• Business

    Πώς κατέρρευσε η Tripsta: H αλήθεια των ισολογισμών και τα υπερπολυτελή γραφεία (νόμιζαν ότι ήταν η Google)


    Θα περίμενε κανείς ότι μία εταιρεία με τζίρο κοντά στα 750 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση εσόδων άνω του 21% το 2017, θα “έσκιζε” το 2018. Κι όμως: η Tripsta, ο όμιλος στον οποίο ανήκουν τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία Airtickets και Travelplanet24, οδηγήθηκε αναπάντεχα σε κατάρρευση – αν και μία πιο προσεκτική ματιά στους ισολογισμούς της δείχνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε απλά με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου…

    Θυμίζοντας την περίπτωση της Airfasttickets του Ν. Κοκλώνη, η Tripsta, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, ανακοίνωσε την “προσωρινή” αναστολή της λειτουργίας των γραφείων της, επικαλούμενη την “αναίτια και άδικη” συμπεριφορά πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση της Airfasttickets, η Tripsta μερίμνησε για την αποπληρωμή των οφειλών της προς το προσωπικό της, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, τα χρέη της παραμένουν δυσανάλογα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για οφειλές ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ προς την αεροπορική αγορά, αν και επισήμως το ποσό αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί.

    Το πώς προέκυψαν αυτές οι οφειλές παραμένει κάπως ασαφές, αφού ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν αυτό του 2015 (!), και έκτοτε δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Όμως ήδη από το 2015 διαφαινόταν η καταστροφή, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είχε ήδη καταστεί αρνητικό και οι ορκωτοί ελεγκτές παρατηρούσαν ότι η αξία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της υπερέβαινε “κατά πολύ” τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων και έκαναν λόγο για την ύπαρξη “ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της”. Όλα αυτά για τα αποτελέσματα του 2015, τρία χρόνια πριν…

    Μάλιστα, οι ορκωτοί ελεγκτές δήλωναν τότε αδυναμία ελέγχου για επενδύσεις ύψους 624.000 ευρώ σε θυγατρικές της εταιρείας, ενώ υπάρχει και ένα μυστήριο με απαιτήσεις ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας που περιελάμβαναν ακίνητη περιουσία, χωρίς να αναφέρεται ποιος όφειλε αυτά τα χρήματα και γιατί ή αν είχαν γίνει νομικές ενέργειες για την είσπραξή τους. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες για αίτημα διερεύνησης ενδεχόμενης τέλεσης αξιόποινων πράξεων που φέρεται να έχει κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές, με βάση ακριβώς τα όσα αναφέρονται στον ισολογισμό του 2015.

    Γιατί όμως μπόρεσαν τα προβλήματα της Tripsta να περάσουν κάτω από το “ραντάρ” του εποπτικού ελέγχου; Πολύ απλά, γιατί εποπτικός έλεγχος… δεν υπάρχει για τα ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά! Μάλιστα, για μία τέτοια εταιρεία, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση του 2012, απαιτείται μία εγγυητική επιστολή μόλις 5.000 ευρώ στον ΕΟΤ, όταν σε άλλες χώρες τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά και συνδέονται (πολύ λογικά) με τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους.

    Πάντως, είναι γεγονός ότι πρόκειται για μία αγορά όπου το περιθώριο κέρδους είναι μικρό, ενώ ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Όμως σε κάθε περίπτωση, η απουσία εποπτείας είναι αυτή που επέτρεψε να γιγαντωθούν τα προβλήματα και να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση…

    Τα πολυτελή γραφεία

    Η “καρδιά” της Tripsta χτυπούσε στα πολυτελή κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα, που θύμιζαν κάτι από… Google, όμως τώρα ερημώνουν. Μeeting rooms με καλλιτεχνική διάθεση, μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι, όλα τα κομφόρ τα είχαν στις “καλές” εποχές οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Φαίνεται πως στη διοίκηση της Tripsta κάποιοι την “ψώνισαν” και πίστευαν πως η εταιρεία τους θα εξελισσόταν στο νέο Facebook, οπότε πήραν παραδείγματα από τα εντυπωσιακά γραφεία των κολοσσών του Διαδικτύου για τα δικά τους…

    Μάλιστα, ένα βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Travelplanet24 τον Μάιο του 2014 μας ξεναγούσε στα πολυτελή γραφεία και σήμερα αποτελεί μία υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος της φιλόδοξης Tripsta, της οποίας το παραμύθι φαίνεται πως δεν θα έχει καλό τέλος – αν και είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως η εταιρεία, ακόμα και στα τελευταία της και με τις μεγάλες οφειλές της, δε σκέφτηκε να εγκαταλείψει αυτά τα εντυπωσιακά (και προφανώς όχι ιδιαίτερα φθηνά) γραφεία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η Tripsta επιβεβαιώνει την αναστολή λειτουργίας της airtickets – Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σοκ στην τουριστική αγορά: «Λουκέτο» σε travelplanet24 και airtickets

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συντάξεις: Τα ψέματα του Τσίπρα για τις επερχόμενες περικοπές-Οι μεγάλοι χαμένοι (παραδείγματα)



    ΣΧΟΛΙΑ