ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στις φαρμακευτικές εταιρείες και ειδικότερα στην έρευνα και στην καινοτομία αποδεικνύει η νέα ΚΥΑ, που υπεγράφη για το επενδυτικό clawback, με την οποία αυτό αυξάνεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Την απόφαση υπέγραψαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και αναμένεται να καλυφθούν και τα 40 αιτήματα, που κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες και αφορούν σε συμψηφισμό επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ή επενδυτικές δαπάνες.
Επενδυτικό clawback και φαρμακευτικές
Το επενδυτικό clawback θεσπίστηκε το 2019, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξάρει τη συμβολή του. έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την αύξηση του ποσού, που διαθέτει το κράτος στο επενδυτικό clawback, γιατί «αποδείχτηκε κατά τη χρήση του ότι τα χρήματα, που παίρνει πίσω σε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, κλινικές μελέτες κτλ, είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που διαθέτει».
Το μέτρο επέτρεψε την αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών και έρευνας και ανάπτυξης (R&D), συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές μελέτες. Η ενσωμάτωσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) επέφερε σημαντικές αλλαγές, με τα €250 εκατομμύρια του ΤΑΑ για το 2022-2023 να απορροφώνται κατά 95% από παραγωγικές επενδύσεις.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε στην κατασκευή νέων παραγωγικών μονάδων και ερευνητικών κέντρων, με στόχο τις καλύτερες παροχές για τους ασθενείς και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον το μέτρο αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων και πρώτων υλών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Ολύμπιο Παπαδημητρίου, το επενδυτικό clawback κάτω από το πλαίσιο του ΤΑΑ δεν αποδείχθηκε τόσο ελκυστικό για τις κλινικές μελέτες.
Αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες από το βήμα του 23oυ Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, 40 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να αξιοποιήσουν το νόμο για το επενδυτικό clawback.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια για παραγωγικές επενδύσεις και άλλα 27 για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Το αρχικό ποσό αφορούσε σε 230 εκατ. ευρώ, όμως φαίνεται να συμπεριελήφθησαν και επενδυτικά σχέδια, που είχαν απορριφθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία για τα έτη 2022-2023.
Το πώς θα κατανεμηθούν στις εταιρείες τα ποσά αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Οκτώβριο.
Επενδύσεις και κατανομή
Η κατανομή των 200 εκατ. ευρώ ανά περιοχή, όπως προβλέπεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας, έχει ως εξής:
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 40 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 35 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Αττική: 70 εκατ. ευρώ, Στερεά Ελλάδα: 5.000.000.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και πιο συγκεκριμένα, λένε οι πληροφορίες, από τις εταιρείες Βιανέξ, Demo, Ελπέν, Rafarm, Faran και Boehringer Ingelheim (γερμανικών συμφερόντων).
Διαβάστε επίσης
Αυξάνεται στα 200 εκατ. ευρώ η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δένδιας: Η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030»
- Kίνα: Μειώνει στο 1% τους φόρους για αγορές κατοικιών
- Νέος πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού ο Ευγένιος Βασιλικός
- Στην ΑΒΑΞ το βραβείο «Best Match Award» από τη ΔΥΠΑ για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία