• Business

    Premia: Από 14 Ιουλίου οι εγγραφές για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ

    Premia: Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι σε περίπτωση υπερκάλυψης της ΑΜΚ

    Κώστας Μαρκάζος, Premia Properties


    Στη τελική ευθεία εισήλθε η αύξηση κεφαλαίου της Premia Property με εισφορές ακινήτων και μετρητά, συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, με τη δημοσιοποίηση χθες του Ενημερωτικού Δελτίου.

    Η έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς και Ιδιωτικής Τοποθέτησης ορίστηκε για τις 14 Ιουλίου και η λήξη για τις 23.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον όλα κυλήσουν με βάση τις προσδοκίες της διοίκησης της Premia, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο, έπειτα από την αύξηση, το 31,89% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα περάσει σε μετόχους με ποσοστά κάτω του 5% έκαστος, κάτι που αποτελεί επιδίωξή της (η αύξηση της διασποράς).

    Στόχος της εταιρείας real estate είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της κυρίως σε τρεις τομείς: (α) στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), (β) των γραφείων και εμπορικών αλυσίδων (big boxes), και (γ) σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).

    Η επενδυτική στρατηγική

    Σύμφωνα με Ενημερωτικό Δελτίο, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των Νέων Μετοχών με Καταβολή Μετρητών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, θα ανέλθουν σε 47,515 εκατ. ευρώ (τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ ανά Νέα Μετοχή).

    Η Premia σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση – μείον 3 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης – για την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων απόκτησης ακινήτων, σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική και στρατηγική της.

    Όπως επισημαίνει στόχος είναι η μετατροπή της Premia σε Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) του Ν. 2778/1999 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αλλάξει τον τρόπο φορολόγησής της καθώς και την ελάχιστη μερισματική της πολιτική.

    Με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τα έσοδα από μισθώματα επενδυτικών ακινήτων αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση εντός της χρήσης 2021, λόγω της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου από την 07.12.2020 έως την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου με την ένταξη 11 πλήρως μισθωμένων ακινήτων με συνολικά ετησιοποιημένα μισθώματα ποσού 7,277 εκατ. ευρώ.

    Οι βασικοί Μέτοχοι της Premia με ποσοστό πάνω από 5% είναι οι εταιρείες Sterner Stehnus (56,92% των μετοχών), η Nequiter (17,74%) και η ΝΟΕ (19,54%). Ο Ηλίας Γεωργιάδης ελέγχει την Sterner Stenhus Holding AB, η οποία ελέγχει την Sterner Stenhus Greece (SSG). Εφόσον η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί με βάσει τις δεσμεύσεις των βασικών μετόχων και πλήρως το ποσοστό της SSG θα διαμορφωθεί σε 46,83%, της Nequiter σε 8,73% και της ΝΟΕ σε 8,26%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Prodea ΑΕΕΑΠ: Πώς θα διαθέσει τα 300 εκατ. από το πράσινο ομόλογο – 14 με 16 Ιουλίου οι εγγραφές

    Θεαματικά κέρδη από τις ναυτιλιακές μετοχές στο β’ τρίμηνο του έτους – Οι ελληνικές εταιρείες που ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ