• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ιστορικό υψηλό 7 ετών ο χρυσός, ενώ φουντώνει η ανησυχία για τον κοροναϊό

    • Bloomberg
    Ευρώπη


    Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό σχεδόν επτά ετών, λόγω της ανησυχίας ότι η επιδημία του κοροναϊού θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την εικασία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πριν από το τέλος του έτους. Το παλλάδιο διατηρείται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ μετά από ένα ισχυρό ράλι.

    Ο χρυσός έχει ενισχυθεί σε μια περίοδο όπου οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ακόμη και την ώρα που οι traders ζυγίζουν τον αντίκτυπο της επιδημίας. Αν και η Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, ανακοίνωσε λιγότερα νέα κρούσματα μετά από μια νέα αναθεώρηση, υπάρχουν ενδείξεις εμβάθυνσης των οικονομικών ζημιών. Επιπλέον, δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στο Ιράν και δύο άνθρωποι από ένα πλοίο σε καραντίνα στην Ιαπωνία πέθαναν, υπογραμμίζοντας την απειλή έξω από την Κίνα.

    Το παραδοσιακό περιουσιακό στοιχείο-καταφύγιο έχει αναρριχηθεί κατά 6% φέτος, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις του ιού, με εταιρείες από την Apple έως την Burberry να μειώνουν τις προβλέψεις τους για το έτος. Αν και τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως θα μπορούσαν να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα για πολλούς μήνες, οι χρηματιστές futures διατηρούν τις προσδοκίες τους για τουλάχιστον μία μείωση στη διάρκεια του 2020.

    «Η υποστήριξη για το κίτρινο μέταλλο καθοδηγείται από την οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον κοροναϊό – δηλαδή, πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει η πανδημία και ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη;», δήλωσε ο Gavin Wendt, ανώτερος αναλυτής της MineLife στο Σίδνεϊ, μέσω e-mail.

    «Είναι σημαντικό ότι έχουμε δει τον χρυσό να έχει ισχυρή απόδοση σε ένα εύρος νομισμάτων, φτάνοντας σε νέα επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020», δήλωσε ο Wendt. Αυτό αντανακλά όχι μόνο την αβεβαιότητα των επενδυτών, αλλά και την πιθανότητα να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιτοκίων, για να ενισχυθεί η δραστηριότητα σε έναν κόσμο μετά τον κοροναϊό, είπε.

    Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματευόταν στα 1,607,95 δολάρια ανά ουγγιά στις 3:02 μ.μ. στη Σαγκάη, από το υψηλό της τάξης των 1.612,98 δολαρίων, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013. Οι συμμετοχές σε ETFs που υποστηρίζονται από τον χρυσό έχουν ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ και οδεύουν προς την έκτη διαδοχική εβδομαδιαία αύξησή τους.

    Οι τιμές ενδέχεται να φτάσουν τα 1.650 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τη μονάδα Global Wealth Management της UBS, η οποία αναφέρει ότι παραμένει long για το πολύτιμο μέταλλο.

    «Με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών αυξημένες, οι τυχόν περαιτέρω αναταραχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα κρίση μεταβλητότητας, σε ένα περαιτέρω ράλι κρατικών ομολόγων και σε υψηλότερη τιμή του χρυσού», ανέφεραν οι αναλυτές Wayne Gordon και Giovanni Staunovo σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου.

    Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,3%, φτάνοντας στα 2.725,22 δολάρια ανά ουγγιά. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από οχήματα άγγιξε την Τετάρτη το ιστορικό υψηλό των 2.849,61 δολαρίων την Τετάρτη λόγω ανησυχιών σχετικά με το αυξανόμενο παγκόσμιο έλλειμμα του μετάλλου, και ενώ η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να σταθεροποιήσει τη ζήτηση αυτοκινήτων στη χώρα.

    Μεταξύ των άλλων κύριων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι υποχώρησε κατά 0,7%, ενώ η πλατίνα υποχώρησε κατά 1,3%.



    ΣΧΟΛΙΑ