• Business

    Ποιοι θα προστατευθούν από πλειστηριασμούς για χρέη στην εφορία

    Ακίνητα

    Ακίνητα


    Άμεσα θα προωθηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η διάταξη που θα καθορίζει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για όσους χρωστούν στην εφορία, στο πρότυπο της αντίστοιχης ρύθμισης που ψηφίστηκε την Τρίτη για τα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες.

    Η διάταξη θα προβλέπει εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληροί αθροιστικά ο οφειλέτης για να είναι εξασφαλισμένη η προστασία της πρώτης κατοικίας του. Τα κριτήρια έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές και είναι τα εξής:

    1. Το εν λόγω ακίνητο να αποτελεί την πρώτη κατοικία του οφειλέτη
    2. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να είναι μικρότερο ή ίσο των εύλογων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή 8.180 ευρώ για άγαμο ή 13.917 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.361 ευρώ ανά τέκνο.
    3. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για άγαμο οφειλέτη ή τις 160.000 για ζευγάρι, τις 180.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, τις 200.000 με δύο παιδιά ή τις 220.000 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά.

    Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν να μπορέσουν να διαπραγματευτούν και κάποια ευνοϊκότερα κριτήρια, ώστε να προστατευθούν ακόμα περισσότερα σπίτια από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι σε πρώτη φάση σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αφορούν σε σπίτια πλουσίων και φοροφυγάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ