• Business

    Ποτοποιία Πλωμαρίου Ι. Αρβανίτης: Νέα επένδυση στον Τύρναβο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Νίκος Καλογιάννης (Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης)

    Νίκος Καλογιάννης (Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης)


    Σε νέα παραγωγική μονάδα  επενδύει η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης.

    Η εταιρεία, υπό τον Νίκο Καλογιάννη, έχει δρομολογήσει την κατασκευή νέας μονάδας στο ιδιόκτητο ακίνητο στο Δαμάσι Τυρνάβου Λάρισας, προκειμένου να μεταφέρει το αποσταγματοποιίο της οικογένειας των μονοποικιλιακών «τσίπουρο Δεκαράκι» σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που θα διευκολύνουν την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή του προϊόντος.

    Η μονάδα θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για την παραλαβή, οινοποίηση, απόσταξη και εμφιάλωση τσίπουρου.

    Η αξία της επένδυσης, θα ανέλθει σε 6,2 εκατ. ευρώ και ήδη εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα».

    Το ποσοστό δημόσιας επιδότησης του έργου ανέρχεται στο 55% και οι εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του έτους.  Στόχος της εταιρείας για φέτος είναι να διατηρήσει τόσο το μερίδιό της στην αγορά όσο και τον όγκο των πωλήσεων.

    Πάντως, κατά την περσινή χρήση, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία οινοπνευματωδών ποτών, αποσταγμάτων και συναφών ειδών και διαθέτει στην αγορά τα γνωστά brands Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Αδολο και Ούζο Ματαρέλλη, καθώς και «Το Δεκαράκι» Τσίπουρο Τυρνάβου, βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2022 αυξήθηκε κατά 7,16% και διαμορφώθηκε στα 21,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,4 εκατ. ευρώ το 2021.

    Η εταιρεία λειτουργεί σε άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται περίπου 200 παραγωγοί ούζου ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, όπου η εταιρεία του Νίκου Καλογιάννη έχει σημαντική παρουσία. Ειδικότερα από τη δραστηριότητα του εξωτερικού τα έσοδα ανέρχονται περίπου σε 15 εκατ. ευρώ.

    Βελτίωση τζίρου και κερδοφορίας

    Τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) χρήσης 2022 προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 3.263.150,28 ευρώ έναντι κερδών 3.243.227,99 ευρώ της χρήσης 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 0,61% ενώ αυξημένα κατά 3,51% έναντι της περσινής χρήσης είναι και τα ίδια κεφάλαια, τα οποία κατά την  31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχονταν στο ποσό των 8.5 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ.  ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

    Οι συνολικές δαπάνες της χρήσης 2022 ανήλθαν στο ποσό των 18,8 εκατ. ευρώ έναντι 17,5 εκατ.  ευρώ της χρήσης 2021 (ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 7,60%).

    Σημειώνεται ότι κατά τη χρήση του 2022 η εταιρεία απορρόφησε την Ποτοποιία Χ. Θωμόπουλος.

    Παραμένουν τα «αγκάθια» στο οικονομικό περιβάλλον

    Αναφορικά με το οικονομικό περιβάλλον η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση, τη μείωση πρώτων υλών, τη συνεχή αύξηση των τιμών και την αύξηση του κόστους δανεισμού εξακολουθούν να υφίστανται και η πορεία και αντιμετώπισή τους θα καθορίσει τις οικονομικές συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

    Αν η κρίση αυτή επιμείνει αναμένεται να έρθει περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και αύξηση του κόστους δανεισμού, τονίζεται.

    Διαβάστε επίσης:

    Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ποτοποιίας Ούζο Πλωμαρίου του Νίκου Καλογιάννη

    «Θωρακίζονται» το ούζο και το τσίπουρο στις διεθνείς αγορές – Άδεια για καταχώρηση ως Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων

    Ν. Καλογιάννης (ΣΕΑΟΠ): Στυλοβάτες του ούζου οι Γερμανοί – Καταναλώνουν 1,3 εκατ. κιβώτια τον χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ