• Business

    Πλαστικά Θράκης: Πτώση κερδοφορίας ελέω κόστους πρώτων υλών

    • NewsRoom
    Πλαστικά Θράκης


    Αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, ως απόρροια των επενδύσεων σε νέες γραμμές παραγωγής κατά τη διετία 2015-2016, κατέγραψε η εισηγμένη Πλαστικά Θράκης. Αύξηση του όγκου πωλήσεων πραγματοποιήθηκε και στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης του Ομίλου (Τεχνικά Υφάσματα +10,7% και Συσκευασία +9,6%).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, σημειώθηκε αύξηση της αξίας των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 6,9%. Η αύξηση του όγκου δεν αποτυπώθηκε στο σύνολό της στην αξία των ενοποιημένων πωλήσεων, διότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για άμεση διάθεση των επιπλέον όγκων ακολουθήθηκε μια πιο ελαστική τιμολογιακή πολιτική. Επιπλέον αρνητική ήταν στον κύκλο εργασιών και η επίδραση των συναλλαγματικών διαφορών που προέκυψαν κυρίως από την πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και λιγότερο από την πτώση της λίρας Αγγλίας σε σχέση με το ευρώ.

    Η εταρία πέτυχε μείωση του κόστους μεταποίησης (conversion cost), ως απόρροια της έναρξης λειτουργίας των νέων μηχανών αλλά και της απόδοσης των ενεργειών για περαιτέρω συγκράτηση των σταθερών δαπανών παραγωγής. Ωστόσο λόγω της σταδιακής αύξησης της τιμής των α’ υλών, κυρίως κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης, κατέστη δύσκολη η μετακύλιση όλης της αύξησης στην τιμή πώλησης. Ως εκ τούτου σημειώθηκε συμπίεση του περιθωρίου Μικτού Κέρδους του Ομίλου κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η εν λόγω μείωση προήλθε κυρίως από τον Κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων (μείωση περιθωρίου κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες) αλλά και από τον κλάδο της Συσκευασίας (μείωση περιθωρίου Μικτού Κέρδους κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες).

    Ετσι, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2017 υποχώρησαν κατά 43,5% καθώς ανήλθαν στα 4,6 εκατ. ευρώ, από 8,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ