• Business

    Πειρατεία: Λιγότερες επιθέσεις, υψηλά ποσοστά επιτυχίας-Πιο προσεκτικοί έγιναν οι κουρσάροι του Κόλπου της Γουινέας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πειρατεία: Λιγότερες επιθέσεις υψηλά ποσοστά επιτυχίας-Πιο προσεκτικοί έγιναν οι κουρσάροι του Κόλπου της Γουινέας


    Τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων 27 ετών, έφερε στο εξάμηνο του 2021, η εκστρατεία κατά της πειρατείας στη θάλασσα, που έχει στήσει σε όλους τους ωκεανούς η διεθνής κοινότητα.

    Μόλις 68 επιθέσεις αναφέρθηκαν στα κέντρα αντιμετώπισης της πειρατείας, 30 λιγότερα από το 2020.

    Οι σύγχρονοι πειρατές μπορεί να μείωσαν κατακόρυφα τις επιθέσεις τους σε πλοία σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά η στατιστική δείχνει ότι δεν είναι όλα καλά, αφού οι επιτυχημένες επιθέσεις έφτασαν το 91%. Δηλαδή σε κάθε 10 επιθέσεις που αναφέρθηκαν, στις εννέα οι πειρατές κατάφεραν να ανέβουν στο πλοίο. Γεγονός που δείχνει ότι οι πειρατές έχουν γίνει, πολύ προσεκτικοί, και αποφεύγουν να επιτεθούν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο.

    Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, που έχει το συντονισμό της προσπάθειας που γίνεται για να αντιμετώπιση της πειρατείας, θέτει έμμεσα και ζήτημα αναφορών από τα πλοία για πειρατικές επιθέσεις, αναγνωρίζοντας ότι ίσως δεν αναφέρουν όλα τα πλοία, επιθέσεις που έχουν δεχτεί.

    Οι σκληροί

    Για ένα ακόμα εξάμηνο οι πειρατές του Κόλπου της Γουινέας κυριαρχούν στο δελτίο συμβάντων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου. Η θάλασσα της Νιγηρίας θεωρείται η πιο επικίνδυνη περιοχή για την εμπορική ναυτιλία, ενώ ακολουθούν οι «ληστές» των στενών της Σιγκαπούρης, αυτοί δηλαδή που σαλτάρουν στα πλοία, προκειμένου να κλέψουν.

    Ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ναυτικούς, με το 32% όλων των αναφερόμενων περιστατικών να λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Το τίμημα για τους ναυτικούς παραμένει υψηλό αφού στο διάστημα αυτό 50 απήχθησαν, ένας τραυματίστηκε και ένας δυστυχώς σκοτώθηκε.

    Το Γραφείο προειδοποιεί επίσης ότι οι πειρατικές ομάδες έχουν στα χέρια τους μεγάλα αλιευτικά σκάφη, τα οποία τα χρησιμοποιούν σαν mother ships για να εκκινούν τις επιθέσεις τους.

    «Ενώ το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, χαιρετίζει τη μείωση των περιστατικών πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας, ο κίνδυνος για τους ναυτικούς παραμένει ακόμη υψηλός», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Michael Howlett. «Αναφέροντας όλα τα περιστατικά στις Περιφερειακές Αρχές, οι ναυτικοί μπορούν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την διεθνή πίεση κατά των πειρατών».

    Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου, ένα bulk carrier δέχθηκε επίθεση από ένα skiff με έξι πειρατές ενώ έπλεε περίπου στα 210 ναυτικά μίλια από την ακτή του Λάγος.

    Διαβάστε επίσης

    Πειρατεία: Ο κόλπος της Γουινέας το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ