• Business

    Πώς συμβάλλει στην αποστολή της Nasa στη Σελήνη ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Μαριάνθη Φραγκοπούλου

    Δρ. Πυρηνικής Φυσικής, Μαριάνθη Φραγκοπούλου


    Τη συμμετοχή της στην πρώτη αποστολή του Orion στη Σελήνη, με έργο την προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία, έχει εξασφαλίσει ελληνική ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την Δρ. Πυρηνικής Φυσικής, Μαριάνθη Φραγκοπούλου.

    Όπως εξηγεί η Ελληνίδα επιστήμονας «είμαι περήφανη που εκπροσωπώ την πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην πρώτη αποστολή του Orion, του καινούργιου διαστημοπλοίου της NASA στη Σελήνη (ΕΜ-1). Σκοπός μας είναι η προστασία των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες. Οι ακτινοβολίες είναι  μια αόρατη αλλά υπαρκτή απειλή για την ασφάλεια και την υγεία των αστροναυτών και, παράλληλα, για την επιτυχία μιας αποστολής. Γι’ αυτό και το πείραμά μας είναι ένα από τα πρώτα πειράματα τα οποία έγιναν αποδεκτά από την NASA».

    H NASA προσανατολίζεται πλέον στη μελέτη του βαθύτερου Διαστήματος. Το νέο της διαστημόπλοιο, το ORION, πρόκειται να ταξιδέψει μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπινη ύπαρξη στο Διάστημα. Είναι ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin σε συνεργασία με την NASA. Στόχος της είναι να γίνει μελέτη του βαθύτερου διαστήματος με την παρουσία αστροναυτών, έχοντας πρώτο σταθμό τη Σελήνη.

    Η κα Φραγκοπούλου σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διάκριση. Συνέχισε το διδακτορικό της στην Πυρηνική Φυσική με υποτροφία και μετέπειτα ως ερευνήτρια συμμετείχε σε μια σειρά πειραμάτων σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (Los Alamos National Laboratory USA, Himac Japan, PTB Germany κ.ά.) με βραβεία και υποτροφίες. Από το 2009 συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της προστασίας των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες, συμμετέχοντας σε αποστολές συστημάτων σε δορυφόρους (FOTON, BION, κ. ά.) και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.

    ORION, NASA

    Όπως σημειώνει, όταν ξεκίνησε δεν υπήρχε καμία ελληνική δραστηριότητα στο κομμάτι της ακτινοπροστασίας Διαστήματος οπότε και κυριαρχούσε μεγάλη δυσπιστία. Ο άνθρωπος που τη βοήθησε να ανοίξει αυτή την πόρτα ήταν ο καθηγητής  Denis O’Sullivan  του Trinity College,  ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της ακτινοπροστασίας.

    «Η συνέχεια μέχρι σήμερα ήταν δύσκολη» υπογραμμίζει η κα Φραγκοπούλου και συμπληρώνει: «αλλά μέσα από σκληρή δουλειά ήρθε η αναγνώριση και η αρωγή από τους συνεργάτες μου σε Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αμερική, Ευρώπη, Ασία).  Συνεργάζομαι με την κοινότητα που έχει αναλάβει αποκλειστικά το κομμάτι της προστασίας των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες από την εποχή του Απόλλων, δηλαδή ασχολείται με το αντικείμενο αυτό εδώ και 50 χρόνια. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία ανάμεσα σε NASA, DLR, ISA, ESA, Russian Space Agency, Canadian Space Agency, Lockheed Martin. Ήμουν η πρώτη και η μοναδική, μέχρι σήμερα,  Ελληνίδα που συμμετείχα σε αυτή την κοινότητα.»

    Σύμφωνα με την ίδια «κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα μπορεί να επιστρέφει 7 ευρώ πίσω στη χώρα.  Το Διάστημα είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τόσο οικονομικά όσο και τεχνολογικά τη χώρα μας. Πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, σε πολλούς κλάδους με πολλές εφαρμογές, συνδέονται με τεχνολογικές προκλήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το Διάστημα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία. Ο χρόνος που πέρασε ήταν ένας χρόνος σταθμός για τη χώρα. Τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση και έναρξη εργασιών του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής, την επιστροφή της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο τομέας του Διαστήματος μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα αλλά απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μέσω αυτών των ελπιδοφόρων προοπτικών και με βάση τη διαφαινόμενη αξιοκρατία ελπίζω στην ανάπτυξη της έρευνας στο κομμάτι του Διαστήματος».

    Η κα Φραγκοπούλου τονίζει επίσης το γεγονός ότι «στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που υλοποιούν εφαρμοσμένη έρευνα» και προσθέτει:  «δεν είναι εύκολο αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια, μια συνεργασία ανάμεσα σε έρευνα και επιχειρηματικότητα ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να μετουσιώνονται σε καινοτόμα προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα και την οικονομική ανάπτυξη και εξωστρέφεια της χώρας μέσω των νέων τεχνολογιών. Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο εξωτερικό βοηθάει στο να υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα σε έρευνα και επιχειρηματικότητα χωρίς να δεσμεύει σε τίποτα τους επιστήμονες ερευνητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται γρήγορη εκμετάλλευση αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας. Πολλές φορές μέχρι να παραχθεί ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν απαιτούνται πολλά χρόνια έρευνας. Μια πολυτέλεια χρόνου την οποία δεν έχουν οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να συμβάλουν επιχειρηματικά και οικονομικά στην γρηγορότερη επίτευξη της έρευνας.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δέος! Έτσι βουίζει ο άνεμος στον Άρη-Δείτε το συγκλονιστικό video που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H NASA προσφέρει 2,6 δισ. δολάρια σε εταιρείες για να στείλουν τις ΗΠΑ ξανά στη Σελήνη



    ΣΧΟΛΙΑ