• Business

    Ποια μεγάλη ναυτιλιακή «έκλεψε» πλοία που διεκδικούσαν ελληνικές εταιρείες

    Maersk Tankers ναυλαγορά ναυτιλία

    Το Maersk Virtue της Maersk Tankers


    Η Zodiac Maritime του Eyal Ofer εντυπωσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον κόσμο της ναυτιλίας όταν αγόρασε έξι πλοία της χρεοκοπημένης Toisa του Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, μεταξύ των οποίων και δύο νεότευκτα τάνκερ LR2. Μία άλλη δυνατή κίνηση της εταιρείας όμως έρχεται μόλις τώρα στο φως, αν και πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

    Πρόκειται για την εξαγορά δύο πλοίων της Gulf Energy Maritime, των Gulf Vision (χωρητικότητας 114.000 dwt, κατασκευής 2012) και Gulf Valour (χωρητικότητας 114.000 dwt, κατασκευής 2013), τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί στην Zodiac Maritime και έχουν μετονομαστεί σε Soho Square και Sloane Square. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το αντίτιμο που πλήρωσε η εταιρεία, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι αντίστοιχο του ποσού που έλαβε για την πώληση δύο τάνκερ LR1 στην Pakistan National Shipping Corp στις αρχές του 2019, το οποίο υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 61 εκατομμύρια δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα πλοία της Gulf Energy Maritime είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί πώλησής τους σε ελληνική εταιρεία, με τον Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση να εμφανίζεται ως επικρατέστερος για την αγορά τους, ενώ είχαν επίσης ακουστεί τα ονόματα της Metrostar και της Aegean Shipping Management.

    Εν τω μεταξύ, η άφιξη των δύο τάνκερ στον στόλο της Zodiac συνέπεσε με την παράδοση του πρώτου από τα δύο νεότευκτα τάνκερ LR2 της Toisa, το οποίο πήρε το όνομα Hanover Square, ενώ συνυπολογίζοντας το υπό κατασκευή πλοίο και το πλοίο Portman Square (χωρητικότητας 105.000 dwt, κατασκευής 2002), ο στόλος της εταιρείας στην κατηγορία των τάνκερ LR2 ανέρχεται στα 5 πλοία και είναι μέσα στους 20 μεγαλύτερους του κόσμου στην κατηγορία αυτή. Την πρωτιά έχει βέβαια η Scorpio Tankers, με συνολικά 34 πλοία LR2.

    Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το TradeWinds, το 2018 ήταν μία πολύ δραστήρια χρονιά για την Zodiac, που απέκτησε 9 τάνκερ, καθώς και μεταχειρισμένα πλοία ξηρού φορτίου και μεταφοράς αερίου, επεκτείνοντας έτσι τον στόλο της σε πάνω από 160 πλοία σε διάφορες ναυτιλιακές αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Γ. Κούστας: Η Credit Suisse απέκτησε μετοχές αξίας 11,2 εκατ. δολ. της Danaos

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μ. Μποδούρογλου: Συμφωνία ναύλωσης σε συμφέρουσα τιμή από την Allseas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Π. Λιβανός: Κέρδη ρεκόρ στο τέταρτο τρίμηνο 2018 για τη GasLog



    ΣΧΟΛΙΑ