• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποδαρικό στην αγορά με εταιρικά ομόλογα και ΑΜΚ, ύψους μισού δισ. – Το ξεκίνημα της Premia και τι ακολουθεί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Premia Properties: Ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολογιακού δανείου - Που θα κατευθυνθούν τα αντληθέντα κεφάλαια

    Κώστας Μαρκάζος, Premia Properties


    Πάνε κι έρχονται  στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι φάκελοι με τα στοιχεία , που αφορούν τις διαδικασίες έγκρισης ενημερωτικών δελτίων. Σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται από την πλευρά των εταιρειών, τόσο για ομολογιακές εκδόσεις, όσο και για αυξήσεις κεφαλαίου.

    Στο ξεκίνημα κιόλας της νέας χρονιάς, έχει ήδη σχηματιστεί ένας πρώτος «πυρήνας» εταιρικών γεγονότων, που όπως όλα δείχνουν,  αναμένεται να οδηγήσει στη συνολική άντληση κεφαλαίων,  της τάξεως του μισού δισ. ευρώ.

    Αρχής γενομένης από ομόλογο της Premia, παίρνουν σειρά οι κεφαλαιακές αυξήσεις της Ιντρακάτ και της «Ευρωσύμβουλοι» που έχουν καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στην Κεφαλαιαγορά. Ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη ναυτιλιακή εταιρεία του Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, που επιζητεί την έκδοση ομολόγου. Κάτι το οποίο αναμένεται να πράξει, για δεύτερη φορά, και η ναυτιλιακή του Κωστή Κωνσταντακόπουλου.

    Πέραν τούτων και από άλλες επιχειρηματικές πλευρές δρομολογούνται ανάλογες κινήσεις. Με πηγές που είναι κοντά στις εξελίξεις να θεωρούν ότι η εποπτική αρχή μπορεί να έχει στο εγγύς μέλλον, άλλες 8 με 10 περιπτώσεις υποβολής αιτημάτων έγκρισης ενημερωτικών δελτίων. Το βασικό ζητούμενο των οποίων είναι ή άντληση κεφαλαίων.

    Δεδομένα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έρχονται να καταδείξουν ότι και η εφετινή χρονιά ακολουθεί κατά πόδας το 2021. Στη διάρκεια του οποίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το «πράσινο» φως σε 21 ενημερωτικά δελτία εταιρειών. Μέσω των οποίων αντλήθηκαν περίπου 5,4 εκατ. ευρώ.

    Εξ αυτών τα 1,42 δισ. αφορούσαν τις επτά εκδόσεις ομολόγων και τα υπόλοιπα περίπου 4 δισ. ήταν οι 9 κεφαλαιακές αυξήσεις που έγιναν με μετρητά. Υπήρξαν επίσης και πέντε ενημερωτικά δελτία που δεν αφορούσαν ΑΜΚ με μετρητά, στα οποία περιλαμβάνεται και η παραχώρηση των παραστατικών τίτλων της Attica Bank στο Τ.Χ.Σ.

    Σήμερα ξεκινά η προσφορά για το ομόλογο της Premia

    Ιδού όμως πώς διαμορφώνεται το «πορτρέτο» των νέων εξελίξεων στην αγορά.

    Σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες της δημοσίας προσφοράς για το 5ετες ομόλογο της Premia, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Η εισηγμένη εταιρεία ( πρώην Pasal Development)  δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων έως 100 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης του ομολόγου είναι 2,7% -3,1% και η τελική του διαμόρφωση θα προκύψει από την αξιολόγηση των προσφορών.

    Με βάση την πιστοληπτική βαθμολογία της ICAP (A) η εταιρεία που έχει χαρτοφυλάκιο 16+1 ακινήτων, εκτιμηθείσας αξίας 131,56 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται ώς πολύ χαμηλού ρίσκου. Από τα κεφάλαια που θα αντληθούν τα 53,9 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε ακίνητα. Άλλα 39,6 εκατ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων, 3 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης, ενώ τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούν τις δαπάνες έκδοσης του ομολόγου. Το οποίο η εταιρεία έχει τη δυνατότητα ανάκλησης μετά από την πάροδο διετίας.

    Ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης είναι ο Πρόεδρος και ο βασικός μέτοχος της Premia (με 40,84%), που μαζί με άλλον Σουηδό επιχειρηματία φτάνουν να ελέγχουν το 51,57% της εταιρείας. Στην οποία Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος.

    Η σειρά για την ΑΜΚ της Ιντρακάτ

    Την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιμένει και η Ιντρακάτ. Θυγατρική κατά 37,79% του ομίλου της Ιντρακόμ, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη.  Η εποπτική αρχή, ανάλογα και με τη ροή των  στοιχείων  που έχει ζητήσει να προσκομιστούν, μπορεί να εγκρίνει ενδεχομένως και αύριο το ενημερωτικό δελτίο της κεφαλαιακής αύξησης. Είτε λίγο αργότερα, σε διαφορετική περίπτωση.

    Το ύψος της ΑΜΚ φαίνεται να εκκινεί από τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά θα κριθεί εν τοις πράγμασι αν τυχόν μείνει σε αυτά τα επίπεδα, ή αν ενδεχομένως πάει και πιο ψηλά. Καθώς το…θεωρητικό όριο εκτείνεται μέχρι την περιοχή των 120 εκατ. ευρώ.

    Ανεξαρτήτως αυτών, εν αναμονή της παροχής των ζητηθέντων στοιχείων, προκειμένου να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο, βρίσκεται και η εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι». Η οποία έχει καθορίσει στα 1,55 εκατ. ευρώ την κεφαλαιακή της αύξηση.

    Πόλυς Β. Χατζηιωάννου και Κωνσταντακόπουλος

    Φάκελο για την έκδοση ομολόγου έχει καταθέσει και η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers. To μεγάλο αφεντικό της οποίας είναι ο Κυπριακής καταγωγής Πόλυς Β. Χατζηιωάννου.

    «Πολιτογραφημένος» κι αυτός, ως μέλος της ισχυρής ομάδας των Greeks.

    Την ευθύνη της έκδοσης έχει αναλάβει η τράπεζα Πειραιώς και όπως όλα δείχνουν στόχος είναι να αντληθούν με αυτό το ναυτιλιακό ομόλογο, κεφάλαια από 100 έως 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ακριβές ύψος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ κατά τα φαινόμενα η δημόσια προσφορά δεν θα αργήσει.

    Η Safe Bulkers έχει τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 441 εκατ. δολαρίων, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει πραγματοποιήσει  σημαντικές κινήσεις για την ανανέωση του στόλου της, που απαριθμεί 40 πλοία ξηρού φορτίου .Έχοντας υπό ναυπήγηση  και άλλα 9, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Στην ελληνική αγορά των ελληνικών ομολόγων επανέρχεται όμως και ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare. Εισηγμένης στην αγορά της Νέας Υόρκης με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. δολαρίων.

    Ο εφοπλιστής που έκανε τον περσινό Μάιο την ιστορική, πρώτη έκδοση ναυτιλιακού ομολόγου, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Έκδοση που θεωρήθηκε «συγκρατημένη», αν αναλογιστεί κανείς ότι η ναυτιλιακή έκανε πέρσι θεαματική είσοδο στη αγορά ξηρού φορτίου, με την αγορά 44 πλοίων. Τα οποία προστέθηκαν στον υπάρχοντα στόλο των 77 βαποριών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το διάστημα διαμορφώνεται ο φάκελος για το νέο ομόλογο, που εκτιμάται ότι θα έχει στόχο την άντληση 150-200 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Premia Properties: Από 2,7% έως 3,1% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ

    Κώστας Μαρκάζος (Premia Properties): Τελειώνουμε με το ομολογιακό και την μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ – Οι νέες επενδύσεις σε ακίνητα

    Ναυτιλιακά ομόλογα: Ποιοι είναι οι τρεις εφοπλιστές που σχεδιάζουν νέες εκδόσεις, τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ