• Business

    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Αγγελική Φράγκου από τη νέα κίνησή της με τα δάνεια της Navios

    Αγγελική Φράγκου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Partners


    Θετικοί με μία πρώτη ανάγνωση αλλά και επιφυλακτικοί για το μέλλον της Navios Holdings εμφανίζονται οι αναλυτές αναφορικά με τη νέα συμφωνία δανειοδότησης της ναυτιλιακής με 70 εκατ. δολ. από τη θυγατρική της Navios Maritime Acquisition.

    Η Αγγελική Φράγκου στρέφεται ξανά στη θυγατρική του ομίλου της προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, πέντε μήνες μετά την επεισοδιακή πρώτη απόπειρα που έκανε, η οποία κατέληξε σε φιάσκο.

    Υπενθυμίζεται ότι τότε η Navios είχε αναγκαστεί να ακυρώσει τη δανειακή συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 εκατ. δολαρίων από τη Navios Acquisition προς τη μητρική, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από μετόχους της πρώτης, που απειλούσαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά επρόκειτο για ένα «πακέτο διάσωσης» της μητρικής εταιρείας με υπερβολικά γενναιόδωρους όρους.

    Τι λένε όμως οι αναλυτές για τη δεύτερη αυτή προσπάθεια, που αφορά ένα δάνειο 70 εκατ. δολαρίων;

    O αναλυτής Amit Mehrotra της Deutsche Bank αναφέρει: “Η αρχική μας σκέψη είναι ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τη θυγατρική, καθώς οι όροι μας φαίνονται δίκαιοι, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορέσουν να απομακρύνουν έναν από τους μεγαλύτερους φόβους που υπάρχουν για τη μετοχή Navios Acquisition, το να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της μητρικής σε βάρος των μετόχων της θυγατρικής.”

    Παράλληλα, ο αναλυτής πιστεύει ότι η συναλλαγή υπογραμμίζει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η μητρική του ομίλου. “Αν και η βραχυπρόθεσμη ένεση ρευστότητας είναι θετική, τα 70 εκατ. δολ. δεν είναι αρκετά, κατά την άποψή μας, για να καλύψουν την αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τα πιθανά προβλήματα ρευστότητας που συνδέονται με την παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ξηρού φορτίου”, προειδοποίησε Mehrotra.

    Από την πλευρά του ο Ben Nolan της Stifel εκτιμά ότι το δάνειο της Navios Acquisition προς τη μητρική Navios Holdings πιθανόν να δεν θα βοηθήσει την τελευταία να αποφύγει τη χρεοκοπία.”Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία ελπίδα και περιμένουμε να υπάρξει επικείμενη αναδιάρθρωση στην οποία οι μέτοχοι της Navios Holdings θα μείνουν μόνο με την ονομαστική αξία”, αναφέρει ο Nolan, ο οποίος παράλληλα προβλέπει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της μητρικής, η Navios Acquisition θα αποτελέσει το νέο “χρυσό παιδί” του ομίλου Navios.

    Σε report τους οι αναλυτές της Clarksons Platou Securities αναφέρουν ότι η επαναφορά του δανείου είναι με πιο δίκαιους όρους και για τις δύο πλευρές. Μάλιστα ο αναλυτής Frode Morkedal επισήμανε ότι το δάνειο δεν είναι φθηνό για τη Navios Holidngs, αλλά από την άλλη δεν θα “στραγγίξει” τη ρευστότητα της μητρικής μέχρι τη λήξη του, το Νοέμβριο του 2018. Παράλληλα θα επιτρέψει την επαναγορά προνομιούχων μετοχών και ομολόγων σε μεγάλο discount σε σχέση με τη ονομαστική τους αξίας.

    Ο Noah Parquette της JP Morgan δήλωσε ότι η νέα ρύθμιση ήταν θετική για τους επενδυτές της Navios Acquisition. “Επιπλέον, φαίνεται ότι η μητρική του ομίλου της Φράγκου σχεδιάζει να ακολουθήσει επιθετική πολιτική όσον αφορά τη ρευστότητα της και να επωφεληθεί από τα discounts στα οποία διαπραγματεύονται οι οι κινητές της αξίες”, αναφέρει ο αναλυτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/thanos-fidakis-pos-globus-maritime-katafere-na-miosi-tis-zimies/75722



    ΣΧΟΛΙΑ