• Business

    Πλαστικά Θράκης: Η συντριβή της μετοχής και η μείωση των αποδοχών του Κωνσταντίνου Χαλιορή κατά… 677.240 ευρώ

    Κωνσταντίνος Χαλιορής. επικεφαλής της Πλαστικά Θράκης

    Κωνσταντίνος Χαλιορής. επικεφαλής της Πλαστικά Θράκης


    Ακόμη και στο χρηματιστήριο οι όμορφες προσδοκίες, όμορφα καίγονται… Σκορπίζοντας την απογοήτευση, τις ζημιές, αλλά και τον θυμό, στους επενδυτές που κυνήγησαν το όνειρο των βιώσιμων υπεραξιών.

    Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης βρισκόταν στις 15 Ιανουαρίου του 2021 στα 3,64 ευρώ. Κι έπειτα από  161 συνεδριάσεις έφτασε στις 8 του μηνός του περασμένου Σεπτεμβρίου στην κορυφή των 8,69 ευρώ. Στη διάρκεια αυτού του ανοδικού ράλι που έφερε κέρδη 138,7%, η συνολική αξία των συναλλαγών έφτασε στα 61,1 εκατ. ευρώ. Με 11,3 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

    Γενεσιουργός αιτία για το χρηματιστηριακό ξεφάντωμα, ήταν τα δυναμικά αυξανόμενα μεγέθη της κερδοφορίας της εταιρείας. Κάτι σαν και τα βεγγαλικά σε φιέστες αναμμένα. Που γρήγορα όμως σβήνουν και χάνουν τη λάμψη τους.

    Χθες, και καθώς παρήλθαν 161 μέρες συναλλαγών από τα προ οκταμήνου υψηλά, η μετοχή προσγειώθηκε στα 4,425 ευρώ. Με τις απώλειες στον πτωτικό αυτό κύκλο να διαμορφώνονται στο 49%. Έπειτα από συναλλαγές συνολικής αξίας 63,5 εκατ. ευρώ και έχοντας αλλάξει χέρια 9,8 εκατ. μετοχές. Σχεδόν το..65% της ελεύθερης διασποράς (free float) της εταιρείας, που εδρεύει στην περιοχή Μαγικό της Ξάνθης.

    Οι επενδυτές που όλο αυτό το διάστημα συνωστίζονται στην έξοδο, προεξοφλούν ότι οι εφετινές οικονομικές επιδόσεις θα είναι κατά πολύ κατώτερες των περσινών. Χωρίς όμως από την πλευρά της εταιρείας να δίνεται κάποιο σαφές στίγμα, πέρα από ορισμένες βερμπαλιστικές αναφορές. Επιτείνοντας έτσι το γενικότερο νοσηρό κλίμα.

    Συγκυριακά προφανώς οι βαριές απώλειες στη μετοχή, τυχαίνει να είναι όσο και η ποσοστιαία μείωση των αποδοχών του Κωνσταντίνου Χαλιορή. Η οποία φτάνει στο 48,5%..

    Ο εκτελεστικός Πρόεδρος, επικεφαλής επιχειρηματίας (Chief  Entrepreneur) και βασικός μέτοχος των Πλαστικών Θράκης, είχε συνολικές, ετήσιες, μικτές αποδοχές το 2019, ύψους 1,26 εκατ. ευρώ. Το 2020 οι αποδοχές εκτινάχτηκαν στo 1.395.047 ευρώ, κατατάσσοντάς τον στις κορυφαίες θέσεις των καλύτερα αμειβόμενων επιχειρηματιών του χρηματιστηρίου.

    Πέρσι όμως ο Κωνσταντίνος Χαλιορής έδειξε να βάζει νερό στο κρασί του. Με τις μικτές του αποδοχές να μειώνονται κατά…677.240 ευρώ και να διαμορφώνονται τελικά στα 717.807 ευρώ.

    Για λόγους που δεν εξηγούνται στην έκθεση αποδοχών της εταιρείας, ο 58χρονος διοικητικός και μετοχικός ηγέτης των Πλαστικών Θράκης, μείωσε πέρσι τις ετήσιες, βασικές αποδοχές του στα 400.766 ευρώ, από τα 520.030 της προηγούμενης χρονιάς. Οι αμοιβές του για συμμετοχές σε Διοικητικά Συμβούλια περιορίστηκαν σε 63.187 ευρώ, από…537.637. Επίσης το μπόνους των στόχων περιορίστηκε στα 213.849 ευρώ από 337.380. Το πάζλ των αμοιβών ολοκληρώνεται με τα 40.005 ευρώ για συμμετοχή σε επιτροπές. Κονδύλιο που δεν υπήρχε το 2020.

    Αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον των εξελίξεων

    Εκ των πραγμάτων όλα αυτά μάλλον δεν λειτουργούν σαν παυσίλυπο για τους επενδυτές που μήνες τώρα τρώνε το ξύλο της αρκούδας. Με τη χρηματιστηριακή έννοια του όρου, φυσικά.

    Ο χορός των εκατομμυρίων, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση της μετοχής, έχει δημιουργήσει πολύπλευρη αίσθηση στην αγορά. Αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον των εξελίξεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζεται από τα social media η οργή των επενδυτών, που πρωτίστως έχει στον στόχαστρο τον Κωνσταντίνο Χαλιορή.

    Τον οποίον αποκαλούν …Χαλιορούτσο, κάνοντας συνειρμούς για τους οποίους καταφανέστατα φταίνε οι ζημιές από τη μετοχή.

    Τουλάχιστον μέχρι τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ζητήσει κάποια επίσημη και συγκεκριμένη τοποθέτηση από την εταιρεία, σχετικά με τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της εφετινής χρονιάς. Ή και κάποια εξήγηση για την καθίζηση της μετοχής. Αν δηλαδή υπάρχει ενδεχομένως κάποιο αρνητικό, εταιρικό συμβάν.

    Πέρσι τα καθαρά κέρδη των Πλαστικών Θράκης ανήλθαν στα 65,866 εκατ. ευρώ ( εξαιρουμένων των 5,59 εκατ. ευρώ από την πώληση βιομηχανικού ακινήτου στις ΗΠΑ), έναντι των 41,272 εκατ. του 2020. Ωστόσο, τα αυξημένα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορών, όπως επίσης και η μείωση της ζήτησης στα προϊόντα ατομικής υγιεινής (μάσκες) καθιστούν μη βιώσιμες τις παραπάνω επιδόσεις για την εφετινή χρονιά. Μάλιστα ορισμένοι επαγγελματίες της αγοράς, θεωρούν ότι τα εφετινά κέρδη μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και παραπάνω από 50% σε σχέση με πέρσι.

    Για τα Πλαστικά Θράκης, που ώς όμιλος έχει μονάδες παραγωγής σε άλλες οκτώ χώρες, η άνοδος στις τιμές του προπυλενίου είναι ιδιαίτερα επαχθής καθώς αντιπροσωπεύει το 52% του κόστους των πωλήσεων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα κοστολογημένα, μεταφορικά έξοδα αυξήθηκαν  κατά  …32,5%  (από 15,1 στα 20 εκατ. ευρώ). Ενώ αυξημένα κατά 28,6% ήταν και τα έξοδα για…ηλεκτρικό ρεύμα ( από 13,256 εκατ. πήγαν στα 17,046 εκατ. ευρώ). Κι ακόμη τα 51,8 εκατ. ευρώ από τα  συνολικά περσινά κέρδη των 83,9 εκατ. ευρώ, προήλθαν από τις δραστηριότητες στον τομέα της προσωπικής προστασίας-υγείας, που πλέον ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

    Οι σιβυλλικές αναφορές και το μέρισμα των 0,16 ευρώ

    Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της , η εταιρεία έχει κάνει τη  σιβυλλική αναφορά οτι ‘’το δυσχερές και ευμετάβλητο μακροοικονομικό περιβάλλον, προκαλεί μεγάλη δυσκολία  για να γίνουν σχετικές, ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η ορατότητα για τα οικονομικά αποτελέσματα και το επίπεδο ζήτησης των επόμενων μηνών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη’’. Έχει ακόμη προσθέσει το νεφελώδες ότι η εφετινή κερδοφορία θα υπολείπεται της περσινής. Το πόσο, είναι ακόμη στη σφαίρα του αοράτου…

    Όπως προκύπτει από τη θεματολογία της γενικής συνέλευσης της 25ης Μαΐου, τα Πλαστικά Θράκης θα μοιράσουν το υπολειπόμενο μέρισμα των 0,16 ευρώ ανά μετοχή στις 3 Ιουνίου. Με την 30η Μαίου να είναι η μέρα αποκοπής στο δικαίωμα λήψης μερίσματος. Εν συνόλω η προ φόρων χρηματική διανομή θα είναι 7 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 4,49 εκατ. ευρώ θα περιέλθουν στον Κωνσταντίνο Χαλιορή και την αδελφή του Έφη που ελέγχουν αντίστοιχα το 43,29% και το 20,85% της εταιρείας. Μιας εταιρείας η οποία στην κορυφή του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε χρηματιστηριακή αξία 380,1 εκατ. ευρώ και τώρα έχει υποχωρήσει στα 193,5 εκατ. ευρώ…

    Διαβάστε επίσης:

    Πλαστικά Θράκης: Οι μεγάλες αδυναμίες που φάνηκαν στο τέταρτο 3μηνο, το «γκρίζο» σκηνικό και το άδειασμα στη μετοχή

    Χαλιορής Vs Λεμπιδάκης: Crash test στα επενδυτικά πλάνα εν μέσω ράλι στις τιμές των πρώτων υλών



    ΣΧΟΛΙΑ