• Business

    Ποιοι γλύτωσαν και ποιοι όχι το πρόστιμο για καρτέλ στις κατασκευές

    Κατασκευαστικές εμπειρίες


    Σχεδόν ως εγγενή χαρακτηριστικό της κατασκευαστικής αγοράς από το 1981 παρουσιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) το θέμα της χειραγώγησης διαγωνισμών δημοσίων έργων με την τελευταία της απόφαση που επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 23,8 εκατ. ευρώ σε 4 κατασκευαστικές εταιρείες για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού.

    Πρόκειται για εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για τη γνωστή υπόθεση του καρτέλ στις κατασκευές της περιόδου 2005 – 2012 και δεν υπήχθησαν στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, όπως οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Ιντρακάτ, στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ το 2017.

    Η απόφαση της ΕΑ ωστόσο αφορά και ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών (εκ των οποίων αρκετές έχουν πτωχεύσει) που κρίθηκαν «ένοχες» για συμπεριφορές χειραγώγησης διαγωνισμών προηγούμενων ετών, χωρίς επιβολή προστίμων καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

    Αναλυτικότερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού:

    – Έκρινε ομόφωνα ότι οι εταιρίες ΕΛΤΕΡ Α.Ε, ΕΡΓΑΣ Α.Τ.Ε, Ευρωπαϊκη Τεχνική ΠΑΡΝΩΝ, ΒΙΟΤΕΡ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε, Μηχανική, ΑΦΟΙ ΜΙΧ. ΤΡΑΥΛΟΥ ΑΤΕ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΓΕΝΕΡ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε, Θεμελιοδομη, ΑΛΤΕ Α.Τ.Ε, ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε, ΕΛ.Τ.Ε.Κ. Α.Ε, ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. (πρώην ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.) και ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ Α.Τ.Ε, καθώς και οι ενώσεις επιχειρήσεων ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ (ως διάδοχος του ΣΤΕΗΤ), καθεμία κατά το χρόνο συμμετοχής της και ως προς διαφορετικό αριθμό έργων εκάστη, συμμετείχαν την περίοδο 1989 – 2000 σε μία ενιαία και διαρκή παράβαση, η οποία συνίστατο σε ένα κοινό σχέδιο κατανομής και χειραγώγησης διαγωνισμών δημοσίων έργων. Πλην όμως, η εξουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλει κυρώσεις για την ενιαία και διαρκή παράβαση της περιόδου αυτής έχει παραγραφεί, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 3959/2011.

    – Διαπίστωσε τη συμμετοχή των εταιριών ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε, ΕΛΤΕΡ Α.Ε, ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. (πρώην ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.) (και ως διάδοχος της ΤΕΓΚ), ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ Α.Τ.Ε, ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. ALSTOM TRANSPORT S.A, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. και ΓΕΝΕΡ Α.Ε, καθεμία κατά το χρόνο συμμετοχής της και ως προς διαφορετικό αριθμό έργων έκαστη, σε σειρά αυτοτελών παραβάσεων που συνίσταντο στην κατανομή διαγωνισμών δημοσίων έργων, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τα έτη 1981-1988 και 2001 – 2002. Επίσης τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί.

    Πρόστιμα, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΑ, υπεβλήθησαν στις: 1. Alpine Bau GmbH, πρόστιμο 7.200.438 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 3.491.121 ευρώ, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την μητρική της FCC Construccion. 2. FCC Construccion, πρόστιμο 18.657.488 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 3.491.121 ευρώ, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ALPINE Bau GmbH, ως μητρική της. 3. ARCHIRODON GROUPπρόστιμο 1.265.349 και 4. ΑΦΟΙ Ιάκωβου Κατασκευαστική πρόστιμο 108.679 ευρώ.

    Οι προαναφερόμενες εταιρείες οι οποίες όπως εκτιμάται θα προσφύγουν κατά της απόφασης της ΕΑ στη δικαιοσύνη για τα επόμενα τρία χρόνια δεν μπορούν να αναλάβουν δημόσια έργα (για τα ιδιωτικά είναι θέμα του επιχειρηματία).

    Επίσης, η ΕΑ διαπίστωσε κατά πλειοψηφία ότι δεν στοιχειοθετείται η συμμετοχή των εταιριών VINCI Construction Salini Impregilo, SELIS.p.A, Θεμελιοδομη, και AlstomTransportSAS. στην παράβαση της περιόδου 2005- 2012.

    Σύμφωνα με στελέχη των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων η ΕΑ καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση για όσες από τις εταιρείες δεν συμμετείχαν στην Διευθέτηση, ενώ ειδικά ως προς τις ξένες εταιρείες VINCI, ALSTOM και HOCHTIEF σημειώνεται ότι παρότι συμμετείχαν σε έργα τα οποία εξετάστηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης του καρτέλ, τελικά έμειναν στο απυρόβλητο, με όλο το βάρος να πέφτει στις ελληνικές εταιρείες.

    Από την πλευρά της ΕΑ η καθυστέρηση αποδίδεται στον φόρτο εργασίας, ενώ απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε υπόνοια για μεροληψία στις αποφάσεις όσο αφορά τις ξένες εταιρείες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπόθεση των κατασκευαστών τα ηλεκτρονικά διόδια – Τρεις οι δεσμευτικές προσφορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χρυσό» deal για ΤΕΡΝΑ και J&P-ΑΒΑΞ: Πέφτουν οι υπογραφές για την κατασκευή του καζίνο της Κύπρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ