• Business

    Πώς η Motor Oil δίνει την ευχέρεια στους μετόχους να βγάλουν στο εξωτερικό τα λεφτά των μερισμάτων

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA στο γ΄ τρίμηνο

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Από το εξωτερικό θα φέρει η Motor Oil τα 105,243 εκατ. ευρώ, τα οποία και απαιτούνται για την πληρωμή του υπολοίπου των μερισμάτων της περσινής χρήσης. Έτσι, από την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα αναλογούντα ποσά.

    Εκτιμάται ότι περίπου τα μισά από τα προς διανομή κεφάλαια, θα αποδοθούν χωρίς τις παρακρατήσεις φόρου και οι μέτοχοι θα εισπράξουν καθαρά 0,95 ευρώ ανα μετοχή. Και τούτο γιατί οι εν λόγω μέτοχοι, είτε εξαιρούνται παντελώς από τις θεσπισμένες φορολογικές διατάξεις είτε τους γίνονται μικρότερες κρατήσεις, βάσει διακρατικών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

    Με τα δεδομένα αυτά, που ισχύουν φυσικά για όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, απαλλάσσονται του φόρου επί των μερισμάτων οι εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, τα ξένα Funds, τα εγχώρια Αμοιβαία, οι επενδυτικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι διεθνείς οργανισμοί ή και οι αλλοδαποί, ιδιώτες επενδυτές.

    Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές κατά κύριο λόγο, για τους οποίους η φορολογία στα μερίσματα έχει πέσει τώρα στο 10%(από το 15%). Στην περίπτωση της Motor Oil το καθαρό ποσό που θα διανεμηθεί στους υπόχρεους φόρου, είναι 0,855 ευρώ ανά μετοχή.

    «Σπάνε» οι δεσμεύσεις των Capital Controls

    Όμως, οι περίπου 9.500 μέτοχοι του πετρελαϊκού ομίλου, συμφερόντων της κραταιάς επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, ταυτόχρονα με τα μερίσματα που θα εισπράξουν, αποκτούν και μια άλλη, σημαντική δυνατότητα. Μπορούν δηλαδή να μεταφέρουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, όλα τα λεφτά που θα πάρουν από τη χρηματική διανομή. Διότι η περίπτωσή τους εξαιρείται από τις δεσμεύσεις των Capital Controls…

    Η εξαίρεση ανάγεται στο γεγονός, ότι η Motor Oil φέρνει τα λεφτά των μερισμάτων από το εξωτερικό, απ’ όπου άλλωστε πηγάζει πάνω από το 70% των πωλήσεών της. ‘Ως εκ τούτου δεν υπάρχει εκροή κεφαλαίων από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που συνιστά το νομοθετικό πνεύμα των απαγορεύσεων, που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι με την επιβολή των Capital Controls (που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, αν και με χαλαρότερη μορφή) ούτε οι ξένοι επενδυτές μπορούσαν να πάρουν τα ποσά των μερισμάτων στο εξωτερικό… Εκτός και εάν έπρατταν κάτι τέτοιο και πρίν από το ‘’θερμό’’ καλοκαίρι του 2015.

    Από τα τέλη εκείνης της χρονιάς όμως, η Motor Oil εφάρμοσε την πολιτική της εισαγωγής κεφαλαίων από το εξωτερικό, δίνοντας την αντίστοιχη ευελιξία στους μετόχους, να μεταφέρουν όπου εκείνοι θέλουν τα ποσά των μερισμάτων που εισπράττουν. Κίνηση, που χρονολογικά πρώτος την είχε κάνει ο υπό γερμανικό μετοχικό έλεγχο, ΟΤΕ… Ακολουθούμενος πλέον και από τον Τιτάνα, που έχει βάλει πλώρη για την(πολύ στενόχωρη, από πλευράς των μετόχων μειοψηφίας) μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό.

    Tι πρέπει να κάνουν οι μέτοχοι

    Για να έχουν τη δυνατότητα οι μέτοχοι της Motor Oil -και ειδικά οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές- να διακινήσουν όπως εκείνοι θέλουν τα λεφτά που θα εισπράξουν από τα μερίσματα, θα πρέπει να έχουν κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.

    Η βασικότερη από αυτές είναι να έχουν ζητήσει εξαίρεση από τους χειριστές των χρηματιστηριακών τους ‘’κωδικών’’, δηλαδή τις χρηματιστηριακές εταιρείες, σε ότι αφορά τον τρόπο είσπραξης των μερισμάτων.

    Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, η χρηματιστηριακή θα πρέπει να «τικάρει» την εξαίρεση και τα μερίσματα του δικαιούχου να τα «βλέπει» μόνο η πιστώτρια τράπεζα, που για τη Motor Oil είναι η Πειραιώς.

    Στη συνέχεια, ο μέτοχος μπορεί να πηγαίνει στην τράπεζα, να πιστοποιεί ότι είναι δικαιούχος και να ζητάει να μεταφερθεί το ποσό του μερίσματος, σε λογαριασμό, άλλης τράπεζας στο εξωτερικό. Πληρώνοντας το αντίτιμο του εμβάσματος, που είναι λίγο πάνω από τα 10 ευρώ.

    Στην παρούσα φάση, η χρονική διαδικασία για αυτές τις ενέργειες έληξε χθές, καθώς από σήμερα η μετοχή της Motor Oil διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στη λήψη του μερίσματος. Πάντως,όπως έχει δείξει το παρελθόν, οι ιδιώτες Έλληνες μέτοχοι της εταιρείας, παίρνουν κατά κανόνα τα μερίσματα για να ενισχύσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και όχι για να τα βγάλουν στο εξωτερικό…

    Με 582,2 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα

    Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της εφετινής χρονιάς δείχνουν, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου είναι 582,2 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, σε ό,τι φορά το μετοχολόγιο, η πλευρά του Βαρδή Βαρδινογιάννη ελέγχει το 40,01% (μέσω εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο) στα παιδιά του αείμνηστου αδελφού του Θόδωρου ανήκει το 5,7% (επίσης σε εταιρεία του εξωτερικού), οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περί το 38%, ενώ σε Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς βρίσκεται το υπόλοιπο 16,3%.

    Πάντως, για τους μετόχους της Motor Oil, μένει να καθοριστεί από τις φορολογικές αρχές το πώς θα επιστραφεί ο επιπλέον φόρος που έχει παρακρατηθεί από το προμέρισμα της χρήσης του 2018.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο μοιράστηκαν 38,774 εκατ. ευρώ σε προμέρισμα, στους υπόχρεους φόρου παρακρατήθηκε το 15%, αλλά οι μετέπειτα διατάξεις ορίζουν ότι οι κρατήσεις πρέπει να είναι στο 10%.

    Στην ίδια μοίρα της αναμονής για το τι μέλει γενέσθαι είναι μεταξύ των άλλων και οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ και του ΟΠΑΠ, στους οποίους επίσης έγινε αυξημένη παρακράτηση φόρου στα προμερίσματα της χρήσης του 2018 και επ’ αυτών αναμένονται οι διευκρινιστικές, φορολογικές αποφάσεις…



    ΣΧΟΛΙΑ