• Κοινωνία

    Αυξημένη ανησυχία στην Ιταλία: Στους 6 οι νεκροί, πάνω από 200 τα κρούσματα – Σκηνές χάους στα σούπερ μάρκετ

    • NewsRoom


    Αντιμέτωπη με το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα του κοροναϊού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη. Τα τελευταία 24ωρα η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα όπου σημειώνεται ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας που ξεκίνησε από τα μέσα Δεκεμβρίου στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

    Πριν από λίγο ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχει και έκτος νεκρός στη βόρεια Ιταλία, ενώ τα κρούσματα είναι πλέον 229, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

    Τα έξι θύματα στην Ιταλία ήταν όλοι με βεβαρημένη κατάσταση υγείας. Τέσσερις πέθαναν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας και ένας στο Βένετο.

    Ο τελευταίος θάνατος, ενός 88χρονου ασθενή, επήλθε στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

    Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

    Επίσης ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.

    Οι ιταλικές Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό θέτοντας σε καραντίνα περισσότερες από δέκα πόλεις, κυρίως στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Τα σχολεία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, όπως και πολλές επιχειρήσεις. Έκλεισε επίσης ο καθεδρικός ναός στο Μιλάνο ενώ διακόπηκαν και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Βενετία.

    Ξένα πρακτορεία ήδη καταγράφουν σκηνές χάους σε ιταλικά σούπερ μάρκετ, με τους κατοίκους να έχουν ξεχυθεί για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

    Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις Αρχές είναι το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας.

    Χρήστες του Twitter σχολιάζουν πως οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για κρούσματα ξεκίνησαν λιγότερο πριν από μια εβδομάδα. Ο κοροναϊός γίνεται θανατηφόρος σε 2 με 3 εβδομάδες. Ο τέταρτος νεκρός προβληματίζει επειδή σημαίνει ότι ο ιός εξαπλωνόταν στην Ιταλία χωρίς να έχει εντοπιστεί για άλλες δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

    Στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατηγόρησε την Ιταλία ότι έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα.

    Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

    «Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα» συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κοροναϊού.

    Η ανησυχητικά ραγδαία εξάπλωση -από πέντε κρούσματα σε όλη την χώρα μέχρι την Πέμπτη- διέλυσε το αίσθημα της ασφάλειας εξαιτίας της απόστασης που χωρίζει την Ευρώπη από την Κίνα.

    Οι Ιταλοί ζουν στον ρυθμό των ειδήσεων για τον κοροναϊό, με αγωνία που πολλαπλασιάζεται εξαιτίας των πηχυαίων και τρομολαγνικών τίτλων σε κανάλια, εφημερίδες και sites.

    Σε σχόλιό τους οι NY Times αναφέρουν ότι αυτή την φορά δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ξεγυμνώνουν την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά ένας αόρατος ιός από το εξωτερικό που γλίστρησε από τα σύνορα της Ευρώπης και θέτει ξανά σε δοκιμασία την συμμαχία.

    Όσον αφορά στην Ιταλία περισσότερες από δέκα πόλεις μπήκαν σε καραντίνα. Οι κάτοικοι μπορούν να μπαίνουν ή να βγαίνουν στις πόλεις μόνο με ειδική άδεια, κάτι που επηρεάζει τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους.

    Αυστριακοί αξιωματούχοι χθες το βράδυ σταμάτησαν τρένο που έκανε τη διαδρομή από την Ιταλία στην Αυστρία και την Γερμανία, λόγω ύποπτων κρουσμάτων, τα οποία αποδείχτηκαν αρνητικά στον κοροναϊό.

    Εν τω μεταξύ το βράδυ της Κυριακής, πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, έφτασε σε λιμάνι της Σικελίας, όπου ήρθε διαταγή όλοι να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

    Ανησυχία στην Γαλλία

    Στην Γαλλία υπάρχει γενικά το αίτημα να κλείσουν τα σύνορα με την Ιταλία, όμως ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο για να γίνει κάτι τέτοιο.

    «Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα, καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα» δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.



    ΣΧΟΛΙΑ