• Business

    Παραζάλη με τον χρυσό – Άλμα 2% σήμερα οι τιμές, στα 421,27 ευρώ «πετάει» η χρυσή λίρα

    • Δημήτρης Κόκκορης
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Με ανοδικό άλμα της τάξεως του 2% ξεκίνησε να διαπραγματεύεται σήμερα ο χρυσός, αντικατοπτρίζοντας την έξαρση της αβεβαιότητας που κυριαρχεί λόγω των απειλητικών διαστάσεων που παίρνει η εξάπλωση του κινέζικου κοροναϊού. [Δείτε εδώ live την τιμή του χρυσού ΤΩΡΑ]

    Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί, το πολύτιμο μέταλλο κάνοντας άλμα 34 δολαρίων βρέθηκε 1.677 δολάρια ανά ουγγιά.  Την ίδια στιγμή, και με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία ο χρυσός αποτιμώμενος στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν στα 1548,6 ευρώ ανά ουγγιά.

    Όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν ότι ο «βασιλιάς» των μετάλλων βρίσκεται μπροστά σε μια bull market ανεβαίνοντας σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών. Και τούτο γιατί σημαντικά κεφάλαια καταφεύγουν στον χρυσό που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο απέναντι στα διαταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις απόψεις των αναλυτών που θεωρούν ότι οι οικονομικές επιπλοκές από την εξάπλωση του κοροναϊού θα προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα στις οικονομίες.

    Μάλιστα σήμερα οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία που αφορούν την πορεία των πωλήσεων στην Κίνα από τα οποία θα αποτυπωθεί ο ρυθμός της επιβράδυνσης της κατανάλωσης.

    Το ανοδικό άλμα του χρυσού οδηγεί σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά και την τιμολόγηση των αγοραπωλησιών της χρυσής λίρας. Το πρωινό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος έδινε τιμή πώλησης της λίρας σε ιδιώτες στα 421,27 ευρώ ενισχυμένη κατά 46 ευρώ σε σχέση με τα δεδομένα της περασμένης Παρασκευής.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει επίσης ορίσει για σήμερα στα 349,44 ευρώ την τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από ιδιώτες.

    Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει σημαίνουσα θέση στην συγκεκριμένη αγορά, πουλάει την χρυσή λίρα δυο ευρώ λιγότερα από αυτά της ΤτΕ, ενώ την αγοράζει ελαφρά πιο πάνω, δηλαδή 349,8 ευρώ.

    Λόγω του ότι η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με σημαντική άνοδο του χρυσού στις διεθνείς αγορές τόσο η ΤτΕ όσο και η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθούν στενότερα τις εξελίξεις έτοιμες να εκδώσουν και νέα δελτία τιμών στη διάρκεια της ημέρας.

    Στους τελευταίους 12 μήνες η τιμή του χρυσού έχει ανέβει 29,3% με όρους ευρώ ενώ στο 23,7% είναι η άνοδος με όριυς δολαρίου. Και τούτο γιατί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει χάσει έδαφος στο συναλλαγματικό μπρα-ντε-φερ με το αμερικανικό νόμισμα.



    ΣΧΟΛΙΑ