• Business

    Πού τα βρίσκουν σκούρα οι Ισραηλινοί της Golden Horizon

    Πέτρος Πολίτης, Συνιδρυτής Golden Horizon

    Πέτρος Πολίτης, Συνιδρυτής Golden Horizon


    Tέσσερα χρόνια μετά την επένδυση για την αγορά του μεγάλου ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Παλαιό Φάληρο, οι Ισραηλινοί επενδυτές της Golden Horizon έρχονται αντιμέτωποι με τις «επιφυλάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών.

    Η Golden Horizon (τότε) BZPW υπέβαλε την υψηλότερη οικονομική προσφορά για την αγορά του ακινήτου, στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Τράπεζα της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι στον τελευταίο διαγωνισμό, το αποτέλεσμα του οποίου κατακυρώθηκε έναντι ποσού μεγαλύτερου των 12 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, είχε υποβάλει προσφορά και η ξενοδοχειακή Λάμψα. Θυμίζουμε επίσης πως η διαδικασία πώλησης του ακινήτου είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του Σωματείου των συνταξιούχων της ΤτΕ, που προχώρησε σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ωστόσο η συμφωνία προχώρησε.

    H εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα επενδυτικά μέσω του τομέα τουριστικών και οικιστικών ακινήτων, σχεδιάζει την ανέγερση δεκαώροφου συγκροτήματος κατοικιών με τέσσερα υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες, σοφίτες, πισίνες, φυτεμένα δώματα και φυτεμένες στέγες επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47 – 49, στη συμβολή με τις οδούς Τερψιχόρης και Μουσών. Συγκεκριμένα, το οικόπεδο των 4.512 τ.μ. επιτρέπει τη δόμηση 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόσφατα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δημοσίευσε το σκεπτικό του επό της μελέτης του έργου, έπειτα από παρουσίαση του αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη, επικεφαλής της 314 Architecture Studio.

    Το όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς τη δόμηση του κτιρίου και την αρχιτεκτονική μελέτη των όψεων, αφού γνωμοδότησε ομόφωνα ότι δεν εγκρίνει τη παροχή του αιτούμενου πολεοδομικού κινήτρου του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Συγκεκριμένα, υπό την προϋπόθεση απόδοσης σε κοινή δημόσια χρήση επιφάνειας, δίνεται το κίνητρο αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά 20%. Ωστόσο, το υπουργείο, «θεωρεί ότι δεν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται, τα οποία αφορούν στο περιβαλλοντικό όφελος και στη βέλτιστη απόδοση σε κοινή χρήση.

    Η απόδοση σε κοινή χρήση τμημάτων των περιμετρικών χώρων προκηπίου, τα οποία εκ του προορισμού τους παραμένουν αδόμητα και φυτεύονται και τα οποία διακόπτονται από εισόδους είτε αυτοκινήτων προς το υπόγειο πάρκιν είτε πεζών προς την κλίμακα της κύριας πρόσβασης του κτιρίου, δεν αιτιολογεί επαρκώς το περιβαλλοντικό όφελος», αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση.

    Επίσης, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη το Συμβούλιο διατυπώνει επιφυλάξεις ώς προς τη χρήση των προτεινόμενων φυτόμορφων συμπαγών διακοσμητικών στοιχείων των όψεων, «διότι η χρησιμότητα τους δεν είναι προφανής, η κατασκευή τους όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση δεν προσδιορίζεται και η αισθητική τους βρίσκεται σε μη γόνιμη αντίστιξη με το ίδιο το κτίριο».

    Οι επενδύσεις των Ισραηλινών σε ξενοδοχεία

    Πάντως, αυτό δε σημαίνει ότι η ανάπτυξη του κτιρίου πολυτελών διαμερισμάτων δεν προχωρά κανονικά, ακόμα κι αν οι επενδυτές προχωρήσουν σε μικρές τροποποιήσεις του σχεδίου τους. Εκτός από διαμερίσματα και φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα, η Golden Horizon μετρά αρκετές συμφωνίες με ξενοδοχειακούς ομίλους. Ανάμεσα σε αυτές, το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου Selina στην Πάρο σε ακίνητο της εταιρείας (το πρώτο έργο της εταιρείας στα ελληνικά νησιά), το πρώτο συγκρότημα 94 serviced apartments στην Ελλάδα με την επωνυμία της Radisson Red στη Μητροπόλεως, καθώς και το νέο ξενοδοχείο στη Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου, στο οποίο θα λειτουργήσει και αγοράς τροφίμων (food market) στο ισόγειο.

    Επίσης, η Gnosis Investments φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τη Radisson και για τη λειτουργία ξενοδοχείου στην Αργολίδα, στο ακίνητο που φιλοξένησε το πρώτο και μοναδικό ξενοδοχείο γυμνιστών στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980, το Aktis Salantis.

    Η εταιρεία, με τον Πέτρο Πολίτη, ιδρυτή της κατασκευαστικής Tekton στο τιμόνι, έχει αγοράσει κτίρια συνολικής επιφάνειας 100.000 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα κι έχει επενδύσει περί τα 60 εκατ. ευρώ για ανακατασκευές, ενώ οι συνολικές της επενδύσεις ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια. Στα χέρια της Gnosis Investments έχει περιέλθει και το παλιό καπνεργοστάσιο του Κεράνη, το οποίο αν και αγοράστηκε μέσω πλειστηριασμού πριν από τρία χρόνια, δεν έχει αξιοποιηθεί. Στο κενό έπεσε η αξιοποίησή του ως δικαστικό μέγαρο Πειραιά, αφού τον συγκεκριμένο διαγωνισμό κέρδισε η Dimand, με το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων να κρίνει πως το κτίριο Κεράνη είναι ακατάλληλο, κυρίως εξαιτίας της στατικότητάς του.

    Διαβάστε επίσης

    MIG: Απορρίφθηκε η αίτηση έκτακτου ελέγχου από τους μετόχους μειοψηφίας

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ