• Business

    Παρέμβαση τραπεζών για το μέλλον της Creta Farms

    • Γιώργος Μανέττας

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην υπόθεση της Creta Farms, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, με τις πιστώτριες τράπεζες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση, στην οποία συζητήθηκε η πορεία εξυπηρέτησης των δανείων, μετά τη μεταφορά τους στην κατηγορία των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) καθώς και η γενικότερη προοπτική της εταιρείας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και τονίζουν πως αποτυπώθηκε η βούληση να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν στην εταιρεία, στη σκιά της ενδοοικογενειακής διαμάχης των αδελφών Δομαζάκη. Μάλιστα, λέγεται πως ένα από αυτά που αφορούσε στο «σφράγισμα» επιταγών της εταιρείας επιλύθηκε οριστικά.

    Οι τράπεζες μετά τη δημοσιοποίηση της κόντρας ανάμεσα στους βασικούς μετόχους και την μεταφορά των δανείων στην κατηγορία των NPEs, «έκοψαν» την χρηματοδότηση στην εταιρεία για ένα διάστημα περίπου 20 ημερών, με αποτέλεσμα κάποιες επιταγές να μείνουν ακάλυπτες και να «σφραγισθούν».

    Ωστόσο, με παρέμβαση των τραπεζών το θέμα διευθετήθηκε, μέσα από την έκδοση νέων επιταγών.

    «Το οικοδόμημα της Creta Farms είναι στέρεο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της εταιρείας ενώ σχολιάζοντας το εξώδικο που απέστειλε πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης υποστηρίζουν πως δεν αναφέρει κάτι ουσιώδες και αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλείται.

    Η διαχείριση των δανείων της Creta Farms, τα οποία αγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα 15 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την ΕΤΕπ) αποτελεί ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Η μεταφορά των δανείων στην κατηγορία των NPEs λέγεται πως ήταν αναγκαία με βάση το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ