• Business

    Πάρτι για τις μετοχές πληροφορικής στον απόηχο του deal Olympia Group-Entersoft

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) – Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) – Γιάννης Μίχος (Epsilon Net) – Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ( Ideal)


    Πάρτι κάνουν για δεύτερη συνεχή ημέρα οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής στο Χρηματιστήριο, στον απόηχο του deal εξαγοράς του 53,73% της Entersoft από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού.

    Ένα deal που ήρθε να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τον κλάδο τεχνολογίας, τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ το ύψος του τιμήματος, που φτάνει τα 129 εκατ. ευρώ, φαίνεται να ανεβάζει τον πήχη αποτίμησης και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής στο ΧΑ.

    Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο mononews, τόνισαν ότι «αυτό το deal ήταν το αποκορύφωμα σε ένα χορό εξαγορών που λαμβάνει χώρα την τελευταία διετία στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνει και την μεγάλη ανάπτυξη στο κλάδο. Κλίμα που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη διετία».

    «Οι εταιρείες πληροφορικής, ωθούμενες από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πολλά και μεγάλα έργα που τρέχουν για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με φόντο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις επιδόσεις του και τους τζίρους τους».

    «Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, βλέπουμε μεγάλες πτήσεις στις μετοχές πληροφορικής, γεγονός που είναι απόρροια των παραπάνω δεδομένων. Πραγματοποιείται μια κοσμογονία έργων στο δημόσιο, τα οποία επειδή είναι πάρα πολλά, όλες οι εταιρείες παίρνουν κομμάτι από την πίτα και μένουν όλοι ευχαριστημένοι».

    «Προφανώς οι μεγαλύτερες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος καθώς έχουν τους πόρους και τα εργαλεία για να υποστηρίξουν τον όγκο. Ωστόσο και μικρότερες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Profile ή η Performance γίνονται ανάδοχοι σημαντικών έργων, που οδηγούν και σε σημαντική αύξηση των κερδών τους» αναφέρουν.

    Βέβαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, «τα έργα του δημοσίου και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μόνο το ένα μέρος. Το άλλο μέρος είναι τα έργα που αναλαμβάνουν αυτές οι εταιρείες και αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Business software, ψηφιακός μετασχηματισμός, έργα R&D και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεχνητή νοημοσύνη, που φτάνει και στην Ελλάδα με ταχύτατους ρυθμούς.

    Η γενικότερη ανάπτυξη των παραπάνω είναι κάτι που θα απασχολήσει όλους τους κλάδους του επιχειρείν στο μέλλον, ωστόσο μόνο αυτές οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν έργα στους παραπάνω τομείς. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής ακόμα και σε διπλασιασμό μεγεθών και κερδοφορίας στο μέλλον. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει σιγά σιγά να συμβαίνει» αναφέρουν.

    Μετοχές πληροφορικής

    Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι μετοχές πληροφορικής πραγματοποιούν ράλι γράφοντας ιστορικά υψηλά, όπως η Entersoft που έπιασε τα 8 ευρώ, τιμή η οποία συμφωνήθηκε για να γίνει το deal με την Olympia Group.

    Η Espilon Net έκλεισε χθες στα 10,5 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 570 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Space Hellas έχει ανέβει κατά 2,88% σε δύο μέρες, με την τιμή να κινείται στα 7,86 ευρώ.

    Ακόμα και η Ideal και η Quest, που είναι περισσότερο Holding αλλά έχουν μεγάλη δραστηριότητα στην πληροφορική, έχουν αύξηση μέσα σε αυτό το διήμερο. Η μετοχή της Ideal έχει τρέξει με ένα 1,71% τη Δευτέρα και Τρίτη ενώ η Quest έχει κάνει ένα ράλι της τάξης του 7,75%, αφού χθες η μετοχή έκλεισε με άνοδο άνω του 6% στα 6,12 ευρώ.

    Μεγάλη άνοδο 8,74% έχει κάνει τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του deal η Profile. Κλείνοντας χθες στα 4,73 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 116,2 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα μεγάλη κίνηση και για την μετοχή της Real Consulting, που έχει γράψει μια 8,75%το διήμερο, καθώς έκλεισε χθες στα 3,73 ευρώ ενώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμα και στα 3,86 ευρώ.

    Άνοδο άνω του 6% και για την Performance, με το «μπαμ» να γίνεται χθες αφού κέρδισε 5,3% και έκλεισε στα 5,76 ευρώ.

    Ο μεγάλος κερδισμένος ωστόσο ήταν η μετοχή της Q&R, καθώς Δευτέρα και Τρίτη έχει κάνει ράλι σχεδόν 18,60%, και έκλεισε χθες στα 1,02 ευρώ σε νέα υψηλά.

    Διαβάστε επίσης:

    Πάνος Γερμανός: Ο επιδραστικός dealmaker σε μια ακόμη κίνηση ματ – Άρθρο παρέμβαση

    Πώς αγόρασε ο Πάνος Γερμανός το 53,73% της Entersoft – Το υψηλό τίμημα και η επικείμενη έξοδος από το Χ.Α.

    Entersoft: Εξαγοράζεται το 53,73% από τον Όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού



    ΣΧΟΛΙΑ