• Pharma & Health

    ELPEN: Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ – Σε τι αφορούν οι επόμενες επενδύσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ELPEN, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Τρύφων

    Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ELPEN, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Τρύφων


    «Πλώρη» για τις ΗΠΑ βάζει η ELPEN. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μετά την τεράστια επένδυση που έκανε στο νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Κερατέα –  διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής και εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) – αναμένεται να απευθυνθεί και σε άλλες διεθνείς αγορές.

    Όπως είπε ο co-CEO της εταιρείας και πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων εγκαταστάσεων, που ακόμη δεν έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία: «Τα φάρμακα, που θα παραγάγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (EE, Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την οικονομία».

    Ο FDA και η αγορά της Αμερικής

    Αν όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου, το 2027 ή το πολύ το 2028 υπολογίζεται ότι θα αποδεσμευθούν οι πρώτες παρτίδες σκευασμάτων για την Αμερική.

    Στο μεταξύ θα έχει δοθεί η πιστοποίηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), άλλη μια στιγμή – ορόσημο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με την πλούσια ιστορία. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο τρέχον έτος ή το αργότερο το 2024 και θα συνιστά μια εξαιρετική διάκριση και μια διαβεβαίωση των υψηλών προδιαγραφών λειτουργίας του νέου εργοστασίου στην Κερατέα. Θα προηγηθεί επιθεώρηση από τους αξιωματούχους του Οργανισμού, μεταξύ άλλων, στη γραμμή παραγωγής και στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης.

    Η πιστοποίηση του FDA – εφόσον τη λάβει η ELPEN – θα αποτελέσει στη συνέχεια το «διαβατήριο» για την απαιτητική αγορά των ΗΠΑ και θα δικαιώσει τις προσπάθειες, την πολυετή εμπειρία, την υψηλή εξειδίκευση και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της εταιρείας.

    Εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας

    Σε αυτή τη φάση η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία κάνει εξαγωγές σε 4 ηπείρους και σε 50 χώρες ανά τον πλανήτη. Και ο σχεδιασμός αφορά σε περαιτέρω εξάπλωση.

    Ο τζίρος της ELPEN για το 2022 έφθασε τα 185 εκατ. ευρώ και του Ομίλου συνολικά τα 300 εκατ.

    Έως το τέλος του 2025 ο Όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. σε παραγωγικές και σε ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τετραγωνικών μέτρων, στην Ανατολική Αττική και στην Τρίπολη (μαζί με τη WIN Medica).

    Με τις επενδύσεις αυτές θα δημιουργηθούν συνολικά 800 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις.

    «Οι επενδύσεις της ELPEN στην τριετία ενισχύουν το ΑΕΠ κατά 734 εκατομμύρια και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατομμύρια. Επιπλέον επιστρέφουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

    HUB η Τρίπολη

    Υπολογίζεται ότι το 2023 θα κλείσει για την εταιρεία με 43 εκατ. εξαγωγές.

    Οι επόμενες μεγάλες επενδύσεις της φαρμακευτικής εταιρείας αφορούν στη μονάδα στην Τρίπολη, που θα γίνει με τη θυγατρική της WIN Medica, ύψους 30 εκατ. ευρώ και στο πολυαναμενόμενο Athens LifeTech Park στα Σπάτα, για την Έρευνα και Ανάπτυξη, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024.

    Ειδικότερα στην Τρίπολη θα γίνει HUB με αρκετές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κατασκευάζουν εκεί εργοστάσια, όπως η DEMO και η RAFARM.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων: «Στην Τρίπολη θα γίνει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων. Και μαζί με την εταιρεία DEMO φιλοδοξούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες ασθενών με καρκίνο από το 2%, που είναι τώρα, στο 20%».

    Το πρόγραμμα των επενδύσεων είναι διαχρονικό, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων και δεν αναμένεται να αλλάξει. Είπε, πάντως, ότι η Αττική δεν έχει κίνητρα για παραγωγή, μόνο για Έρευνα & Ανάπτυξη.

    Τέλος, για το μείζον ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα, ο κ. Τρύφων τόνισε: «Προσπαθούμε να κάνουμε στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες για την εξεύρεση πρώτων υλών. Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το 70% των ελλείψεων για τους Έλληνες ασθενείς».

    Διαβάστε επίσης

    ELPEN: Το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, η επένδυση των 55 εκατ. και η πιστοποίηση του FDA



    ΣΧΟΛΙΑ