• Business

    Πώς να βάλετε την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στη ζωή σας

    • NewsRoom
    Πώς να βάλετε την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στη ζωή σας


    Η εποχή που κάποιος πετούσε ένα ψυγείο στο… χωριό ή σε κάποιο ξέφωτο στο βουνό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μάθε γιατί το να ανακυκλώνεις τις παλιές σου ηλεκτρικές συσκευές είναι σπουδαίο.

    Αρκετά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα με αφορμή το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Εάν αναρωτιέστε και εσείς γιατί να μπείτε στη διαδικασία ανακύκλωσης της παλιάς σας συσκευής καλό θα ήταν να γνωρίζετε τους βασικούς λόγους. Άλλωστε, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητο να χτίσουμε όλοι μαζί το αύριο των επόμενων γενιών.

    Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Τι είναι ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού; Μιλάμε για τη διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων αυτών των συσκευών σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης. Για να φτάσουμε εκεί περνάμε από συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας μέσω των οποίων αφαιρούνται τα επικίνδυνα για το περιβάλλον στοιχεία.

    Με απλά λόγια, αρκετά «κομμάτια» της παλιάς ηλεκτρικής συσκευής περνούν ειδικές διαδικασίες ώστε να μετατραπούν στο ίδιο προϊόν ή σε κάτι άλλο. Δηλαδή δεν στοιβάζονται σε κάποιο νεκροταφείο παλιών συσκευών αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται εκ νέου.

    Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, σε γενικές γραμμές μιλάμε για απορρίμματα μέσα από τα οποία φτιάχνονται πρώτες ύλες. Η μετατροπή αυτή είναι φιλική προς το περιβάλλον ενώ στο τέλος ό,τι παράγεται επανεντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον.

    Καθημερινότητα & ανακύκλωση

    Αν και μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα πολύπλοκο, δύσκολο και χρονοβόρο είναι το ακριβώς αντίθετο. Δεν πρέπει κάποιος να φοβάται να ανακυκλώνει τις παλιές του συσκευές. Η λύση να την παρατήσει στο πεζοδρόμιο του σπιτιού του, αν και μπορεί να φαίνεται εύκολη επιλογή, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας.

    Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις τεχνολογίας αλλά και ειδικά οι εταιρείες που λειτουργούν στον τομέα της ανακύκλωσης, παρέχουν τα πάντα για να διευκολύνουν την όλη διαδικασία.

    Εάν κάποιος για παράδειγμα, επιθυμεί να αγοράσει ένα νέο κλιματιστικό, τότε σίγουρα θα μπορέσει να ανακυκλώσει το παλιό του χωρίς κόπο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να δηλώσει στην εκάστοτε εταιρεία ότι θέλει να ανακυκλωθεί η παλιά του ηλεκτρική συσκευή. Μάλιστα, η πλειονότητα εξ αυτών παρέχουν και αντίστοιχες δωροεπιταγές ανακύκλωσης. Ακόμη ένας λόγος επομένως για να τις επιλέξεις.

    Και πάμε παρακάτω. Εφόσον δηλώσεις ότι θες να ανακυκλωθεί μια συσκευή σου, οι  εταιρείες αναλαμβάνουν τα πάντα. Παραλαμβάνουν τη συσκευή από το χώρο σου χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Από εκεί και πέρα η συσκευή σου θα οδηγηθεί, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, προς ανακύκλωση.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι και οι ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται!

    Μέσω της διαδικασίας αυτής μειώνονται κατά πολύ οι κίνδυνοι μόλυνσης του εδάφους, του νερού και του αέρα. Οι βλαβερές ουσίες που περιέχονται σε αυτές δεν θα διοχετευτούν στο περιβάλλον μολύνοντάς το.

    Επιπλέον, κάνοντας ανακύκλωση, βοηθάς τόσο στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών όσο και της ενέργειας που θα απαιτούνταν για να παραχθεί το ίδιο ή διαφορετικό προϊόν πάλι από την αρχή.

    Σε μια εποχή όπου οι ηλεκτρονικές συσκευές πρωταγωνιστούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ας γίνουμε όλοι παράδειγμα προς μίμηση στις επόμενες γενιές. Ας γίνουμε αυτοί που έβαλαν στην καθημερινότητά τους την ανακύκλωση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ