• Business

    Ποιο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κλειδώνει» η Intrasoft

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης – Ο CEO της Netcompany-Intrasoft, Αλέξανδρος Μάνος


    Στην Netcompany – Intrasoft πηγαίνει και επίσημα με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η σύμβαση προμήθειας και υπηρεσίας για την «Αναβάθμιση και επέκταση της υποδομής του Κυβερνητικού Νέφους (G Cloud)», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση που υπογράφει ο κ. Πιερρακάκης, η Netcompany-Intrasoft, μέλος του Netcompany Group A/S βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, καθώς το μόνο που απομένει είναι να δώσει το τελικό πράσινο φως το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Επισημαίνεται ότι το σχετικό έργο ανέρχεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση και επέκταση της υποδομής του Κυβερνητικού Νέφους (G Cloud), εκτιμώμενου κόστους 5,4 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνεται επίσης και δικαίωμα προαίρεσης που μπορεί να ενεργοποιήσει το υπουργείο. Αυτό αφορά την παροχή υπηρεσιών συντήρησης του G Cloud έως τρία έτη μετά τη λήξη της Περιόδου Εγγύησης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ.

    Το έργο προκηρύχθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους ενώ δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με την Intrasoft να δίνει την μοναδική προσφορά. Στη συνέχεια το υπουργείο ζήτησε από την εταιρεία τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να κατακυρωθεί και επίσημα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Τι αφορά το έργο

    Στόχος του έργου είναι η παραγωγική λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση των κεντρικών υπολογιστικών υποδομών του κυβερνητικού νέφους (G-Cloud), στις οποίες φιλοξενούνται κρίσιμα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα των φορέων του Δημοσίου.

    Ο οικονομικός φορέας στα πλαίσια του έργου θα επαυξήσει και θα επεκτείνει τις κεντρικές αποθηκευτικές υποδομές (storage) και θα αναδιατάξει την υποδομή λήψης αντιγράφων ασφαλείας, με την απαιτούμενη αδειοδότηση των λογισμικών λήψης αντιγράφων ασφαλείας.

    Επιπλέον θα επεκτείνει την υπολογιστική υποδομή των εξυπηρετητών της υποδομής λήψης αντιγράφων ασφαλείας ενώ θα υλοποιήσει μηχανισμούς και διαδικασίες αποθήκευσης των αντιγράφων ασφαλείας, σε δεύτερο κέντρο δεδομένων, σε δημόσιο πάροχο υπηρεσιών υπολογιστικών υπηρεσιών νέφους που θα του υποδείξει η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) με την υπογραφή της σύμβασης, για την επαύξηση της προστασίας των δεδομένων των αντιγράφων ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ο ανάδοχος θα πρέπει να επεκτείνει και να αναβαθμίσει το δίκτυο fc της κεντρικής αποθηκευτικής υποδομής (storage area network), αλλά και την υπολογιστική ισχύ του συστήματος φιλοξενίας μεγάλων βάσεων δεδομένων με ενεργοποίηση επιπλέον επεξεργαστών και με αντίστοιχη κάλυψη της αδειοδότησης του λογισμικού συστήματος για τρία έτη.

    Επίσης ο ανάδοχος θα πρέπει να:

    1. Επεκτείνει τον υφιστάμενο μηχανισμό παροχής υποδομών και υπηρεσιών βάσεων δεδομένων, με επιπλέον υποδομή για δυνατότητα ανάκαμψης των λειτουργιών σε Εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων (Disaster Recovery). Η υποδομή αυτή θα συνοδεύεται με τον απαιτούμενο εξοπλισμό διασύνδεσης (switches) με την υφιστάμενη δικτυακή υποδομή.

    2. Ενοποιήσει το λογισμικό διαχείρισης της εικονικοποιημένης υπολογιστικής υποδομής.

    3. Επικαιροποιήσει και ενισχύσει την υποδομή διαμοιρασμού του φόρτου διακίνησης των δεδομένων (Load Balancers).

    4. Επικαιροποιήσει και ενισχύσει την υποδομή περιμετρικής προστασίας (Firewalls).

    5. Παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης / υλοποίησης του έργου, υπηρεσίες αναδιάταξης υφιστάμενου εξοπλισμού και μετάπτωσης λειτουργιών από υφιστάμενο εξοπλισμό των κέντρων δεδομένων της ΓΓΠΣΔΔ (υπολογιστικής ισχύος, κεντρικών αποθηκευτικών συστημάτων, συστημάτων λήψης αντιγράφων ασφαλείας, υποδομών δικτυακών υπηρεσιών ασφαλείας και διαμοιρασμού δικτυακών φορτίων), για την καλύτερη αξιοποίηση της υφιστάμενης υπολογιστικής υποδομής, και την επίτευξη μεγαλύτερης ομογενοποίησης στην διαχείριση της υποδομής.

    6. Παρέχει υπηρεσίες τριετούς (3) εγγυητικής περιόδου, με συγκεκριμένους όρους απόκρισης και υποχρεώσεων για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών της υποδομής, μετά την οριστική παραλαβή του έργου.

    7. Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης του προσωπικού της ΓΓΠΣΔΔ κατά την διάρκεια της εγγυητικής περιόδου, για απαιτήσεις change management της υπολογιστικής υποδομής.

    8. Παρέχει εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης από την ΓΓΠΣΔΔ, υπηρεσίες συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών για επιπλέον τρία (3) έτη μετά τη λήξη της εγγυητικής περιόδου με ανανέωση σε ετήσια βάση, με τους ίδιους όρους της εγγυητικής περιόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Λάτσης: Επιδοτούμενες κατοικίες στο Ελληνικό

    Bernard Arnault: Γιατί ο ισχυρός άνδρας της Louis Vuitton πούλησε το ιδιωτικό του αεροπλάνο

    Λίφτινγκ στο φετινό επίδομα θέρμανσης – Αλλάζουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ