• Pharma & Health

    Pfizer: Η τρίτη δόση του εμβολίου αδρανοποιεί την παραλλαγή Όμικρον

    • NewsRoom
    Pfizer - εμβόλιο - τρίτη δόση


    Η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αδρανοποιεί την παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech.

    Σύμφωνα με τις εταιρείες, η τρίτη δόση αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα στη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τις δύο δόσεις. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζουν, οι δύο δόσεις εμβολίου εξακολουθούν να αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην αποτροπή σοβαρής νόσησης από κορονοϊό.

    Οι δύο παρασκευάστριες εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη συγκεκριμένου εμβολίου για την Όμικρον, το οποίο φιλοδοξούν να είναι διαθέσιμο έως τον Μάρτιο.

    Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε πως η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι ηπιότερη από προηγούμενα στελέχη, αλλά φέρεται να μεταδίδεται γρηγορότερα και ίσως οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

    «Δεν νομίζω πως είναι καλό νέο να έχουμε κάτι που μεταδίδεται γρήγορα» ανέφερε ο ίδιος στη Wall Street Journal, προσθέτοντας «η γρήγορη μετάδοση σημαίνει πως θα είναι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και ίσως έρθει άλλη μετάλλαξη. Και δεν το θέλουμε αυτό».

    Ο Μπουρλά προειδοποίησε πως είναι δύσκολο να εξάγουμε προσώρας οριστικά συμπεράσματα απ0ό το κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική δεδομένου του ότι μόλις το 5% των Νοτιοαφρικανών είναι άνω των 60 χρόνων, και οι νεότερα συνήθως βιώνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της Covid. Παρόλα αυτά, όπως είπε, πολλοί άνθρωποι στην ίδια περιοχή είναι θετικοί στον HIV που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση από κορονοϊό.

    Όπως ανέφερε, εξάλλου, ο επιδημιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης δρ. Άντονι Φάουτσι τη Δευτέρα, είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι απαραίτητα περαιτέρω δεδομένα για να εκτιμηθεί πλήρως ο κίνδυνος από την παραλλαγή αυτή.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιστοποιητικό νόσησης: Λήξη στους 3 μήνες εισηγείται η επιτροπή

    Κορονοϊός: Σε βαθύ κόκκινο Ευρυτανία και άλλες 26 περιοχές

    Θρήνος στην Πάτρα: Ανεμβολίαστα αδέλφια πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών



    ΣΧΟΛΙΑ