• Business

    Οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε!

    οικονομια


    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε!

    -Σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Αύγουστο, μήνα που ουσιαστικά έτρεξε το πρόγραμμα αποπληρωμής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών οι οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης περιορίστηκαν σε 4,921 δισ. ευρώ έναντι 5,539 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα οριακή μείωση καταγράφεται και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου οι οποίες από 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο περιορίστηκαν σε 1,341 δισ. ευρώ (εξ αυτών το 1,057 δισ. αφορά άμεσους φόρους).

    -Οριστικά παρελθόν αποτελεί από σήμερα το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια τραπεζικό απόρρητο που ίσχυε στην Αυστρία και φυλασσόταν από κάποιους σαν κόρη οφθαλμού, καθώς ένα “Κεντρικό Μητρώο Λογαριασμών” φέρεται πως θα κάνει μελλοντικά “δύσκολη τη ζωή” των διαφόρων φοροαπατεώνων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Βιέννη. Το “Μητρώο”, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Πασκάλι, είναι από σήμερα σε λειτουργία και θα επικαιροποιείται συνεχώς από τις αυστριακές τράπεζες , περιλαμβάνει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς — όψεως, καταθέσεις, βιβλιάρια αποταμίευσης – που ανέρχονται συνολικά σε 33 εκατομμύρια.

    -Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει διακριτικές συνομιλίες με τις αμερικάνικες αρχές για να βοηθήσει τη Deutsche Bank να διασφαλίσει ένα γρήγορο συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Mέχρι σήμερα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει το ρόλο τους στην κόντρα ανάμεσα στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ζητά 14 δισ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών για καταχρηστικές πωλήσεις «τοξικών» στεγαστικών δανείων πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    -Σε συμφωνία 4ετούς διάρκειας για το τιμολόγιο του ρεύματος του μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρισμού, κατέληξαν ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως επικυρώθηκε χθες με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ. Η έκτακτη γσ ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, που βασίστηκε σε εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών και των υπηρεσιακών στελεχών της εταιρείας και μετά από παρότρυνση του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του μνημονίου με τους δανειστές.

    -Περιορίστηκαν περαιτέρω πέρυσι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η µέση µηνιαία δαπάνη ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας µείωση 2,8% ή 40,95 ευρώ σε σύγκριση µε το 2014. Στον αντίποδα, ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε στο 19,7% του πληθυσμού της χώρας (20,6% το 2014), όταν λαµβάνεται υπόψη µόνον η ισοδύναµη δαπάνη µε τρόπο κτήσης την αγορά. Ο σχετικός δείκτης πέφτει στο 13,2% του πληθυσµού (14% το 2014) όταν λαµβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης (τεκµαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόµενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόµενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς, κράτος κ.λπ.)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/kiknio-asma-tou-zevgous-limperi/79917



    ΣΧΟΛΙΑ