• Business

    Νικόλας Μπακατσέλος στο mononews: «Πώς σχεδιάζουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην Pitsos»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νικόλαος Μπακατσέλος, Pyramis Metallourgia

    Νικόλαος Μπακατσέλος


    «Οραματιζόμαστε μια μονάδα που θα παράγει συσκευές στην Ελλάδα, με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Pyramis και πρόεδρος του Ελληνο-αμερικάνικου Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος σχολιάζοντας την πρόταση που κατέθεσε στην Bosch (BSH) για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου της «Pitsos» στην Ελλάδα.

    Ο κ. Μπακατσέλος, μιλώντας στο mononews.gr, επισημαίνει πως η πρόταση περιλαμβάνει την αγορά των μηχανημάτων και την ενοικίαση του εργοστασίου που βρίσκεται στο Ρέντη και όχι την απόκτηση του ακινήτου.

    Όπως λέει, προτεραιότητα της Pyramis είναι η διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας και όχι πού θα βρίσκεται η παραγωγή. «Σημασία έχει να παραμείνει η παραγωγή στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι της Bosch να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα.

    Με βάση το business plan, προβλέπεται η σταδιακή επαναπρόσληψη σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων της «Pitsos» σε ορίζοντα διετίας (100 τον πρώτο χρόνο και άλλοι 100 τον δεύτερο ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων). Η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της κατανάλωσης ειδών οικιακού εξοπλισμού στην μετά Covid-19 εποχή δεν επιτρέπει την άμεση επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων.

    Συνολικά, το business plan που έχει καταστρώσει η Pyramis για την «αναγέννηση» της Pitsos ανέρχεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού.

    Η «κινητήριος δύναμη»

    Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξαγωγές, οι οποίες σχεδιάζεται να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της νέας εταιρείας αφού η ελληνική αγορά θεωρείται σχετικά μικρή για να απορροφήσει την παραγωγή της μονάδας (η Pyramis σε πρώτη φάση τουλάχιστον στοχεύει να παράξει 120.000 συσκευές τον πρώτο χρόνο). Μάλιστα, στόχος είναι τον πρώτο χρόνο το 80% της παραγωγής να διοχετευθεί στη διεθνή αγορά.

    Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητηθεί και η συμβολή της BSΗ, η οποία καλείται να απορροφήσει μέρος της παραγωγής του ελληνικού εργοστασίου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, πρόκειται για μια πρακτική που συνηθίζεται σε τέτοιους είδους επιχειρηματικές συναλλαγές.

    Μια στήριξη που, όπως λέει ο γνωστός επιχειρηματίας, δεν θα είναι χαριστική καθώς η Pyramis δεσμεύεται να προσφέρει ανάλογης ποιότητας και κόστους προϊόντα, όπως και οι υπόλοιπες μονάδες του γερμανικού ομίλου στις διάφορες χώρες του κόσμου. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα λειτουργούσε θετικά για την εικόνα της BSH, η οποία θα αποδείξει στην πράξη πως ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία και τους εργαζομένους της.

    Τελευταία ευκαιρία

    Η πρόταση του κ. Μπακατσέλου είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του εργοστασίου της «Pitsos», το οποίο η BSH αποφάσισε να κλείσει στις αρχές του 2021. Αρχικά είχε αποφασισθεί να κλείσει το 2017, ωστόσο ύστερα από πολιτικές πιέσεις η εταιρεία αναγκάστηκε να παρατείνει τη λειτουργία για μερικά χρόνια. Παρά τις προσπάθειες της τωρινής κυβέρνησης, η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας επέμεινε στην απόφασή της, με αποτέλεσμα περίπου 200 άτομα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι απολυμένοι θα λάβουν από τη γερμανική εταιρεία γενναίες αποζημιώσεις που θα ξεπεράσουν τα 23 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται πως κάθε απολυόμενος θα λάβει πρόσθετο μπόνους πάνω από 100 χιλ. ευρώ, πέραν της νόμιμης αποζημίωσής του. Να σημειωθεί πως το εργοστάσιο της Pitsos ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977.

    Η απάντηση των Γερμανών στην πρόταση της Pyramis αναμένεται μέχρι τέλος Μαρτίου. Η Pyramis παράγει ανοξείδωτους και γρανιτένιους νεροχύτες, μικροσυσκευές, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης από όπου εξάγει σε 108 χώρες, ενώ έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά.



    ΣΧΟΛΙΑ