• Business

    Ποιος είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος που θέλει να σώσει τον Παναθηναϊκό

    • NewsRoom
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Ξεκίνησε να δουλεύει σε μια πολυκατοικία στο Μοσχάτο. Τότε είχε 45 ανθρώπους. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συσκεύασε το Κρουασάν. Σήμερα στην εταιρεία του έχει επενδύσει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως, το Ollayan Group. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO της Chipita ή «Mr Chipita», όπως τον αποκαλούν κάποιοι, σήμερα βρέθηκε μαζί με παλαίμαχους του Παναθηναϊκού για να συζητήσει μαζί τους το πλάνο που έχει στο μυαλό του για τη σωτηρία της ΠΑΕ.

    Ο γνωστός επιχειρηματίας έχει και στο παρελθόν βοηθήσει οικονομικά τόσο την ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσο και την ΚΑΕ, ενώ, στο τωρινό του εγχείρημα, έχει στο πλευρό του ακόμη τέσσερις «συμπαίκτες» που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ένας εκ των οποίων είναι ο Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Ως επιχειρηματίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι, ως γνωστόν, άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, που τολμά, συνεργατικός, εξωστρεφής και ανοικτός σε καινούριες προκλήσεις.

    Υπήρξε ο άνθρωπος πίσω από την απόφαση για επιστροφή της έδρας της Chipita στην Ελλάδα, ενώ φέτος εξαγόρασε και την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», ενώ το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλες εταιρείες στο άρμα της «Νίκας» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος κατά το παρελθόν, «μια επιχείρηση δε δημιουργείται επειδή υπάρχουν λεφτά. Πρώτα θα βρούμε το αντικείμενο, το προϊόν, την ιδέα, την υπηρεσία που θέλουμε να πουλήσουμε και κάποιος είναι έτοιμος να την αγοράσει».

    «Εγώ αυτό που έζησα στα δικά μου χρόνια είναι ότι λεφτά υπήρχαν πάντοτε», είχε πει τότε. «Τα λεφτά δε λείπουν. Οι ιδέες λείπουν από τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή, ζούμε την εποχή των μηδενικών επιτοκίων. Τα επιτόκια έχουν γυρίσει αρνητικά. Είναι «πνιγμένη» η Ευρώπη σε ρευστότητα. Υπάρχει ένα πρόβλημα, όπου ο καθένας που έχει μια ιδέα στην Ελλάδα, νομίζει ότι του λείπουν μόνο τα λεφτά και αν τα βρει θα πετύχει. Δεν είναι έτσι. Επίσης, ακόμη και αν έχεις καλή ιδέα αλλά και τα κεφάλαια, η εφαρμογή, η πράξη, ποιος θα υλοποιήσει το project είναι πολύ σημαντικό», τόνιζε.

    Τι είναι επιχειρηματίας

    Κάποιος που ξεκινά να γίνει επιχειρηματίας, πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι… δουλειά! Είναι τρόπος ζωής, υποστήριζε ο κ. Θεοδωρόπουλος: «Άρα σ’ αυτό που κάνει πρέπει να  δίνεται απόλυτα, πρέπει να είναι κάθε ημέρα πρώτη προτεραιότητα μέσα στο μυαλό του. Να το αγαπάει πολύ, να νιώθει ότι μέσα από αυτό μπορεί να πετύχει τα όνειρά του».

    «Όχι όμως με μόνο στόχο να κάνει λεφτά. Αυτό το κερδίζεις στην αρχή. Για να συνεχίζεις, πρέπει να σε κινητοποιούν κάποιες άλλες αξίες. Προσφορά στην κοινωνία, στους ανθρώπους μας, στους γύρω, στην πατρίδα, έμπνευση δημιουργία αυτή καθ’ εαυτή. Εάν δεν νιώθεις ότι δημιουργώντας μια επιχείρηση συμμετέχεις σε κάτι ευρύτερο που λέγεται χώρα, πατρίδα, κοινωνία, ευημερία του τόπου σου, γίνεται κουραστικό!», έλεγε χαρακτηριστικά.

    Όταν η Chipita ήταν… startup

    «Το 1986 που αγόρασα εγώ την Chipita, η εταιρεία έκανε 400 χιλ. ευρώ τζιρο (το λέω σε ευρώ), ήμασταν στο 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Μοσχάτο, με 45 εργαζόμενους. Άρα έχω υπάρξει… μικρός. Δεν ξεκίνησα μεγάλος. Ούτε μου άφησε ο πατέρας μου κάποια βιομηχανία. Ξέρω όλη τη διαδρομή. Και σας λέω ότι δε δυσκολεύτηκα ποτέ να βρω χρήματα. Αρκεί να αποδεικνύεις ότι είσαι σοβαρός, είναι καλό το προϊόν, και αν μαζί με τα λεφτά που ζητάς, ρισκάρεις και τα δικά σου και αφιερώνεις τη ζωή σου. Τότε βρίσκεις πάντα λεφτά», ανέφερε ακόμη.

    Ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους επιχειρηματίες

    «Όταν ξεκινούσα το project για τα κρουασάν, είχα κάνει τα πλάνα, τα σχέδια κ.λπ. αλλά δεν είχα τα λεφτά, έκανα 14 παρουσιάσεις για να βρω το επενδυτικό σχήμα που θα επένδυε μαζί μου. Οι 13 – μέχρι το 14ο που τελικώς επένδυσε – δε βρήκαν value στο project μου. Και ήταν έμπειροι του χώρου των τροφίμων. Άρα λοιπόν, να μην απογοητεύονται όσοι ξεκινούν τώρα. Να είναι βέβαιοι ότι το θέλουν, το αγαπούν, να θυσιάζονται», απάντησε όταν ερωτήθηκε ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους επιχειρηματίες.

    Μια συμβουλή που φαίνεται πως συνεχίζει να ακολουθεί πιστά και ο ίδιος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σπ. Θεοδωρόπουλος: Μαγική λύση για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita) δίνει την πιο συγκλονιστική συνέντευξη: Aπό το διαμέρισμα στο Μοσχάτο στην υπερπαραγωγή των κρουασάν



    ΣΧΟΛΙΑ