• Business

    Ποια είναι η Ιουλία Τσέτη που διεκδικεί την Προεδρία του ΣΕΒ

    • NewsRoom
    Ιουλία Τσέτη

    Ιουλία Τσέτη


    Αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη για την ηγεσία του ΣΕΒ, η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της από την Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη). Παρά το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην ηγεσία του ΣΕΒ, η μάχη για την προεδρία ανάβει.

    Ούτε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, αρχαιότερος μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και CEO της Bespoke SGA Holdings έχει καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Αν το πράξει το επόμενο διάστημα τότε θα έχουμε δύο σίγουρους διεκδικητές, αν και στις τάξεις των βιομηχάνων επικρατεί η άποψη ότι αν ο νυν πρόεδρος, κ. Παπαλεξόπουλος αποφασίσει να μην φύγει από τον ΣΕΒ, τότε οι υπόλοιποι «μνηστήρες» θα αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.

    Εφόσον η Ιουλία Τσέτη πάει μέχρι τέλους και κερδίσει την εκλογική διαδικασία στον Σύνδεσμο, τον ερχόμενο Ιούνιο, θα σπάσει το γυναίκειο «άβατο» στον ΣΕΒ. Θα είναι η πρώτη γυναίκα βιομήχανος που θα γίνει πρόεδρος.

    Ποια είναι η Ιουλία Τσέτη

    Το mononews είχε κάνει πρόσφατα το προφίλ της κ. Τσέτη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες «τρέχει», εξάγουν προϊόντα σε 72 χώρες και απασχολούν 700 εργαζόμενους. Η μία τιμητική βράβευση διαδέχεται την άλλη, η παρουσία σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις είναι συνεχής και το ένα καινοτόμο προϊόν μετά το άλλο βρίσκει τη θέση του στα φαρμακεία. Παρόλα αυτά η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη), δηλώνει πρώτα και πάνω απ’ όλα φαρμακοποιός.

    Γυναίκα δυναμική, εργατική, ντόμπρα, με «τσαμπουκά» και ήθος σπάνιο, που δεν συνάδει με τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας, δεν αναπαύεται στις δάφνες της. Εργάζεται άοκνα, χωρίς να παρεκκλίνει της πορείας της, ανεβάζοντας τον πήχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Όσοι την ξέρουν καλά, λένε ότι συνδυάζει τη σκληρότητα μιας επιχειρηματία με την ευαισθησία ενός βαθιά τρυφερού ανθρώπου, με αληθινό ενδιαφέρον για τους εργαζόμενούς της και τους ανθρώπους της.

     

    Στην τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη Διδάκτορα

    Αποφεύγει τις κοσμικές εκδηλώσεις. Προτιμά να καλεί αγαπημένους φίλους ετών στο υπέροχα διακοσμημένη σπίτι της στα βόρεια προάστια και όσοι έχουν απολαύσει τη φροντίδα της, μιλούν για οικοδέσποινα από τις λίγες. Επίσης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά της και επιτελεί φιλανθρωπικό έργο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Πιστεύει στην ανταλλαγή ενεργειών και πρεσβεύει ότι, όταν κάνεις κάτι καλό, θα «σου γυρίσει πίσω». Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για όσα έχει.

    Ιουλία Τσέτη: 5η γενιά φαρμακοποιών

    Η κα. Τσέτη γαλουχήθηκα σε ένα περιβάλλον, το οποίο νομοτελειακά, όπως έχει πει στο «Table for 2» του Mononews, την οδήγησε στη σημερινή της θέση. Με δύο γονείς αλλά και με παππούδες φαρμακοποιούς και, μάλιστα, με έντονα ερευνητικά ενδιαφέροντα, ο κύβος είχε ριφθεί προτού, καν, ενηλικιωθεί.

    Ως παιδί παρατηρούσε και θαύμαζε τη δουλειά του φαρμακοποιού, τον επιστημονικό του ρόλο και την αλληλέγγυα διάστασή του σε σχέση με την κοινωνία. Μεγάλωσε με τις μυρωδιές του οινοπνεύματος, των φαρμακευτικών δρογών, της βανίλιας και της αμμωνίας, που τότε εμπορεύονταν τα φαρμακεία για τα πασχαλινά κουλουράκια των νοικοκυριών.

    Με τον πατέρα της Κλέωνα Τσέτη, που “έφυγε” το 2010

    Στα χρόνια που πέρασαν, σπούδασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester. Πλέον είναι και επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα «ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενισχύοντας το brain gain. Τα πάει πολύ καλά με τη νεότερη γενιά, αφήνοντάς της χώρο για έρευνα και δράση.

    Από τον Ιούνιο του 2022 είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι επικεφαλής της Επιτροπής του ΣΕΒ για την ΙΣΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ.

    Με την αδελφή της Ειρήνη και τους γονείς τους, Σόνια και Κλέων

    Από τον Φεβρουάριο του 2021 είναι εκλεγμένη πρόεδρος του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Greece, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

    Τον Ιούνιο του 2022 η UNI-PHARMA βραβεύθηκε από το ΕΒΕΑ με την κορυφαία διάκριση για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και το βραβείο επέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η κα Ιουλία Τσέτη βρίσκεται στις 75 προσωπικότητες της Ελλάδας, που έχουν χαρακτηριστεί ως «Inspirational Mentors», θεσμός που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό Οργανισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, με στόχο κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας να εμπνεύσουν μαθητές, ώστε να δημιουργηθούν μαθητικές – start up-  επιχειρήσεις.

    Οι UNI-PHARMA & InterMed είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως επίσημοι προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 2024 ανακηρύχθηκαν «Top Employers» στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά, από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Top Employer Institute.

    Η UNI-PHARMA, την 1η Νοεμβρίου 2023, διακρίθηκε ως μία από τις έξι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις της χώρας – Growth Winner – από τις GRANT THORNTON & EUROBANK, σε σύνολο 8.000 επιχειρήσεων.

    Ιουλία Τσέτη: Με όραμα και στρατηγική

    Μότο της είναι ότι «με υπομονή και επιμονή καταφέρνουμε πολλά» και ότι «εμπόδιο στο όραμά μας δεν μπορεί να μπει κανείς». Με καινοτόμες ιδέες, όραμα και στρατηγική συνεχίζει, μαζί με την αδελφή της Ειρήνη, την πορεία του αγαπημένου τους πατέρα Κλέωνα Τσέτη, ο οποίος ήταν φαρμακοποιός, ερευνητής, βιομήχανος και ήταν εκείνος, που έθεσε τα θεμέλια της Uni-Pharma το 1963.

    Αν τη ρωτήσεις τι έχει σημασία στον αδηφάγο κόσμο του επιχειρείν, απαντάει άμεσα και απερίφραστα, το ήθος, η ισότητα, η συμπερίληψη, η αποδοχή της διαφορετικότητας. «Διανύουμε μία no gender εποχή, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», λέει.

    Ως προς τις προτεραιότητες, ακολουθώντας και το πνεύμα της νέας εποχής, τοποθετεί στις πιο βασικές αυτήν της προστασίας του περιβάλλοντος (βιωσιμότητα, αειφορία, κυκλική οικονομία). Και το έχει αποδείξει έμπρακτα, οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, δράσεις για τον καθαρισμό παραλιών και συμμετέχοντας ενεργά και η ίδια σε αυτές.

    Με την αδελφή της Ειρήνη συνθέτουν ένα δυναμικό δίδυμο

    Η επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι το ηθικό επιχειρείν «πάει πακέτο» με τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να υπάρχει ευημερία στην κοινωνία.

    Όσο για τα χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει ένας επιδραστικός ηγέτης, επισημαίνει, μιλώντας στο «Table for two», ότι πρέπει να είναι συναισθηματικός, διορατικός και να συμμετέχει στην κοινωνία, δίνοντας έμφαση στις αξίες, που είναι βασισμένες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    «Να μην σκεφτόμαστε μονάχα τις αντιξοότητες, από την πλευρά του επιχειρείν πρέπει να τολμάς», τονίζει.

    Έρευνα και καινοτομία για τον ασθενή

    Στην τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη Διδάκτορα, η κα Τσέτη δήλωσε συγκινημένη: «Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός, έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

    Με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, δεσμεύεται προσωπικά για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης και έχει συμβάλει στην προώθηση πρωτοβουλιών, οι οποίες επικεντρώνονται στην έρευνα και στην ανάπτυξη, καθώς και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων υψηλής ποιότητας στους ασθενείς.

    Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη, δεν δέχεται τον όρο ελληνικό φάρμακο. «Υπάρχει το φάρμακο υψηλών προδιαγραφών, που παράγεται στην Ελλάδα με τεχνογνωσία και υποδομές εφάμιλλες των ευρωπαϊκών», υπογραμμίζει.

    Μόνο την τελευταία δεκαετία ο ΟΦΕΤ έχει επενδύσει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Την τριετία 2019-2021 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της UNI-PHARMA επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και της νεοσύστατης UniHerbo. Επίσης αγοράστηκε νέα αποθήκη στην Κάτω Κηφισιά, για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων του Ομίλου, ενώ ξεκίνησαν και νέες γραμμές παραγωγής στην InterMed.

    Άνθρωπος φύσει και θέσει αισιόδοξος, η πρόεδρος του CEO του ΟΦΕΤ δηλώνει ότι η εξέλιξη και η τεχνολογία πάνε μαζί και ότι έρχονται νέα προϊόντα, πιο καινοτόμα, βασισμένα σε νέες τεχνολογίες.

    Για πολλούς είναι η φωνή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας παράλληλα τη χώρα επάξια στο εξωτερικό.



    ΣΧΟΛΙΑ