• Business

    POS: Από τα εστιατόρια και τα Cafe ξεκινά η υποχρεωτική εγκατάστασή τους

    κάρτα


    Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης θα έχουν την… τιμή να είναι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν δια νόμου να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS στα μαγαζιά τους, ώστε να μπορούν να δέχονται πληρωμές με κάρτες. Εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις θα κάνουν “ποδαρικό” στο μέτρο της υποχρεωτικής αποδοχής πλαστικού χρήματος, κάτι που πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, όταν και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

    Γιατί επιλέγονται πρώτα οι επιχειρήσεις της εστίασης; Πιθανότατα γιατί πρόκειται για τον κλάδο που θα αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν ήδη φροντίσει να μπορούν να δέχονται πλαστικό χρήμα, βλέποντας πως όλο και περισσότεροι πελάτες τους ζητούν να πληρώσουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Βέβαια, σίγουρα παίζει ρόλο και ο υψηλός κίνδυνος φοροδιαφυγής στον συγκεκριμένο κλάδο, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

    Ακριβώς για τον δεύτερο αυτό λόγο, της αυξημένης φοροδιαφυγής, οι κλάδοι που πιθανότατα θα ακολουθήσουν στην υποχρέωση εγκατάστασης μηχανημάτων POS είναι αυτοί των δικηγόρων, των γιατρών, των υδραυλικών, των ηλεκτρολόγων και ενδεχομένως και άλλων “ύποπτων” για φοροδιαφυγή επαγγελματικών τομέων.

    Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης, θα πρέπει να σημειώσουμε πως πέρα από την εγκατάσταση POS, ο νόμος που έχει ψηφιστεί ορίζει ότι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν μηχανήματα αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει να έχουν αναρτημένες σε εμφανές σημείο ταμπέλες στην είσοδο των καταστημάτων και στα ταμεία που να αναγράφουν ότι τα καταστήματα δέχονται πληρωμές με κάρτες, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να είναι “τσουχτερό”, φτάνοντας τα 1.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Süddeutsche Zeitung: Άλλοι αποφασίζουν για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κόστος του “ναι σε όλα”; Μακελειό σε μισθούς και συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λευτεριά στη Μελάνια – Οργιάζει το Twitter με το #FreeMelania



    ΣΧΟΛΙΑ