• Business

    Ποιοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εταιρείες που έχουν μοιράσει 1,17 δισ. ευρώ στους μετόχους το 2018


    Oι 9.597 μέτοχοι της Motor Oil, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, θα αρχίσουν να παίρνουν από σήμερα το μερισματικό τους «μπόνους». Αναλογικά με τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν, θα μοιραστούν ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά στα 38,8 εκατ. ευρώ, προ της φορολογίας κατά 15%. Η μερισματική αυτή παροχή είναι η δεύτερη στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, καθώς έχει προηγηθεί και η διανομή άλλων 110,8 εκατ. ευρώ. Ανεβάζοντας έτσι στα 149,6 εκατ. ευρώ εν συνόλω το ύψος των παροχών προς τους μετόχους, οι οποίοι έχουν λάβει 1,1475 ευρώ καθαρά, ανά μετοχή. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η τρέχουσα αγοραία αξία της μετοχής είναι στα 21,45 ευρώ, τότε η συνολική της μερισματική απόδοση μέσα στο 2018 αντιστοιχεί στο 5,35%. Είναι δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσια σε σύγκριση με το καθαρό επιτόκιο που αποδίδει μια 12μηνη, προθεσμιακή κατάθεση στις τράπεζες…

    Η Motor Oil δεν είναι βέβαια η μοναδική από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που δίνει μερίσματα. Υπάρχουν και άλλες 58 επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, εκ των οποίων οι βασικοί ,είναι φυσικά εκείνοι που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι εταιρείες έχουν διανείμει στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς 1,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 98,5 εκατ. ευρώ αφορούν τις (αφορολόγητες) επιστροφές κεφαλαίου. Ωστόσο ο ανθός των χρηματικών διανομών συγκεντρώνεται σε 17 μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις, που έχουν δώσει άνω των 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Αθροιστικά μάλιστα, οι εταιρείες αυτές έχουν διανείμει 1,17 δις ευρώ, ήτοι το… 92,1% του συνόλου. Χωρίς να αναιρούνται φυσικά και οι αξιόλογες επιδόσεις των υπολοίπων, που λόγω χαμηλότερων μεγεθών είναι στις πιο κάτω «ταχύτητες». Μόνο βεβαίως σε ότι αφορά τα απόλυτα νούμερα των χρηματικών διανομών και όχι τις επιμέρους αποδόσεις που μπορεί να έχουν τα ανά μετοχή προσφερόμενα μερίσματα.

    Σε κάθε περίπτωση το δίπτυχο κερδοφορία-μέρισμα είναι καθοριστικό στοιχείο για τις επενδυτικές επιλογές. Άλλωστε όπως θυμόσοφα έχει υποστηρίξει ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης «μια εταιρεία που δεν δίνει μέρισμα είναι σαν μια κότα που δεν κάνει αυγά. Τι νόημα έχει να την κρατάς; Καλύτερα να τη βάλεις μια Κυριακή στο φούρνο με πατάτες, να το ευχαριστηθείς κιόλας…»

    Ο Δαυίδ, ο Τσαμάζ, ο Λάτσης και το σχήμα του ΟΠΑΠ

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μετόχους της CocaCola τέτοιου είδους διλήμματα δεν υπάρχουν. Ο διεθνοποιημένος όμιλος, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας του Γιώργου Δαυίδ, έχει μεν μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία, αλλά η μετοχή παραμένει σε παράλληλη διαπραγμάτευση και στην ελληνική αγορά. Εντός του έτους η Coca-Cola έχει δώσει 200,53 εκατ. ευρώ σε μερίσματα. Τα περισσότερα από κάθε άλλη εισηγμένη στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Το ανά μετοχή μικτό μέρισμα των 0,54 ευρώ αντιστοιχεί στο 1,95% της τρέχουσας τιμής που έχει το «χαρτί» (27,64 ευρώ). Ως εκ τούτου η καθαρή της απόδοση για τους Έλληνες επενδυτές πέφτει στο 1,66%, με την υπολογιζόμενη, ισχύουσα φορολογία στη χώρα μας. Πάντως ‘’χαρτιά’’ της Coca-Cola στο ελληνικό αποθετήριο έχουν μόνο 2.881 μέτοχοι…

    Mε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, ο υπό γερμανικό μετοχικό έλεγχο ΟΤΕ έχει δώσει εφέτος μερίσματα 172,96 εκατ. ευρώ. Η ανά μετοχή καθαρή και μετά από φόρους παροχή ανέρχεται στα 0,29994 ευρώ. Με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,74% επί της αξίας της μετοχής που είναι τώρα στα 10,94 ευρώ. Στο μετοχολόγιο του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας είναι αυτήν τη στιγμή 86.307 μέτοχοι.

    Στα 152,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δύο χρηματικές διανομές (μέρισμα και προμέρισμα) που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ, τα οποία ελέγχονται από το Δημόσιο και τον Έλληνα μεγιστάνα Σπύρο Λάτση. Εν συνόλω η πετρελαϊκή εταιρεία έχει 76.482 μετόχους. Η καθαρή, χρηματική  παροχή ανέρχεται στα 0,425 ευρώ  ανά μετοχή και με βάση τα 7,57 ευρώ όπου βρίσκεται τώρα το «χαρτί» η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,61%.

    Χρηματικές διανομές 127,6 εκατ. ευρώ έχει κάνει ο ΟΠΑΠ, ο μετοχικός έλεγχος του οποίου ασκείται από τσεχοελληνικό σχήμα (Γίρι Σμέτς, Γ. Μελισσανίδης και Χρ. Κοπελούζος με μικρότερη συμμετοχή). Ο ΟΠΑΠ έχει εν συνόλω 31.348 μετόχους, ενώ το καθαρό μέρισμα ανά μετοχή έφτασε στα 0,34 ευρώ. Με την μερισματική απόδοση να είναι στο 4% καθώς η μετοχή βρίσκεται τώρα στα 8,495 ευρώ.

    Βακάκης, Μυτιληναίος και Τιτάνας

    Η Jumbo του Απόστολου Βακάκη, που έχει 4.723 μετόχους, έχει δώσει μερίσματα συνολικού ύψους 53,06 εκατ. ευρώ. Το καθαρό ποσό που διανεμήθηκε ανά μετοχή είναι 0,3315 ευρώ. Και καθώς το «χαρτί» βρίσκεται τώρα στα 13,76 ευρώ, η μερισματική του απόδοση είναι στο 2,4%.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που έχει τον έλεγχο του ομώνυμου ομίλου «Μυτιληναίος», έχει διανείμει εφέτος 45,72 εκατ. ευρώ σε μερίσματα. Για τους 32.116 μετόχους, το μετά από φόρους καθαρό ποσό ανέρχεται σε 0,272 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μερισματική απόδοση είναι στα επίπεδα του 3,5%, αφού η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 7,77 ευρώ.

    Η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία του Τιτάνα, συμφερόντων των οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου, η οποία έλαβε απόφαση να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος, έχει 7.606 μετόχους. Η εταιρεία προχώρησε εφέτος σε χρηματικές διανομές ύψους 45,08 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40,62 εκατ. αφορούσαν την άνευ φόρων για τους μετόχους, επιστροφή κεφαλαίου. Συνολικά οι κάτοχοι κοινών τίτλων έχουν πάρει καθαρά 0,572 ευρώ ανά μετοχή. Με την απόδοση να αντιστοιχεί στο 2,9% της αξίας της κοινής μετοχής(19,6 ευρώ).

    Το ρεκόρ του Βασιλάκη, o Γουάτσα και η Πανγαία

    Με τον Ευτύχη Βασιλάκη να έχει τα ηνία της, η «Αεροπορία Αιγαίου» (Aegean) έχει μοιράσει μερίσματα 39,72 εκατ. ευρώ, με αποδέκτες τους 40.767 μετόχους της. Το καθαρό ποσό της ανά μετοχής διανομή είναι στα 0,4675 ευρώ. Καθώς το «χαρτί» είναι τώρα στα 7,64 ευρώ, η μερισματική απόδοσή του αντιστοιχεί στο 6,1%, που είναι και η μεγαλύτερη από τις 17 εισηγμένες. Συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία είναι και η Autohellas που έχει διανείμει μερίσματα 13,43 εκατ. ευρώ. Ήτοι 0,935 ευρώ καθαρά ανά μετοχή, της οποίας η τιμή είναι στα 22,6 ευρώ. Με συνέπεια η μερισματική απόδοση να είναι στο 4,13%.

    Στα 36,91 εκατ. ευρώ τα μερίσματα της Grivalia, συμφερόντων της Fairfax του Πρέμ Γουάτσα, η οποία θα συγχωνευτεί με τη Εurobank. Πριν από τη συγχώνευση η εταιρεία θα προχωρήσει σε διανομή και άλλων 40,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (0,42 ευρώ ανά μετοχή) αλλά αυτό θα γίνει στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

    Από τη δική της πλευρά η Πανγαία, η οποία ελέγχεται το… αναμορφωμένο προ μηνών σχήμα της ΙNVEL (ενώ ισχυρή μειοψηφική θέση διατηρεί η Εθνική τράπεζα) έχει διανείμει μερίσματα ύψους 33,21 εκατ. ευρώ.

    Ο  Γιώργος Περιστέρης, τα μεγάλα «μπόνους» και ο Καρέλιας

    Χρηματικές διανομές 29,63 εκατ. ευρώ έχει κάνει το 2018 η Τέρνα Ενεργειακή, συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου του Γιώργου Περιστέρη. Το μεγαλύτερο μέρος των διανομών (25,06 εκατ. ευρώ) αφορά την απαλλαγμένη από φόρους επιστροφή κεφαλαίου. Με συνέπεια το καθαρό ποσό του ανα μετοχή εισπραττόμενου ποσού να είναι στα 0,255594 ευρώ. Έτσι, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,34%, με βάση τα 5,88 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή της μετοχής. Βέβαια οι 13.357 μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακής έχουν εγγράψει και σημαντικές υπεραξίες, αφού από την αρχή του έτους το «χαρτί» έχει ανέβει κατά 27,8%. Όντας ένα από τα λιγοστά του Γενικού Δείκτη που έχουν τόσο σημαντικά κέρδη, σε μια χρονιά πτωτική για τις περισσότερες μετοχές. Στις 14 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακής θα μοιραστούν κι άλλα 37,17 εκατ. ευρώ από επιστροφή κεφαλαίου. Η οποία θα είναι στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή…

    Η καπνοβιομηχανία Καρέλια, υπερσυγκεντρωμένη μετοχικά στα χαρτοφυλάκια των… διχασμένων κληρονόμων της ομώνυμης οικογένειας, διένειμε μερίσματα 25,39 εκατ. ευρώ. Το καθαρό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή ήταν στα 7,82 ευρώ. Με την μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,1%. Και τούτο γιατί η τιμή της μετοχής είναι στα 252 ευρώ, έχοντας το μεγαλύτερο κόστος αγοράς από κάθε άλλο ‘’χαρτί’’ του χρηματιστηρίου. Μία μετοχή της Καρέλιας κοστίζει σχεδόν όσο μία χρυσή λίρα…

     ΕΥΔΑΠ, Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΧΑΕ

    Μερίσματα 21,3 εκατ. ευρώ έχει δώσει η ελεγχόμενη από το Δημόσιο ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει 23.788 μετόχους. Το καθαρό ποσό που έχει διανεμηθεί ανά μετοχή (0,17 ευρώ) αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,29% αφού η χρηματιστηριακή τιμή της είναι τώρα στα 5,17ευρώ.

    Σε ότι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει διανείμει 13,3 εκατ. ευρώ σε μερίσματα, που αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της κερδοφορίας της. Μετά από τη φορολογία του 29% (εταιρική) ακολουθεί η φορολόγηση των μερισμάτων με 15% και στο τέλος μένει καθαρό το ποσό των 0,405552 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή της οποίας είναι τώρα στα 12,85 ευρώ και η μερισματική της απόδοση αντιστοιχεί στο 3,54%.

    Το παζλ των 17 εταιρειών της… πρώτης γραμμής ολοκληρώνεται με την πολυμετοχική ΕΧΑΕ (10.477 μέτοχοι) η έχει κάνει χρηματικές διανομές 12,1 εκατ. ευρώ.

    Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η φορολογία του 15% επί των μερισμάτων αφορά τους δικαιούχους που δηλώνουν την Ελλάδα ως φορολογική έδρα. Για όλους τους άλλους (ξένες εταιρείες, Funds, αλλοδαπούς ιδιώτες) οι παρακρατήσεις είναι μικρότερες, ή και μηδενικές σε ορισμένες περιπτώσεις. Ανάλογα και με τις διακρατικές συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολόγησης.

    Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εξαγγείλει τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων από το 15% στο 10%. Αυτό όμως θα γίνει με αφετηρία  τα μερίσματα της χρήσης του 2019 που θα διατεθούν το 2020… Κατά τα άλλα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς (2017) χρηματικές διανομές έγιναν από 55 εισηγμένες εταιρείες που μοίρασαν 1,34 δισ. στους μετόχους. Το 2009 όταν η χώρα βρισκόταν στο κατώφλι της μεγάλης κρίσης, 112 εισηγμένες είχαν διανείμει 2,95 δισ. ευρώ…



    ΣΧΟΛΙΑ