• ΥΓΕΙΑ

    Αυξάνονται τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες. Γιατί αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη και ποιες οι ανάγκες που δημιουργούνται


    Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού καταλαμβάνουν τα άτομα με συγγενείς (εκ γενετής) καρδιοπάθειες και αυτό αποτελεί μια νίκη της επιστήμης. Εντούτοις, η θετική αυτή εξέλιξη δημιουργεί μεγάλες ανάγκες ως προς τη θεραπεία, καθιστώντας απαραίτητη την ενίσχυση των κρατικών δομών.

    Τα παραπάνω τόνισαν -μεταξύ άλλων- οι ομιλητές σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 52ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών που ανοίγει τις πύλες του σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2018.

    Όπως τόνισε ο κος Γεώργιος Παπαδόπουλος, παιδοκαρδιολόγος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως και το 50% αυτών χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ενώ τα τέσσερα μεγάλα Καρδιοχειρουργικά κέντρα στα οποία τα παιδιά αυτά μπορούν να χειρουργηθούν είναι το νοσοκομείο «Παίδων», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το  «Ιασώ» Παίδων και το Παίδων «Μητέρα».

    Ο πληθυσμός των ατόμων με συγγενή καρδιοπάθεια ολοένα και μεγαλώνει και τούτο γιατί η πρόοδος της Παιδοκαρδιολογίας και της Παιδοκαρδιοχειρουργικής είναι τέτοια που ολοένα και περισσότερα παιδιά ζουν και ενηλικιώνονται.

    «Οι παιδοκαρδιολόγοι στη Ελλάδα δεν είναι περισσότεροι από 50 και οι παιδοκαρδιοχειρουργοί δεν είναι παραπάνω από 15, ωστόσο αρκούν. Οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στη χώρα μας σήμερα και στην Παιδοκαρδιολογία και στην Παιδοκαρδιοχειρουργική είναι υψηλότου επιπέδου, ωστόσο θα πρέπει, να ενισχυθούν οι κρατικές δομές, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται η ζήτηση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης, επειδή ακριβώς οι ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια αυξάνονται θα πρέπει να υπάρξει και ένα κέντρο αντιμετώπισης των ενηλίκων, έτσι ώστε να μην υπάρχει ασάφεια ως προς το πού θα αντιμετωπιστούν”, τόνισε ο κος Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρίας.

    “Η θνητότητα σε μια εγχείρηση σε ένα νεογνό, από 70% που ήταν πριν μερικά χρόνια, σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 5-6%. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά επιζούν, μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες.  Ωστόσο, κάποια παιδιά θα χρειαστούν και μετά την ενηλικίωση κάποια επέμβαση”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κος Γεώργιος Σαρρής, Παιδοκαρδιοχειρουργός, Συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε το κράτος να παρέχει τέτοιες δομές, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία και επομένως να εκλείψει η ανάγκη του ιδιωτικού τομέα. “Εφόσον αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει το  κράτος να φροντίσει να καλύπτονται τα νοσήλεια  και στις μη κρατικές δομές. Το νοσήλειο το οποίο προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ είναι της τάξης των 18,000 ευρώ, όμως επειδή αυτό δεν εφαρμόζεται λόγω ελλείψεως πόρων, δεν καταβάλλονται τελικά ούτε τα μισά, οπότε επιβαρύνεται η οικογένεια”, σημείωσε ο κος Σαρρής.

     Απαραίτητος ο ουσιαστικός προσχολικός – προαθλητικός έλεγχος 

    Οι συγγενείς καρδιοπάθειες δεν διαγιγνώσκονται όλες προγεννητικά. Όσον αφορά στα νεογνά, ενδέχεται να μην εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα στο μαιευτήριο, αλλά να εκδηλωθεί αργότερα. Έτσι υπάρχουν παιδιά που διαγινώσκονται αργότερα στη ζωή τους, είτε επειδή παρουσίασαν κάποιο σύμπτωμα είτε για κάποιο άλλο λόγο. Ο προαθλητικός και ο προσχολικός έλεγχος όταν είναι ουσιαστικός, όταν δηλαδή ο γιατρός δεν υπογράφει απλά το χαρτί όπως συχνά είθισται, αλλά εξετάσει το παιδί, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις και την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου.

    «Σε όλο τον κόσμο ο προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει κλινική εξέταση, λήψη οικογενειακού ιστορικού και καρδιογράφημα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι όταν υπάρχουν άλλα συμπτώματα στο παιδί,  όπως κόπωση, λιιποθυμίες, προκάρδιο άλγος, θα πρέπει να γίνεται πλήρης καρδιολογικός έλεγχος.

    Το συνέδριο

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, οι νεώτερες εξελίξεις στην εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών καθώς και η διάγνωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική, μαγνητική και τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία), αλλά και οι τελευταίες πρωτοποριακές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς.

    Επιπροσθέτως, θα ανακοινωθούν οι νεώτερες εξελίξεις στην καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της με τεχνητές καρδιές και καρδιακές μεταμοσχεύσεις, αλλά και οι υβριδικές επεμβάσεις συνεργασίας επεμβατικών παιδο-καρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών στην αντιμετώπιση σύμπλοκων προβλημάτων.

    Τέλος, θα γίνει παρουσίαση νέων μεθόδων αντιμετώπισης αρρυθμιών, εξελίξεις στους βηματοδότες και στους απινιδωτές στα παιδιά, και θα ανακοινωθούν νέα δεδομένα που αφορούν στην πρόληψη καρδιοπαθειών στα παιδιά και στον προαθλητικό έλεγχο. Θα δοθούν, επιπλέον, επικαιροποιημένα στοιχεία για την μακροπρόθεσμη πρόγνωση αλλά και για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συγγενών, δηλαδή των εκ γενετής, καρδιοπαθειών στους ενήλικες. Τέλος, οι ομιλητές θα αναφερθούν και στην συμβολή της Ελληνικής παιδοκαρδιολογικής & παιδοκαρδιοχειρουργικής επιστημονικής κοινότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόληψη και διαχείριση του  διαβήτη με συγκεκριμένες τροφές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πόσα κορεσμένα λίπη πρέπει να καταναλώνεις κάθε μέρα;

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ