• Business

    Παρασκήνιο: H Νέα Υόρκη και η Βοστώνη κρίνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού παίζεται σήμερα και τις επόμενες μέρες η επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης και στελέχη του ΟΔΔΗΧ θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, σήμερα και την Τρίτη στη Νέα Υόρκη και την Τετάρτη στη Βοστώνη, ελπίζοντας σε στήριξη για μία μελλοντική έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

    Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Μπορεί το κλίμα για την Ελλάδα να είναι βελτιωμένο στις διεθνείς αγορές, μετά και τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup, όμως οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για αστάθμητους παράγοντες για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως για το αν θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας, και αν θα υλοποιηθεί ένα συνεκτικό, πειστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η ελληνική αποστολή θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τίποτα, όμως το… ποινικό μητρώο της χώρας μας είναι βεβαρημένο λόγω των προηγούμενων ετών και οι επενδυτές δεν το ξεχνούν αυτό εύκολα.

    Όμως από την Πέμπτη το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στην Ευρώπη, καθώς τη μέσα εκείνη το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM αναμένεται στη συνεδρίασή του να εγκρίνει τα τελικά κείμενα της τέταρτης επικαιροποίησης του μνημονίου, ενώ η Κομισιόν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τις ενδιάμεσες προβλέψεις της, καθώς και την Απόφαση Ενεργοποίησης του Κανονισμού ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, με την οποία ουσιαστικά χαρτογραφείται η επόμενη μέρα για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου. Αυτό που περιμένουν να δουν οι επενδυτές είναι περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτό το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, πώς θα διασφαλίζει την τήρηση των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των στόχων, αλλά και πώς θα ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και μείωσης των εξοντωτικών φόρων.

    Κι αυτό γιατί μπορεί η συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος να διασκέδασε τις ανησυχίες για την (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη) βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως το γενικότερο τοπίο γύρω από το πώς η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε μία ισχυρή ανάπτυξη παραμένει θολό και αποτελεί ένα διαρκές ερωτηματικό που, όσο δε βρίσκει απαντήσεις, θα αποτρέπει πολλούς επενδυτές από το να ποντάρουν στην Ελλάδα. Και σίγουρα σε αυτήν την κατεύθυνση δε βοηθούν οι αντιφατικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για θέματα όπως οι περικοπές στις συντάξεις, που δείχνουν ότι ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι που χαράσσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν μία σαφή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Σε κάθε περίπτωση, το “φλερτ” της Ελλάδας με τους επενδυτές θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με το ελληνικό επιτελείο να προσπαθεί να πείσει τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους ότι η χώρα μας αξίζει άλλη μία ευκαιρία. Σημαντικό “όπλο” σε αυτήν την επιχείρηση πειθούς είναι το “μαξιλάρι” ρευστότητας που χτίζει η κυβέρνηση, ύψους έως και 39 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας το σήμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μία νέα “δοκιμαστική” έξοδο στις αγορές, αν οι συζητήσεις με τους επενδυτές πάνε κατ’ ευχήν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζορίζονται στην κυβέρνηση: Θα απασφαλίσει ο Π. Καμμένος στις Βρυξέλλες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Folli Follie: Σήμερα οι απαντήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληραίνει η κόντρα στην αγορά μπίρας – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν-Ο Α. Δανιηλίδης ο μεγάλος χαμένος



    ΣΧΟΛΙΑ