• Business

    Πηγή Fosun για Folli Follie: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες»

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Folli Follie


    Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της η Fosun, μετά την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Folli Follie, χωρίς, ωστόσο, να ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της ως προς τα επόμενα βήματά της.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο mononews.gr πηγή που γνωρίζει καλά την κατάσταση, «εξετάζουν τα επόμενα βήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε ειλημμένη απόφαση για την κατάθεση αγωγής κατά της διοίκησης της Folli Follie».

    Η ίδια πηγή ανέφερε στο mononews.gr ότι η Fosun παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, όπως γνωστοποιούνται μέσω των μέσων ενημέρωσης, και μελετά προσεκτικά τις κινήσεις της.

    Τόνισε, δε, ότι ο μοναδικός δίαυλος ενημέρωσης για τη Fosun είναι τα μέσα ενημέρωσης και πως δεν υπάρχει απευθείας ενημέρωση από την Folli Follie.

    Με τον τρόπο αυτό, η Fosun διαψεύδει από την πλευρά της τα σενάρια περί άμεσης κατάθεσης αγωγής που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Κάτι που, βέβαια, ισχύει, όπως ειπώθηκε τουλάχιστον, για την ώρα, αφού οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie είναι πλέον καταιγιστικές. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που έχει βάλει φωτιά στις φήμες περί πιθανών αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από μετόχους και κατόχους ομολόγων της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Να σημειωθεί ότι η στάση της Fosun, του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου του ομίλου FF Group, με μερίδιο 16,34%, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις παραμένει σταθερή, ουσιαστικά από την «πρώτη ημέρα», αφού και στις αρχές Μαΐου, έπειτα από ερώτηση του πρακτορείου Bloomberg, η Fosun είχε αρκεστεί να δηλώσει, αποφεύγοντας ουσιαστικά να ανοίξει τα χαρτιά της, πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το θέμα» είχε αναφέρει και τότε ο κινεζικός κολοσσός σε απάντησή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Όπως έγραψε προ ημερών το mononews.gr, περίπου 500 μέτοχοι, ομολογιούχοι και εκπρόσωποι ξένων fund αναμενόταν να αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα εκείνων που θα κινούνταν νομικά κατά των Folli Follie. Διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί, μέσω αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, με «πολιορκητικό κριό» την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, η οποία έχει ως κύριο εκφραστή της το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Γιάννη Κυριακόπουλου.

    Όπως μάλιστα ο ίδιος αναφέρει, μέχρι τις 4 Ιουνίου είχαν απευθυνθεί στην Ένωση κάπου 220 μέτοχοι των Folli Follie και άλλοι 30 ομολογιούχοι, καθώς επίσης και τέσσερα ξένα funds, που εδρεύουν σε Ισπανία, Ολλανδία και Ελβετία.

    Σε ό,τι αφορά τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ο Γιάννης Κυριακόπουλος ανέφερε ότι η συνολική τους έκθεση στα Folli είναι στα επίπεδα των 125 εκατ. ευρώ και αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις της εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Άλλα 10 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν την έκθεση των υπολοίπων επενδυτών, που είναι κατανεμημένη σχεδόν εξ ημισείας σε μετοχές και ομόλογα της εισηγμένης εταιρείας.

    Κατά την άποψη του δικηγόρου Γιάννη Κυριακόπουλου, ο αριθμός των κατ’ αρχήν ενδιαφερομένων να κινηθούν νομικά κατά των Folli Follie αναμένεται να διπλασιαστεί στο προσεχές διάστημα και να φτάσει στους 500.

    Αίτημα για τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας

    Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Επιτροπής, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για την υπόθεση της Folli Follie.

    Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η ανάγκη για διαρκή συνεργασία με σκοπό την διαφύλαξη της ανοδικής πορείας της ελληνικής χρηματαγοράς και της ελληνικής οικονομίας και η συνεχής προσπάθεια για πάταξη τυχόν φαινομένων χειραγώγησης μετοχής ή παραπλάνησης επενδυτών.

    Από την πλευρά της Επιτροπής τονίστηκε ότι οι ενέργειες της ήταν οι ενδεδειγμένες με γνώμονα την γενική ισορροπία της Αγοράς και δεν είχαν στόχευση μόνο την συγκεκριμένη μετοχή. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, η Ένωση, αναγνωρίζοντας την έκταση του ζητήματος παρατήρησε ότι θα πρέπει να εξετάζεται η άμεση αναστολή του short selling σε ανάλογες μελλοντικές περιπτώσεις.

    Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ενημέρωσε για το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επικείμενες δικαστικές ενέργειες τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από αλλοδαπά δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν διεθνή fund με θέση στην μετοχή.

    Άμεσα θα γίνει αίτημα για τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας προς διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων των επενδυτών, ενώ η μηνυτήρια αναφορά βρίσκεται ήδη στο στάδιο επεξεργασίας.

    Σφίγγει ο κλοιός και από τους προμηθευτές

    Η ανησυχία για τη δραματική τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Folli Follie, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση, στην οποία οδήγησε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά της εταιρείας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις κινήσεις των προμηθευτών της, οι οποίοι ζητούν πλέον περισσότερες εξασφαλίσεις για τα προϊόντα τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι προμηθευτές της Folli Follie ζητούν προπληρωμές τιμολογίων, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εξυπηρετεί κανονικά της οφειλές της, ενώ ζητούν επιπλέον αυξημένες εξασφαλίσεις έναντι μελλοντικών παραγγελιών.

    Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί γύρω από το μέλλον της Folli Follie είναι ότι η Euler Hermes έχει ήδη προχωρήσει σε άρση ασφάλισης πιστώσεων για προμήθειες προς την εταιρεία, ενώ μία άλλη εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων με μεγαλύτερη έκθεση στον όμιλο, η Atradius, δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο μέσα στο καλοκαίρι, εν όψει και των μεγάλων νέων παραγγελιών που συνήθως γίνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η σπέκουλα με τις «νέες Folli Follie» και οι ποινικές διώξεις που έρχονται 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Folli: Εξυφαίνεται «σκοτεινό σχέδιο» από την πλευρά Κουτσολιούτσου ή πρόκειται για κινήσεις απελπισίας;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο και όμως πραγματικό: Αυξήθηκαν 10% οι μικρομέτοχοι των Folli, μέσα στον καταστροφικό Μάιο για την εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ