Pharma & Health

Νοvartis: Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

  • NewsRoom


Τα αποτελέσματα μιας αναδρομικής ανάλυσης που δείχνει ότι η θεραπεία με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης βελτίωσε σημαντικά τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF), δημοσίευσε το επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology, σύμφωνα με ανακοίνωση της Novartis.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα, σε διάστημα οκτώ μηνών το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης βελτίωσε σημαντικά 7 από τους 10 τύπους σωματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με την προηγούμενη θεραπεία εκλογής.

Οι σημαντικότερες βελτιώσεις που αναφέρθηκαν αφορούσαν στις οικιακές εργασίες και στις ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις. Τα ευρήματα της ανάλυσης βασίζονται σε δεδομένα από την κλινική μελέτη PARADIGM-HF, τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που διεξήχθη ποτέ για την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αντιμετωπίζουν σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ακόμη και εν συγκρίσει με άλλες χρόνιες παθήσεις», δήλωσε ο Scott Solomon, Καθηγητής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Ιατρική Σχολή του Harvard και επικεφαλής συντάκτης της δημοσίευσης. «Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι η θεραπεία με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μπορεί να μειώσει τους περιορισμούς στις σωματικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είναι σημαντικές για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και έτσι, να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, την ικανότητά τους να διάγουν την καθημερινή τους ζωή και τις προσωπικές τους σχέσεις».

Τα δεδομένα αυτά εξέτασαν την επίδραση της θεραπείας με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης σε 10 δραστηριότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένους σωματικούς και κοινωνικούς περιορισμούς – που είναι δύο από τα οκτώ βασικά στοιχεία της σχετικής με την υγεία ποιότητας ζωής (HRQL), η οποία αξιολογείται με  το Ερωτηματολόγιο Καρδιομυοπάθειας του Kansas City (KCCQ) – από 7.623 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη PARADIGM-HF.

Η θεραπεία με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης βελτίωσε 7 από τις 10 δραστηριότητες αυτές στην προκαθορισμένη οκτάμηνη ανάλυση, σε σύγκριση με τον αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, εναλαπρίλη, με τις σημαντικότερες βελτιώσεις να αφορούν τις οικιακές εργασίες και τις ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις.

Η βελτίωση στη συνδυασμένη σωματική και κοινωνική δραστηριότητα των ασθενών που έλαβαν αγωγή με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης έναντι της εναλαπρίλης ήταν ισοδύναμη με τη διαφορά εννέα ετών γήρανσης. Κυρίως, οι σωματικές και κοινωνικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν από την οκτάμηνη επίσκεψη και διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου μετέπειτα παρακολούθησης.

«Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι, πέρα από τη μείωση του κινδύνου θανάτου και νοσηλείας, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer και Global Head, Medical Affairs, Novartis Pharmaceuticals. «Επιπλέον, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης PARADIGM-HF βρίσκονταν σε πιο πρώιμα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας – κατηγορίας II κατά την Καρδιολογική Εταιρεία Νέας Υόρκης (NYHA) – τα δεδομένα αυτά είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μπορεί να βελτιώσει τα κλινικά σημαντικά μέτρα της ποιότητας ζωής, ακόμη και στους ασθενείς που δεν βιώνουν ακόμη τα πιο σοβαρά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας».

Σχετικά με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης

Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης είναι ένα φάρμακο χορήγησης δις ημερησίως, το οποίο μειώνει το φορτίο που επιβαρύνει την καρδιά που ανεπαρκεί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης των προστατευτικών νευροορμονικών συστημάτων (σύστημα νατριουρητικών πεπτιδίων), καταστέλλοντας ταυτόχρονα τις βλαβερές συνέπειες του υπερδραστήριου συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης (RAAS). Άλλα συνήθη φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ) και αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης II (ΑΥΑ), αποκλείουν μόνο τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπερ-ενεργοποίησης του RAAS. Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης περιέχει τον αναστολέα της νεπριλυσίνης σακουμπιτρίλη και τον αποκλειστή των υποδοχέων της αγγειοτασίνης βαλσαρτάνη.

Στην Ευρώπη, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης ενδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς για τη θεραπεία της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Στις ΗΠΑ, ενδείκνυται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας (κατηγορίας ΙΙ-IV κατά την Καρδιολογική Εταιρεία της Νέας Υόρκης) σε ασθενείς με συστολική δυσλειτουργία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με την εναλαπρίλη, καθώς και ότι μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας από όλα τα αίτια, σε σύγκριση με την εναλαπρίλη.

Το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης χορηγείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, αντικαθιστώντας έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ) ή αποκλειστή των υποδοχέων της αγγειοτασίνης (ΑΥΑ).

Οι εγκεκριμένες ενδείξεις ενδέχεται να ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυξάνονται τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες. Γιατί αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη και ποιες οι ανάγκες που δημιουργούνται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νovartis: Καμία επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής με σεκουκινουμάμπη                          

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: PIF: Ώρα να αποσυρθεί το «χαράτσι» εισόδου (25%) στα νέα φάρμακα


ΣΧΟΛΙΑ