• Business

    Πώς ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου αλλάζει τη φυσιογνωμία της Ideal μετά τη συγχώνευση με τις Astir Vitogiannis και Three Cents

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λαμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος Ομίλου Ideal

    Λαμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος Ομίλου Ideal


    Τι σηματοδοτεί η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Coleus

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου όχι απλά συμμετείχε σε μία εταιρεία, την Αστήρ Βυτόγιαννης (Astir Vitogiannis), η οποία ασχολείται με την παραγωγή πωμάτων, αλλά μέσα σε διάστημα τριών ετών α) άλλαξε τη φιλοσοφία της, β) την κατέστησε εμμέσως εισηγμένη, δεδομένου ότι βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Ideal, και γ) μετά τη χθεσινή εξαγορά στη Νότια Αφρική κατέστη διεθνοποιημένη ελληνική επιχείρηση με αποτύπωση στα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχει αντίκτυπο στην εισηγμένη Ideal. Η διοίκηση της οποίας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της 0,07 ευρώ. Κι όλα αυτά δρομολογήθηκαν από τον Μάιο και μετά, οπότε και έγινε γνωστό το deal της συγχώνευσης της Ideal με την Astir Vitogiannis και την Three Cents.

    Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η θυγατρική της Ideal, Astir Vitogiannis, προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Coleus, εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Ν. Αφρική.

    Η συμφωνία υπεγράφη με την The South African Breweries Proprietary Limited («SAB»), η οποία ανήκει στην AB InBev, για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited («Coleus»).

    Όπως έγινε γνωστό, η Coleus (www.coleus.co.za) διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Νότια Αφρική και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Νότια Αφρική και τις γύρω χώρες. Η εταιρεία διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα το 2021 στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των: AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca Cola και οι οποίες αποτελούν το 98% των πωλήσεών της.

    Η Coleus, η οποία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους, το 2021 είχε πωλήσεις 31,4 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,6 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 7,2 εκατ. Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι €1 = 16,6 ZAR. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωσή της τόσο με ίδια κεφάλαια της Astir όσο και με χρηματοδότηση σε ZAR από τοπικές τράπεζες.

    Είναι σαφές ότι η εξαγορά θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

    Λεπτομέρειες θα πρέπει να αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ιντεάλ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Το πετρέλαιο ανεβάζει ΕΛΠΕ, Motor Oil – Kέρδη μόνο για την ΕΤΕ από τις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με αγοραστές σε Alpha και ETE



    ΣΧΟΛΙΑ