• Business

    Π. Παπαδόπουλος: Η μεγάλη αποτυχία της Forthnet. Οι διαδόσεις, οι φήμες και τα ψέματα

    Πάνος Παπαδόπουλος.

    Πάνος Παπαδόπουλος. CEO Forthnet


    Στα χέρια των τραπεζών περνούν πλέον οι τύχες της Forthnet, μετά την εκκωφαντική αποτυχία της διοίκησης της εταιρείας, με επικεφαλής τον Πάνο Παπαδόπουλο, να συγκεντρώσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ που χρειαζόταν για την κάλυψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τους μετόχους της εταιρείας και από επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο manager στο road show που έκανε στο Λονδίνο προ εβδομάδων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε ένα ευρώ. Πηγές τραπεζικές αναφέρουν ότι “μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται εκτός της ορατότητας  των ξένων funds αλλά είναι σαφές ότι εάν επρόκειτο για μια εταιρία αξιόλογη με δυνατό management  τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δείτε τις καλές εταιρίες όπως η Γιουλα του ομίλου Βουλγαράκη η παλαιότερα η Pharmathen της οικογένειας Κατσου. Πουλήθηκαν σε ξένους με υψηλά τιμήματα”.

    Ενδεικτικό του μεγέθους της μεγάλης αποτυχίας είναι το ότι μέτοχοι και επενδυτές γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στη διοίκηση της Forthnet, καλύπτοντας το ζητούμενο ποσό μόλις κατά 0,12% (σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι που είχαν stock options συμμετείχαν – 350.000 ομολογίες σε σύνολο 330 εκατομμυρίων!), κι έτσι έμειναν μόνο τα 70 εκατομμύρια ευρώ που έβαλαν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες, εφόσον ασκήσουν τα δικαιώματά τους, θα αποκτήσουν τον έλεγχο του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, σε μια κατεξοχήν κεφαλαιοποίηση χρεών (conversion debt-to-equity), που τουλάχιστον θα καταστήσει δανειακά ενήμερη την Forthnet, η οποία μέχρι πρότινος είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούσαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι οφειλές της σε τέσσερις ελληνικές  τράπεζες ανέρχονται σε 325 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι φήμες και τα ψέματα 

    Όπως έγραφε και χθες το mononews.gr, από εδώ και στο εξής για  να επιβιώσει η εταιρία χρειάζεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλο haircut  των δανείων της, κάτι που είναι απίθανο να γίνει τους επόμενους μήνες.

    Το μεσημέρι της Τρίτης φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς ανάφεραν ότι στο ομολογιακό τοποθετήθηκε μεγάλος εφοπλιστής της χώρας, ο οποίος ετοιμάζει δικό του κανάλι , αλλά και Άραβας μεγαλοεπενδυτής . Κάτι τέτοιο φυσικά ήταν απλά φήμες. Συνήθως όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις τέτοιες φήμες προέρχονται κυρίως από τις διοικήσεις των εταιριών για να δημιουργήσουν θετικό κλίμα στην αγορά.

    Πάντως, μετά την εξέλιξη αυτή, οι μέτοχοι της εταιρείας θα περιοριστούν στο υπόλοιπο 33%, στο οποίο θα «στριμωχτούν» δραματικά τα ποσοστά που είχαν μέχρι σήμερα στην εταιρεία (Wind Hellas 33%, Go PLC και Massar Investments LCC από 22,6%, Vodafone S.A. 6,5%, το υπόλοιπο 15,3% στο επενδυτικό κοινό).

    Πάνος Παπαδόπουλος.
    Πάνος Παπαδόπουλος. CEO Forthnet

    Για πολλούς, πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν μάλλον αναμενόμενη, ενώ το ενδεχόμενο αυτό προβλεπόταν ήδη από το ενημερωτικό δελτίο της ομολογιακής έκδοσης, και ειδικότερα από το άρθρο 4.6.7, όπου αναφερόταν πως η διοίκηση της εταιρείας μπορούσε να διαθέσει τις όποιες αδιάθετες ομολογίες μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς και θεσμικούς επενδυτές.

    Το μεγάλο πρόβλημα τώρα για τη Forthnet είναι η παντελής έλλειψη κεφαλαίου κίνησης, που σημαίνει ότι για την ώρα τουλάχιστον η επιχείρηση δεν μπορεί να επενδύσει στην επέκτασή της σε δίκτυα νέας γενιάς, μένοντας πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει να πληρώσει ούτε τα βασικά που χρειάζονται για να κινηθεί μια εταιρία.

    Υπό το βάρος των εξελίξεων, τραπεζικές πηγές πλέον δεν αποκλείουν πλέον την παραίτηση Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πηγές του mononews.gr,  δεν είναι αρεστός σε καμιά διοίκηση τράπεζας, καθώς θεωρούν ότι απέτυχε παταγωδώς στο έργο του, με το φιάσκο της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

    Τι λέει η ανακοίνωση

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης προς το Χρηματιστήριο, κατά τη λήξη της Περιόδου Άσκησης του ΜΟΔ υπήρξε κάλυψη κατά περίπου 0,12% του συνόλου του ομολογιακού, ενεργοποιώντας τη διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης των Αδιάθετων Μετατρέψιμων Ομολογιών, η οποία ξεκίνησε στις 11/10.

    Κατά τη λήξη της ιδιωτικής τοποθέτησης, η εταιρεία είχε λάβει εγγράφως δεσμευτικές προτάσεις για την απόκτηση 233.339.770 από αυτές τις Αδιάθετες Μετατρέψιμες Ομολογίες, συνολικής ονομαστικής αξίας 70.001.931 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό κάλυψης περίπου 70,65% του συνόλου του ΜΟΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δευσμετικές αυτές προτάσεις προήλθαν από επενδυτές προς τους οποίους απευθυνόταν η Ιδιωτική Τοποθέτηση (“Ειδικοί & Θεσμικοί Επενδυτές”).

    Το δ.σ. της Forthnet σε συνεδρίασή του που ακολούθησε αποδέχθηκε τις Δεσμευτικές αυτές προτάσεις και η εταιρεία διέθεσε τις ομολογίες μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Τελικώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Forthnet άντλησε μέσω του ΜΟΔ συνολικά 70.124.679,90, ενώ εκδίδονται τελικώς 233.748.933 Μετατρέψιμες Ομολογίες, με ημερομηνία έκδοσης 11.10.2016. Συνεπώς, αντλήθηκε το Ελάχιστο Αναγκαίο Ποσό, ήτοι 70 εκατ.ευρώ, και ισχύει το Πλαίσιο Αναχρηματοδότησης που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες.

    Πιο συγκεκριμένα, στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης αναφέρεται πως “Εάν καλυφθεί το ελάχιστο αναγκαίο ποσό (70 εκατ. ευρώ) μέσω του ΜΟΔ και ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση, η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψη οποιασδήποτε διαφοράς προκύψει με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές”.

    Υπενθυμίζεται πως το ΜΟΔ αποτελεί βασικό μέρος της συμφωνίας της Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες για την την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων. Με την συμφωνία αυτή, ο τραπεζικός δανεισμός της Forthnet, για τον οποίο την τελευταία 7ετία έχει καταβάλλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους, θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο, βελτιώνοντας σημαντικά τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες της. Έτσι η κάλυψη του ΜΟΔ, με ποσό ύψους 70 εκ. ευρώ ήταν και το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/megali-anatropi-o-g-stournaras-apokalipti-oti-mpori-na-poulithi-kokkino-danio-se-daniolipti/81401

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/apokalipsi-pos-afentiko-tis-aget-iraklis-edine-odigies-sto-dnt/81317

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ