• Pharma & Health

    Οι  «πρωταγωνιστές» της αγοράς φαρμάκου για το 2019

    • Έφη Τσιβίκα


    Η ανοσο- Ογκολογία και η εξατομικευμένη Ιατρική φαίνεται ότι θα είναι οι δύο μεγάλοι «πρωταγωνιστές» στην αγορά φαρμάκου το 2019, συνεχίζοντας να αναδιαμορφώνουν το… τοπίο.

    Σύμφωνα με σχετική ετήσια έκθεση της GlobalData, μιας κορυφαίας εταιρείας δεδομένων και αναλύσεων, το 31% παγκοσμίως πιστεύει ότι η ανοσο- Ογκολογία θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον φαρμακευτικό τομέα το 2019, με την ανάπτυξη ανοσο-ογκολογικών φαρμάκων να παραμένει στην «πρώτη γραμμή» της φαρμακοβιομηχανίας.

    Ο τομέας της εξατομικευμένης ιατρικής αναμένεται, επίσης, να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αγορά κατά το επόμενο έτος, ενώ το 19% των συμμετεχόντων στην έρευνα τον χαρακτηρίζει ως την τάση που προβλέπεται να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

    “Οι θεραπείες της ανοσο-Ογκολογίας έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση μιας σειράς καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του καρκίνου των νεφρών, του λεμφώματος και άλλων κακοηθειών. Ο ρυθμός της έρευνας και ανάπτυξής της παραμένει ταχύς και το πεδίο εφαρμογής της έχει διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει θεραπευτικούς συνδυασμούς. Ολοένα και περισσότερο, αυτή η θεραπευτική προσέγγιση θεωρείται ως ένας πιθανός παίκτης που θα αλλάξει το… παιχνίδι.

    Παρότι υπήρξαν ορισμένες απογοητεύσεις στις δοκιμές κατά το 2018, το 2019 θα δούμε περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες εγκρίσεις και περισσότερη χρήση των ανοσο-ογκολογικών φαρμάκων», δηλώνει η  Claire Herman, Γενική Διευθύντρια Ανάλυσης της Θεραπείας και Επιδημιολογίας στην GlobalData.

    Σύμφωνα με την ίδια,  η εξατομικευμένη ιατρική φέρνει επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών και στα αποτελέσματα για τους πάσχοντες. Όπως αναφέρει, τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η κατεύθυνση της ανάπτυξης φαρμάκων έχει μετατοπιστεί από ένα μοντέλο «blockbusters για όλους τους ασθενείς» σε μια πιο λεπτή προσέγγιση, που έχει στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένους υποπληθυσμούς ασθενών, φτάνουν νέες στοχεύουσες φαρμακευτικές ουσίες στην αγορά, με πολλαπλές ενδείξεις.

    «Αυτά τα νέα φάρμακα αναδιαμορφώνουν τα πρότυπα θεραπείας. Ενώ η επιτυχής εφαρμογή μιας στρατηγικής που βασίζεται στην εξατομικευμένη Ιατρική απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στο εμπορικό μοντέλο για τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες, η επένδυση αξίζει τον κόπο. Στην πραγματικότητα, με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό οι στοχεύουσες θεραπείες να είναι το πρότυπο της περίθαλψης σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών», τονίζει η Herman.

    Το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα προσδιόρισαν την ανοσο-Ογκολογία ή την εξατομικευμένη Ιατρική ως την τάση που αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία το 2019, αποτελεί ένδειξη της αισιοδοξίας που επικρατεί γύρω από αυτές τις νέες κατευθύνσεις.

    Άλλες τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πραγματικής κλινικής πρακτικής (real-world evidence), της εξ΄ αποστάσεως παρακολούθησης των ασθενών και της χρήσης βιοομοειδών, είχαν επίσης υψηλά ποσοστά. Αλλά τελικά, τα στελέχη της βιομηχανίας πιστεύουν ότι οι τάσεις πιο κοντά στο κλινικό πεδίο θα έχουν το πιο βραχυπρόθεσμο μετασχηματιστικό αποτέλεσμα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο κράτος επιστρέφει ο τζίρος 7 μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τιμητική διάκριση για τον Έλληνα CEO του φαρμακευτικού κολοσσού της Pfizer

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα συνεργασία για Menarini Hellas και MARVIFARM



    ΣΧΟΛΙΑ