• Business

    Γιώργος Κεπενός: O επιχειρηματίας που δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ αμοιβή από την εισηγμένη που διοικεί…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ελένη Κεπενού: Διευθύνουσα Σύμβουλος Μυλοι Κεπενού


    Το άνοιγμα της «ψαλίδας» των αποδοχών που λαμβάνουν τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, είναι μεγάλο.

    Υπάρχουν πολλές θέσεις στην κλίμακα διαβάθμισης των αμοιβών, καθώς και ύψος, αλλά και η σύνθεσή τους, ποικίλλει. Για άλλους η πολιτική των αποδοχών εδράζεται μόνο στον σταθερό μισθό, ή μόνο στα μεταβλητά ποσά που προέρχονται από τα κέρδη των εταιρειών.

    Άλλοι ακολουθούν το μικτό σύστημα, με πρόσβαση και στις δύο αυτές «πηγές» αμοιβών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λείπουν και τα θεσπισμένα Bonus παραγωγικότητας.

    Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος την περίπτωση επιχειρηματία, που να μην παίρνει ούτε ένα ευρώ για τις Διοικητικές υπηρεσίες που προσφέρει στην εταιρεία του. Και όμως, αυτό συμβαίνει με τον 63χρονο Γιώργο Κεπενό. Μέχρι πριν από έξι μέρες Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πατρινής αλευροβιομηχανίας «Μύλοι Κεπενού».

    Μιας αξιόλογης και συμμαζεμένης επιχείρησης, που διαχρονικά παράγει κέρδη και η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία είναι στα 12,4 εκατ. ευρώ.

    Στη διάρκειας της περσινής χρονιάς ,ο Γιώργος Κεπενός είχε ένα ολοστρόγγυλο μηδέν στο «πεδίο» των αμοιβών.

    Τα μοναδικά του ωφελήματα, αφορούσαν τις εταιρικές παροχές (αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο και ασφαλιστικό πρόγραμμα) η τεκμαρτή αξία των οποίων μεταφράζεται σε 16.703,4 ευρώ.

    Παραμένει άγνωστο για πιο λόγο ο Γιώργος Κεπενός επέλεξε την αφιλοκερδή εργασία του. Ειδικά μάλιστα όταν ο ίδιος πλέον δεν διαθέτει μετοχές στην αλευροβιομηχανία, μέσω των οποίων θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα, το αναλογούν μερίδιο από τα διανεμόμενα κέρδη.

    Το πλειοψηφικό «πακέτο» των μετοχών της εταιρείας έχει περάσει στα δύο παιδιά του Γιώργου Κεπενού: την 34χρονη οικονομολόγο Ελένη και τον 29χρονο πολιτικό μηχανικό Δημήτρη, οι οποίοι και ελέγχουν το 72,2% σε δύο ίσα μερίδια.

    Την περασμένη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, επισημοποιήθηκε το πέρασμα της Διοικητικής σκυτάλης από τον πατέρα στα παιδιά.

    Ο επιχειρηματίας αποσύρθηκε από το προσκήνιο και μετά από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, η μεν Ελένη Κεπενού ανέλαβε τη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο αδελφός της Δημήτρης, εκείνη του Προέδρου.

    Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση του Γιώργου Κεπενού να ανοίξει τόσο νωρίς το δρόμο στη νέα γενιά της επιχείρησης.

    Από τη στιγμή που ηλικιακά τουλάχιστον και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, θα μπορούσε ο ίδιος να παραμείνει στις Διοικητικές επάλξεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα παιδιά του γνωρίζουν πολύ καλά την εταιρεία, αφού η κόρη δουλεύει σ’ αυτήν τα τελευταία 9 χρόνια (γενική διευθύντρια μέχρι πρότινος) ενώ 4 χρόνια εργασιακής θητείας έχει ο γιος του, ο οποίος είναι και Διευθυντής του εργοστασίου.

    Τα κέρδη, τα μερίσματα και τα οικογενειακά χαρτοφυλάκια

    Οι «Μύλοι Κεπενού» είναι μια λιγοστές εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες παράγουν συνεχώς και αδιαλείπτως κέρδη και στα 10 τελευταία χρόνια. Αρχής γενομένης από την ετήσια χρήση του 2010 και συμπεριλαμβανομένης και αυτής του 2019, η συνολική καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα επίπεδα των 10,3 εκατ. ευρώ.

    Στο ίδιο διάστημα οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους ανέρχονται στα 5,6 εκατ. ευρώ, καθαρά και μετά από φόρους. Μαζί με τα 337.345 ευρώ του καθαρού μερίσματος που πρόκειται να δοθεί τον προσεχή Ιούλιο. Εκ των οποίων τα 243.563 ευρώ είναι το μερίδιο που θα εισπράξουν τα δύο παιδιά του Γιώργου Κεπενού.

    Κάτι που προφανώς ο ίδιος μπορεί να το θεωρεί ως ικανοποιητικό… οικογενειακό εισόδημα και γι’ αυτό να μην θέλει να εισπράξει κι άλλες, προσωπικές αμοιβές.

    Μέτοχος με ποσοστό 13% στην εταιρεία παραμένει ο αδελφός του επιχειρηματία Θεόφιλος Κεπενός, ο οποίος όμως από το 2013 έχει αποχωρήσει από τη Διοίκηση.

    Παραχωρώντας τότε το 19% των μετοχών (από το 32% που κατείχε) έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Μετοχές που κατέληξαν στο… οικογενειακό χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Κεπενού.

    Αν μη τι άλλο, η περίπτωση του Πατρινού επιχειρηματία είναι ασυνήθιστη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αλευροβιομηχανίας, δεν πήραν πέρσι καθόλου αμοιβές. Από το πενταμελές Δ.Σ των «Μύλων Κεπενού» στο… λογιστήριο πήγαν μόνο οι δύο: ο Σπύρος Αργυρόπουλος, που είναι οικονομικός Διευθυντής, και ο Παναγιώτης Σκαμπαρδώνης, που έχει το πόστο του Διευθυντή Πωλήσεων. Για τον μεν πρώτο οι μισθολογικές αποδοχές ήταν 59.062 ευρώ, για τον δε δεύτερο 81.562 ευρώ. Μικτά και στις δύο περιπτώσεις. Επιπρόσθετα οι εταιρικές παροχές και για τους δύο ήταν αξίας περίπου 12.500 ευρώ.

    Στην περσινή, ετήσια, οικονομική κατάσταση της αλευροβιομηχανίας, που είχε 84 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης και 34 ημερομίσθιους, αναφέρονται και δαπάνες 126.600 ευρώ για ενοίκια. Ενός οικοπέδου και ενός ακινήτου που έχουν εκμισθωθεί μακροχρόνια από την εταιρεία και ανήκουν σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, μέλους του Δ.Σ. Το οποίο δεν κατονομάζεται…

    Οι αποδοχές στους «Μύλους Λούλη»

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, ηγέτιδα δύναμη στον τομέα δραστηριοτήτων της αλευροβιομηχανίας είναι οι «Μύλοι Λούλη».

    Με σχεδόν τριπλάσια έσοδα πωλήσεων , υπερδιπλάσια καθαρή κερδοφορία πέρσι και περίπου τετραπλάσια χρηματιστηριακή αξία, από ότι οι «Μύλοι Κεπενού».

    Για το 2019, ο Πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Λούλης, γιος του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Λούλη, είχε μικτές, συνολικές αμοιβές 134.477 ευρώ.

    Εκ των οποίων το μεγαλύτερο κομμάτι (113.006 ευρώ) προήλθε από τα χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης, κέρδη της εταιρείας. Επιπρόσθετα, ο ίδιος είχε και εταιρικές παροχές, συνολικής αξίας 51.989 ευρώ.

    Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των «Μύλων Λούλη» Νικόλαο Φωτόπουλο, είχε 85.103 ευρώ μικτές, μισθολογικές απολαβές, έλαβε άλλα 63.965 ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας, ενώ η αξία των εταιρικών παροχών ήταν 12.244 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ