• Pharma & Health

    Ι. Μπασκόζος: Σημαντική η εξοικονόμηση κόστους αν ενταχθούν τα γενόσημα στην αντιρετροϊκή θεραπεία


    Να ενώσουν τις φωνές τους οι χώρες της ΕΕ, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν και να ενταχθούν τελικά αποτελεσματικά γενόσημα στην αντιρετροϊκή θεραπεία από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ), Ι. Μπασκόζος, κατά την ομιλία του, στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας, στη Μάλτα.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας, με την ίδια αποτελεσματικότητα, καθώς πρόκειται για τον ίδιο εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της Προφύλαξης πριν την Έκθεση (PrEP).

    Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η κρίσιμη «ραχοκοκαλιά» της θεραπείας του HIV (2 από τα 3 φάρμακα σε συνδυασμό σταθερών δόσεων), που χρησιμοποιείται σχεδόν σε ποσοστό 80% των ασθενών, πανευρωπαϊκά,  είναι ή «ήταν», αναμενόμενο να γίνει γενόσημο το καλοκαίρι του 2017.

    Ωστόσο, ενώ οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων έχουν εξασφαλίσει άδειες κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητά ένα «συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας» για τον συνδυασμό σε ένα χάπι, το οποίο πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο αίτημα, ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Ο κ. Μπασκόζος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών.

    «Χώρες με μεγάλο πληθυσμό ασθενών είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο οικονομικά, αλλά η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα ή παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό ή συχνότητα εμφάνισης, και αναμένω με ενδιαφέρον τις κοινές δράσεις μας», τόνισε ο ΓΓΔΥ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγκρίθηκε η πρώτη βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΦΕΕ: Μεταρρυθμίσεις τώρα για να μην έχουμε κρίση στην Υγεία λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ τους ανακοίνωσαν τα θεραπευτήρια «Υγεία»

     
     



    ΣΧΟΛΙΑ