• Business

    Tα σενάρια για την πώληση της United Group, οι Άραβες και o Νίκος Σταθόπουλος

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Η πώληση της United Group είναι ανοικτή, τα σενάρια πολλά, ενώ πλέον στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει και η E& του Άμπου Ντάμπι, με τις πληροφορίες για ενδιαφέρον του CVC για εξαγορά της Nova να παραμένουν «ζωντανές».

    Πριν μερικές εβδομάδες από το φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Σταθόπουλος του BC Partners ήταν ξεκάθαρος. «Εξετάζουμε την πώληση της United Group και η Nova είναι μέσα στην κατηγορία που κοιτάμε». Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν η BCP να έχει βάλει ήδη δύο τράπεζες που τρέχουν την διαδικασία και «αναζητούν» αγοραστή.

    Και ενώ πηγές της αγοράς επιμένουν ότι υπάρχει του CVC – παρά τις διαψεύσεις Σταθόπουλου – το Bloomberg πρόσφατα έβαλε κι άλλο παίκτη στο παιχνίδι.

    Ο λόγος γίνεται για την Emirates Telecommunications Group Co (E&) εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Άμπου Ντάμπι, η οποία φέρεται να εξετάζει την αγορά της United Group. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg η E& εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της ανατολικοευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών United Group BV (μητρικής της Nova), στο πλαίσιο των προσπαθειών της για περαιτέρω επέκταση της εκτός της τοπικής αγοράς.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο ιδιοκτήτης της United Group, το private equity BC Partners, ενδέχεται να αποτιμήσει την εταιρεία περίπου στα 8 δισ. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος, η Nova και το CVC

    Οι πληροφορίες ότι το BC Partners εξετάζει την πώληση της Nova ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς, με την μητρική της εταιρείας, τη United Group να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει τα σενάρια.

    Η στιγμή ήρθε όταν ο Νίκος Σταθόπουλος πρόεδρος της Nova και επικεφαλής του BCP από το φόρουμ των Δελφών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «αποκάλυψε» ότι πράγματι εξετάζεται η πώληση της UG.

    «Είναι φυσιολογική εξέλιξη μετά από πέντε χρόνια επένδυσης στη United Group να κοιτάξουμε την αποεπένδυση και η Nova είναι μέσα σε αυτή τη κατηγορία που κοιτάμε» είχε πει ο Νίκος Σταθόπουλος.

    «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία έχει δύο δρόμους. Η μία είναι η αποεπένδυση από την United Group ως μεγαλομέτοχος και ο άλλος είναι η αποεπένδυση μερικών χωρών της United. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικά και η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της United και κοιτάμε ίσως προχωρήσουμε σε αυτό».

    Ως προς το τελευταίο σενάριο, δηλαδή την πώληση της Nova, πληροφορίες αναφέρουν ότι η BCP προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα για 6-7 φορές το EBITDA. Ένα ποσό δηλαδή που προσεγγίζει τα 1,5-2 δις. ευρώ.

    Και εδώ έρχεται το CVC, όπου βάσει πληροφοριών, επιθυμεί να αγοράσει τη Nova και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

    Η παρουσία της United Group

    Πάντως η United Group, παραμένει ένα ισχυρό asset του BCP, που εφόσον το πουλήσει δεν πρόκειται να το κάνει για…ψίχουλα.

    Η United Group είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή, με παρουσία σε Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και φυσικά στην Ελλάδα.

    Το 2020 η UG απέκτησε στην Κροατία την Tele2, έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Η Tele2 μετονομάστηκε σε Telemach Croatia, ενώ το 2021 απέκτησε την Optima, έναν πάροχο σταθερής τηλεφωνίας. Η είσοδος στην ελληνική αγορά έγινε το 2020 με την εξαγορά της Forthnet ενώ το 2021, η BC Partners διέθεσε 980 εκατ. ευρώ για την αγορά της Wind Hellas. Το 2023, οι δύο αυτές εταιρείες ενώθηκαν, δημιουργώντας τη «νέα Nova». Όπως αναφέρει η United, μέχρι το 2023 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Nova έως το 2027, από τα οποία έχουν επενδυθεί 500 εκατ. ευρώ εντός του 2023.

    Επίσης το 2020 η UG εξαγόρασε τη Vivacom στη Βουλγαρία, τον κατεστημένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο με ολοκληρωμένο δίκτυο κινητής, σταθερής, δορυφορικής και επίγειας τηλεόρασης. Στη χώρα έχουν προχωρήσει σε ακόμα τέσσερις εξαγορές εταιρειών FTTH, με τελευταία την εξαγορά της Bulsatcom πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης και ευρυζωνικού δικτύου, κίνηση που ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

    Τον Απρίλιο του 2023 προχώρησε στην πώληση 4.800 πύργων στην εταιρεία Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom, ένα deal ύψους 1,22 δισ. ευρώ.

    H United Group σημείωσε αύξηση 7%, τόσο στα έσοδα, όσο και στo EBITDAal που διαμορφώθηκαν σε 2,791 δισ. ευρώ και 988 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2023, περισσότερα από 5,30 εκατ. νοικοκυριά χρησιμοποίησαν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες της United Group, ενώ 7,34 εκατομμύρια συνδρομητές χρησιμοποίησαν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

    Διαβάστε επίσης:

    United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

    Σταθόπουλος: Εξετάζουμε την πώληση της Nova – Δεν υπάρχει ακόμα καμία προσφορά

    Πώς ο Γιώργος Στάσσης προκάλεσε πανικό στον Νίκο Σταθόπουλο και οι άτσαλες κινήσεις του «mr Nova»



    ΣΧΟΛΙΑ