• Business

    Πούλησε το προτελευταίο της πλοίο η Transmar


    Με ένα μόλις πλοίο (που και αυτό πιθανότατα σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν) στην κατοχή της μένει η ιστορική ελληνική εταιρεία Transmar της οικογένειας Καβούκα, μετά τη διαφαινόμενη πώληση του μοναδικού της supramax, του χωρητικότητας 52.400 dwt New Spirit, στη Load Line Marine του Γιώργου Σουραβλά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλικίας 15 ετών New Spirit έχει ήδη ενσωματωθεί στον στόλο της Load Line, και μάλιστα έχει αποκτήσει και νέο όνομα: πλέον λέγεται Challenger.

    Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το αντίτιμο της πώλησης, το VesselsValue εκτιμά την αξία του πλοίου στα 3,46 εκατομμύρια ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 19,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει η Transmar το 2011 για να το αποκτήσει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το New Spirit ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που πέρασε ποτέ από τον στόλο της Transmar, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει μόνο το handymax New Glory, χωρητικότητας 48.200 dwt.

    Όμως και το New Glory φέρεται να είναι υπό πώληση, και μάλιστα φήμες το θέλουν να έχει ήδη πωληθεί σε Έλληνα εφοπλιστή, αν και οι φήμες αυτές μάλλον δεν ευσταθούν. Πρόκειται για ένα πλοίο που τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη πτώση στην αξία του από το New Spirit, καθώς η Transmar το αγόρασε το 2008 έναντι 56,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το New Spirit θεωρείται από την εταιρεία ότι ήταν μία καλή επένδυση, καθώς με τα υψηλά συμβόλαια που είχε εξασφαλίσει όταν οι τιμές των ναύλων βρίσκονταν στα ύψη κάλυψε σημαντικό μέρος του ποσού που δαπανήθηκε για την απόκτησή του.

    Υπενθυμίζεται ότι η Transmar ιδρύθηκε το 1972 από τον Γιώργο Καβούκα, μετά τον θάνατο του οποίου το 1988 τις τύχες της εταιρείας ανέλαβε η σύζυγός του, Μαργαρίτα, ενώ σήμερα διοικείται από τους δύο γιους του, Θανάση και Νίκο.

    Στον αντίποδα της Transmar βρίσκεται η Load Line Marine, που επεκτείνει σταθερά τον στόλο της τα τελευταία χρόνια, και πλέον διαθέτει οκτώ πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, ενώ φέρεται να σχεδιάζει και άλλες προσθήκες.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/article-ellines-efoplistes-agorasan-52-germanika-plia-axias-527/54561



    ΣΧΟΛΙΑ