• Business

    Ε. Τσακαλώτος: Αυτό που συζητάμε είναι μια «προσωρινή συμφωνία» – Πρέπει να δούμε «όλο το πακέτο»

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Τον «οδικό χάρτη» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οι οποίοι επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα, ανέλυσε από το βήμα της βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει προς το παρόν η ελληνική πλευρά είναι μια προσωρινή -και όχι τελική- συμφωνία, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

    Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των μέτρων και των αντίμετρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια.

    Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, η διαδικασία θα χωριστεί σε δύο βασικά στάδια:

    Πρώτον, κατά την παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στο επόμενο δεκαήμερο, θα επιδιωχθεί Staff Level Agreement, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Η συμφωνία αυτή, κατά τον υπουργό, θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους.

    Δεύτερον, στη συνεδρίαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.

    Τότε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να συζητηθούν τόσο το δημοσιονομικό μονοπάτι των επόμενων ετών -οι στόχοι δηλαδή επί των πρωτογενών πλεονασμάτων-, όσο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο του χρέους, τα οποία ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. «Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία όπου θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να αφαιρέσει από τις πλάτες της κυβέρνησης την ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, κατηγορώντας μάλιστα την αντιπολίτευση πως μόνο αυτή σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

    «Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας το έργο της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε επίσης πως το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα κακό μέτρο θα υπάρξει αντίμετρο.

    Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα; αναρωτήθηκε αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι, θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε χώρα.

    Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του, γιατί τώρα δεν λέει ότι θα πιάσουμε 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και αυτό εξαιτίας της υπεραπόδοσης του 2016.

    Σημείωσε ότι το Ταμείο έπεσε έξω σχεδόν 3% του ΑΕΠ στις προβλέψεις του για την περσινή χρονιά και γι’ αυτό τώρα μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει θέματα αναφορικά με τις  αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αρχή της επεκτασιμότητας, στα οποία αρχικά διαφωνούσε. Στα θέματα αυτά υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

    Παράλληλα, αναφορικά με το πρόβλημα της ανεργίας, αποκάλυψε πως  γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι λένε οι Αμερικάνοι για το ελληνικό Χρηματιστήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα από Bloomberg: Προσχέδιο Αναθεωρημένου Μνημονίου ετοιμάζουν οι δανειστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυρ. Μητσοτάκης: Στενή πολιορκία από Deutsche Bank, Goldman Sachs και άλλα διεθνή funds



    ΣΧΟΛΙΑ