• Pharma & Health

    Ιδιωτικές κλινικές: Στο μάτι του κυκλώνα οι μικρές κλινικές με το προς ψήφιση νομοσχέδιο


    Καθ’οδόν προς τη Βουλή βρίσκεται το νέο σχέδιο νόμου για τις ιδιωτικές κλινικές, που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους. Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι θα βάλει «λουκέτο» στις μικρές κλινικές της χώρας, ως αποτέλεσμα του άρθρου 23, που καθορίζει κατώτατο όριο κλινών για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

    Σύμφωνα με αυτό, για τις γενικές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός σαράντα (40) κλι­νών, ενώ για τις μεικτές κλινικές ελάχιστος συνολικός αριθμός τριάντα (30) κλι­νών, προδιαγραφές οι οποίες προβλέπεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις κλινικές με αριθμό κλινών κάτω των 30, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι περισσότερες από 35 σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Εντούτοις, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για προσαρμογή των κλινικών που ήδη λειτουργούν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων μόνο σε κλινικές που θα αναπτυχθούν μετά την ψήφισή του.

    Η υποχρεωτική ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τουλάχιστον έξι (6) κλίνες στις κλινικές άνω των 80 κλινών, αποτελεί άλλο ένα «φλέγον» σημείο του νομοσχεδίου, καθώς σύμφωνα με τους επιχειρηματίες η πρόβλεψη αυτή αφενός προϋποθέτει δυσχερείς αναπροσαρμογές στους χώρους των κλινικών, αφετέρου συνεπάγεται ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, πριν την έκδοση άδειας λειτουργίας γίνεται γνωμοδότηση και επιθεώρηση από την ειδικά γι’ αυτό το σκοπό συσταθείσα επιτροπή της Περιφέρειας.

    Τελικά, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις που αρχικά είχαν διαρρεύσει, επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση εγκατάσταση καταστημάτων που προορίζονται για χώρους εστίασης, καθώς και καταστημάτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πώλησης ειδών δώρων και ανθοπωλείων, στο κτίριο ή στο συγκρότημα κτιρίων της ιδιωτικής κλινικής και σε ανεξάρτητο λειτουργικά χώρο, εφόσον προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ασθενών, του προσωπικού  και των επισκεπτών και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους και δεν παρεμποδίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας.

    Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κατάρτιση Μητρώου Κλινικών στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα αποτυπώνονται η επωνυμία της κλινικής, η διεύθυνση της έδρας της, το είδος κλινικής, τα τμήματά της, ο  συνολικός αριθμός των κλινών της και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της, μαζί με τις τροποποιήσεις της.

    Το νέο νομοσχέδιο (μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ) αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι αύριο, Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί έως τις 15 Ιουνίου, καθώς πρόκειται  για μνημονιακό προαπαιτούμενο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι θέλουν το Ερρίκος Ντυνάν. Παρασκήνιο και ονόματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Nicola Zancan: Αποδοτική και γεμάτη προκλήσεις η 1η χρονιά της Sobi στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ