• Pharma & Health

    10.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία μέσα στην επόμενη τετραετία

    • NewsRoom
    γιατρός - εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό

    γιατρός


    Χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε βάθος τετραετίας, ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά το πέρας συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Στη σχετική διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας.

    Τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο προβλέπει ο νόμος 4590/19, που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας είναι ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο της κ. Ξενογιαννακοπούλου της περασμένης Παρασκευής, που καλεί τα υπουργεία να αποστείλουν έως τις 29 Μαρτίου τα αιτήματά τους σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό.

    “Οι προσλήψεις αυτές αποδεικνύουν έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποσκοπούν να κρατήσουν όρθιο το κοινωνικό κράτος στη χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης”, σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι αυτές οι προσλήψεις είναι μέρος των 9.000 που θα πραγματοποιηθούν το 2019 και επιτυγχάνονται χάρη στην αναλογία “1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση”, που ισχύει από φέτος. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εάν ισχύσει ο κανόνας “1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις” ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων θα περιοριζόταν στις 1.800 “που σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας χωρίς να μπορέσει να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους”.

    Επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας

    Για “πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος”, έκανε λόγο ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας πως “οι προσλήψεις δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας”. Όπως ανέφερε, προτεραιότητα θα δοθεί στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές όλης της χώρας, με προτεραιότητα σε τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας μαζί με τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους.

    Στήριξη των δομών του κοινωνικού κράτους

    Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας τόνισε ότι αυτό αποτελεί έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας «που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και “ένα βήμα πριν από τη διάλυση”, ενώ με 18.000 θέσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα και άλλες 5.000 προκηρυγμένες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, “κατάφερε να πατήσει στα πόδια του το σύστημα υγείας και μπορούμε να μιλάμε από εδώ και πέρα για την ανάπτυξή του”.

    Σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση “δεν επιλέγει να παραχωρήσει υπηρεσίες, δομές και υψηλή τεχνολογία του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα, όπως παλαιότερα με τους εργολάβους καθαριότητας, τη σίτιση κ.λπ., αλλά μέσα από αυτές τις προσλήψεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας έναντι του ιδιωτικού τομέα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερρίκος Ντυνάν: Ανάκαμψη και break even εντός του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ