• Ενέργεια

    Λίφτινγκ στο φετινό επίδομα θέρμανσης – Αλλάζουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

    επίδομα θέρμανσης ΑΑΔΕ

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με τη μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται στα 1,40 το λίτρο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να κάνει “λίφτινγκ” στο φετινό επίδομα, προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης όσο περισσότεροι δικαιούχοι.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, με όλα τα κριτήρια ένταξης.

    Η απόφαση αναμένεται να προβλέπει ελάχιστο επίδομα 100 ευρώ και μέγιστο αυξημένο στα 800 από τα 750 ευρώ πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως όσοι λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα, το ποσό θα διπλασιάζεται, δηλαδή θα φτάνει έως και τα 1.600 ευρώ. Φυσικά το συγκεκριμένο ποσό θα λάβουν ελάχιστες οικογένειες που ζουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές με μεγάλους συντελεστές επιδόματος, όπως είναι το Βελούχι και η Βίγλα.

    Τα κριτήρια

    Φέτος θα γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους είναι παλαιοί και νέοι δικαιούχοι.

    Τα εισοδηματικά κριτήρια για νέους δικαιούχους που θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες πηγές πλην ρεύματος και φυσικού αερίου είναι 14.000 ευρώ για άγαμους και 20.000 ευρώ για ζευγάρι.

    Για τους παλιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και στις δυο περιπτώσεις.

    Την ίδια ώρα, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έρχεται αλλαγή και στα περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, θα αυξηθεί το όριο για τον άγαμο από τις 180.000 στις 200.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, για πρώτη φορά φέτος το φετινό επίδομα θα καλύπτει και την μπλε κηροζίνη που χρησιμοποιείται για σόμπες.

    Διαβάστε επίσης

    Σκέψεις για επιστροφή της επιδότησης στο diesel – Σενάριο για νέα παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Οδηγός: Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης



    ΣΧΟΛΙΑ