• Business

    Περίεργο μήνυμα στους τραπεζίτες από το ΤΧΣ: “Μην φοβάστε να χειριστείτε παλαιές ποινικές υποθέσεις”

    • NewsRoom

    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τζούρντα


    Εντύπωση προκαλεί ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  το οποίο στέλνει αυστηρό μήνυμα στους 4 Έλληνες τραπεζίτες (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική) υπογραμμίζοντας την υποχρέωση που έχουν πλέον τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών για τον χειρισμό παλαιών και νέων ποινικών υποθέσεων.

    Πρόκειται για μείζονος σημασίας θέμα καθώς είναι πρώτη φορά που  ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τζούρντα, προχωρεί ανοικτά σε παρόμοιες παραινέσεις  προς τους τραπεζίτες. Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιες υποθέσεις κάνει λόγο του ΤΧΣ καθώς στην ανακοίνωση του δεν τις διευκρινίζει.  Ερώτημα παραμένει εάν ο κ. Τζούρντα η άλλο στέλεχος του ΤΧΣ έχει μιλήσει με τους τραπεζίτες για αυτό το θέμα,  με συγκεκριμένα ονόματα και για συγκεκριμένες υποθέσεις.

    Επίσης το ΤΧΣ αναφέρεται και στις διαδικασίες ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων,  θυμίζοντας ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και πλέον παρέχεται ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

    “Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («Ταμείο») ως μέτοχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και στα πλαίσια της αποστολής του και του θεσμικού του ρόλου για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, προέβη σε υπόμνηση προς τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών, σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και το νέο ποινικό κώδικα (ν. 4619/2019), υπογραμμίζοντας την υποχρέωση που έχουν πλέον οι τράπεζες και τα Διοικητικά τους Συμβούλια για τον χειρισμό παλαιών και νέων ποινικών υποθέσεων.

    Το Ταμείο, σύμφωνα με την πάγια πολιτική του, δεν προέβη σε ουδεμία υπόδειξη προς τις τράπεζες ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις σχετικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ