• Business

    Pitsos: Στα «χέρια» της Bosch η νέα πρόταση Μπακατσέλου – Αρχές Μαΐου η απάντηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Νικόλας Μπακατσέλος,πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


    Στα κεντρικά γραφεία της Bosch βρίσκεται από χθες η νέα αναμορφωμένη πρόταση της Pyramis του Νίκου Μπακατσέλου για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου της Pitsos.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει την αγορά των μηχανημάτων και την ενοικίαση των εγκαταστάσεων από την Pyramis, ώστε να διασφαλισθεί η ταχύτατη επαναλειτουργία της μονάδας στην περιοχή του Ρέντη.

    Στη νέα πρόταση δεν υπάρχει αναφορά στην υποχρέωση της γερμανικής εταιρείας, να απορροφά για κάποιο διάστημα την παραγωγή του ελληνικού εργοστασίου καθώς ήταν ανάμεσα στα σημεία που απέρριψαν και την πρώτη φόρα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για μια ζυγισμένη και δίκαιη πρόταση, η οποία θα συμβάλει στη διάσωση θέσεων εργασίας και στη διατήρηση μιας βιομηχανίας στην Ελλάδα, σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία.

    Η Pyramis, εφ’ όσον πάρει το «πράσινο φως» των Γερμανών σκοπεύει να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπρόσληψη των εργαζομένων (περίπου 200) καθώς προτίθεται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, στη νέα προσπάθεια που φιλοδοξεί να κάνει. Η απάντηση της Bosch αναμένεται στις αρχές Μαϊού, πιθανότητα μετά τον εορτασμό του Πάσχα.

    Η νέα πρόταση της Pyramis θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του εργοστασίου, το οποίο η Bosch (BSH) αποφάσισε να κλείσει οριστικά στις αρχές του 2021. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τον τερματισμό του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (2017), ωστόσο ύστερα από πολιτικές πιέσεις η εταιρεία αναγκάστηκε να παρατείνει τη λειτουργία του για μερικά χρόνια.

    Η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως  φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες. Το 1976 η BSH, στην οποία μετείχαν η Bosch – Siemens Hausgerate GmbH και η Siemens Hellas (κοινοπραξία 50% – 50%) απέκτησε την πλειονότητα (60%) των μετοχών της Πίτσος.

    Η Pyramis παράγει ανοξείδωτους και γρανιτένιους νεροχύτες, μικροσυσκευές, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης από όπου εξάγει σε 108 χώρες, ενώ έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά.

    Διαβάστε επίσης:

    Pitsos: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Bosch – Σε 2 εβδομάδες οι τελικές αποφάσεις

    Pitsos: Οι Γερμανοί της Bosch αποφασίζουν για την «πρόταση Μπακατσέλου»

    Νικόλας Μπακατσέλος στο mononews: «Πώς σχεδιάζουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην Pitsos»



    ΣΧΟΛΙΑ