• Business

    Πλαίσιο: Αύξηση πωλήσεων κατά 23,2% – Διπλάσιο μέρισμα στα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεράρδος

    Γιώργος Γεράρδος


    Η Πλαίσιο ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου 01.01.2021 – 31.12.2021, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

    Τα βασικά σημεία έχουν ως εξής: 

    – Σημαντική αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 23,2%, στα € 436,9 εκ. από € 354,6 εκ., με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 18,2% αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας.

    – Εντυπωσιακή μεγέθυνση των Κερδών Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων ( EBITDA) στα €19,9 εκ. από €13,3 εκ. (+49,6%) ,των κερδών προ φόρων στα € 11,1εκ. από € 3,6 εκ. (+206%) και των κερδών μετά από φόρους στα € 8,5 εκ. από € 3,1 εκ. (+171,4%).

    – Ισχυρή ταμειακή ρευστότητα στα € 62,1 εκ. και καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα € 46,8 εκ., παρά την επιστροφή κεφαλαίου των € 4 εκ..

    – Ίδια κεφάλαια στα € 101 εκ., που υπερβαίνουν τη χρηματιστηριακή αξία της Εταιρείας.

    – Θεαματική βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (προ φόρων) σε διψήφιο ποσοστό (11%).

    – Διπλάσιο προτεινόμενο μέρισμα € 0,10 ανά μετοχή.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος του Πλαισίου, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής:

    «Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2021 διαμορφώθηκε στα €437 εκ., στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του. Στην εξέλιξη αυτή θετική συμμετοχή είχαν όλοι οι τομείς δραστηριότητας, με τις Λευκές Συσκευές να ξεχωρίζουν με ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 90%.

    Σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας, το EBITDA προσέγγισε τα € 20 εκ., με αύξηση 50%, καθώς ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων υπήρξε πολύ μικρότερος αυτού των πωλήσεων. Η εύρωστη κεφαλαιακή διάρθρωση μάς επέτρεψε να διατηρήσουμε τα χρηματοοικονομικά έξοδα στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, με αποτέλεσμα η κερδοφορία μας πριν τη φορολογία να παρουσιάσει εντυπωσιακή αύξηση και να υπερδιπλασιαστεί σε απόλυτα μεγέθη.

    Οι παραπάνω επιδόσεις, σε όλα τα επίπεδα των βασικών λογαριασμών, δεικτών αποδοτικότητας και περιθωρίων κέρδους, ήταν αυτές που, για μια ακόμα χρονιά, επιβεβαίωσαν τη θετική μας πορεία και που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα που προβλέπει επενδύσεις ύψους € 10 εκ. για το 2022.»

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος προσέθεσε:

    «Το κλείσιμο του 2021 αφήνει πίσω του μια διετία πανδημίας και μέσα σε αυτή την περίοδο υγειονομικής και οικονομικής καταιγίδας, το Πλαίσιο καταφέρνει σε σχέση με το 2019 μια ανάπτυξη πωλήσεων 38%.

    Η θετική αυτή πορεία οφείλεται σε δυο βασικές αιτίες:

    Αρχικά, στην πρόνοια που υπήρχε σε στρατηγικό επίπεδο στο να στηθούν έγκαιρα εξελιγμένες υποδομές σε logistics και ecommerce, πολλά χρόνια πριν χτυπήσει η υγειονομική κρίση του Covid.

    Ακόμα όμως πιο σημαντική ήταν η συλλογική προσπάθεια της ομάδας της Πλαίσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid. Συνεργάτες από κάθε θέση ήταν έτοιμοι να εργαστούν σε κάθε δομή του Πλαισίου όπου υπήρχε ανάγκη κι ήταν τέλεια συντονισμένοι, σε συνθήκες όπου κάτι τέτοιο ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι αποφασίστηκε για το 2021, ως ανταμοιβή για αυτή την εξαιρετική προσπάθεια, η καταβολή bonus ύψους € 1 εκ. για τους συναδέλφους μας.

    Η επιτυχημένη μας πορεία οφείλει να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μετά το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που κέρδισε η μαθητική ομάδα Plaisiobots, θέλαμε να εμπνεύσουμε κι άλλους μαθητές και μαθήτριες να ασχοληθούν με τη δημιουργία τεχνολογίας. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και μέσω αυτού, οι τρεις νικηφόρες ομάδες κέρδισαν το μεγάλο έπαθλο και τους εξασφαλίσαμε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο κορυφαίο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο MIT.»



    ΣΧΟΛΙΑ