• Business

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (Βενέτης): Μπορεί αυτή η κυβέρνηση στην πράξη να βοηθήσει; Θέλουμε να επενδύσουμε!

    Τι συμβαίνει με τους χώρους εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης – Όλο το παρασκήνιο

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βενέτης


    Μια από τις πιο δυναμικές και αναπτυσσόμενες εταιρείες μαζικής εστίασης, η εταιρεία Βενέτης με 111 καταστήματα σήμερα, παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και για το 2020 ετοιμάζει και νέα concepts, για νέες αλυσίδες με νέα brands.

    Τα πρώτα νέα σήματα θα δούμε από τον Μάρτιο και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος της Βενέτης, μιλάει για τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που θα μπορούσαν να έχουν οι ελληνικές αλυσίδες μαζικής εστίασης στο εξωτερικό και τα πολλά εμπόδια που τους δημιουργεί η ίδια η χώρα.

    Ο «Γολγοθάς» του επιχειρείν είναι μεγάλος τόσο για να ανοίξει ένα κατάστημα, όσο και για να συνεχίσει να λειτουργεί ή  να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση. Γραφειοκρατία, πολυνομία, πολλές υπηρεσίες και καθυστερήσεις δημιουργούν  ένα λαβύρινθο που κάθε επιχειρηματίας αντιμετωπίζει καθημερινά.

    «Μπορεί αυτή η κυβέρνηση στην πράξη να βοηθήσει; Θέλουμε να επενδύσουμε», λέει στο mononews.gr ο επιχειρηματίας που έχει καταφέρει συνεχή ανάπτυξη μέσα στην κρίση με μηδενικό δανεισμό και ονειρεύεται να εξάγει τα ελληνικά brands στην Ευρώπη.

    Πώς είναι το κλίμα στην αγορά; Ποια είναι πορεία των καταστημάτων Βενέτης φέτος;

    Από την αλλαγή της κυβέρνησης και μετά, είχαμε ένα πολύ καλό κλίμα στην αγορά, και υπήρξε μια μεγάλη αισιοδοξία η οποία μετουσιώθηκε σε μια ηρεμία και μια αύξηση κοντά στο 4%. Τα πράγματα κυλούν θετικά και ελπίζω αυτή η θετική ψυχολογία, να συνεχιστεί και το 2020.

    Όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα, δεν έχει αυξηθεί, και ειδικά λόγω των ρυθμίσεων των χρεών, οι καταναλωτές είναι πιεσμένοι και παρά το θετικό κλίμα μέσα στις γιορτές δεν είναι ανοδικοί οι ρυθμοί της κατανάλωσης.

    Για την Βενέτης, το 2019 ήταν μια καλή χρονιά και τα έσοδα φτάνουν τα 46,5 εκατ. ευρώ από 40,6 εκατ. Ευρώ το 2018 και η κερδοφορία έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. Ευρώ το 2018.

    Η αλυσίδα Βενέτης, διαθέτει 111 καταστήματα, τα 60% είναι franchise και τα 40% είναι ιδιόκτητα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξουμε νέα καταστήματα, γιατί δεν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες και υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις.

    Το 2020 όμως, θα είναι επίσης μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία.  Eτοιμάζουμε καινούργια concepts, νέες αλυσίδες που θα αναπτύξουμε παράλληλα με τη Βενέτης, ξεκινώντας από την άνοιξη του 2020.

    Η επέκταση στο εξωτερικό σας ενδιαφέρει;

    Έχουμε πάνω από 100 προτάσεις να αναπτυχθούμε στο εξωτερικό. Όμως για να αναπτυχθούμε στο εξωτερικό, χρειάζεται να βγάλουμε έξω κάποια χρήματα,  για να αρχίσουμε την ανάπτυξή μας. Ακόμη και σήμερα τα capital controls δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε το ξεκίνημά μας στις αγορές του εξωτερικού.

    Η Ελλάδα, είναι η χώρα με τις καλύτερες προτάσεις γεύσης και κανονικά θα έπρεπε να εξάγουμε τα ελληνικά brands στο εξωτερικό. Έπρεπε η Πολιτεία να βοηθά τις εταιρείες μαζικής εστίασης, να κάνουν βήματα στο εξωτερικό, να εξάγουμε τα ελληνικά brands και μαζί τα ελληνικά προϊόντα και να φέρνουμε έσοδα στη χώρα. Γι αυτό για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές των προϊόντων μας και να αναπτυχθούμε στο εξωτερικό, θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στη Βοιωτία σε 60.000 τ.μ.

    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η  επένδυση της Βοιωτίας;

    Δεν μπορεί να ξεκινήσει. Η εταιρεία Βενέτης παράγει ψωμί και γλυκό, και η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στη Λυκόβρυση Αττικής από όπου όμως πρέπει να μεταφερθούμε. Έχουμε πάρει οικόπεδα στη Βοιωτία για να κάνουμε εκεί μια επένδυση 55 εκατ. ευρώ και εδώ και τρία χρόνια παίρνουμε εγκρίσεις. Είναι τόσο μεγάλη η γραφειοκρατία, που δεν τελειώνουμε ποτέ και τώρα περιμένουμε μια έγκριση για να ξεκινήσουμε. Ενώ είχαμε πάρει όλες τις άδειες, η ΕΥΔΑΠ μας έστειλε μια επιστολή αναιρώντας έγκριση που ήδη είχε δώσει!  Ενώ είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, τρία χρόνια μετά και πάλι δεν ξέρουμε πότε θα μπορούμε να αρχίσουμε.

    Κανονικά έπρεπε να υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία για την εκκίνηση επενδύσεων, που να είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση των αδειών, ώστε να προχωρούν γρηγορότερα.

    Και για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, αντιμετωπίζεται γραφειοκρατία; Τι προτείνετε να γίνει για να μειωθεί;

    Χρειάζονται 6 μήνες αδειών για να μπορέσεις να ανοίξεις ένα κατάστημα και μετά μπαίνεις σε μια διαδικασία διαρκών ελέγχων από 20 υπηρεσίες. Το δε σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για να ανοίγουν γρήγορα οι επιχειρήσεις έκανε τη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη και τα 20 τελευταία χρόνια πάντα οι πολιτικοί ήταν άτολμοι και ανίκανοι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

    Στο εξωτερικό, τους ελέγχους πραγματοποιούν δύο υπηρεσίες, μια για τα οικονομικά θέματα και μία για τα υγειονομικά.

    Αντίθετα, στην Ελλάδα είναι αμέτρητες οι υπηρεσίες που ελέγχουν, όπως για να πούμε μερικές,  το Υγειονομικό, ο ΕΦΕΤ, η Κτηνιατρική, το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, η πυροσβεστική, η Επιθεώρηση Εργασίας, η Τουριστική Αστυνομία, το υπουργείο Εμπορίου κ.λ.π. Τώρα κάνουν και τις μικτές υπηρεσίες, που έρχονται με ανειδίκευτους ελεγκτές, ένας από κάθε υπηρεσία και έρχονται όλοι μαζί και αναζητούν παραβάσεις. Το ότι τα υπουργεία έχουν στόχους απόδοσης, είχε αποτέλεσμα να μπουν στόχοι και σε αυτά τα κλιμάκια και  να έρχονται στα μαγαζιά και να αναζητούν την παράβαση για να πιάσουν συγκεκριμένου στόχους. Μας παρακαλάνε καμιά φορά, «να βρω κάτι να γράψω».

    Όταν εμφανίζονται οι έλεγχοι στα καταστήματα, μπλοκάρει η δουλειά, και δημιουργείται πανικός. Έχουμε παρατηρήσει ότι πριν την αρχή της σχολικής χρονιάς, και πριν τις διακοπές οι έλεγχοι πολλαπλασιάζονται γιατί ψάχνουν για έσοδα.

    Πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάτι να αλλάξει; Τι προτείνετε;

    Το καθεστώς το σημερινό, με πολλές υπηρεσίες, πολλούς νόμους και πολλούς ελέγχους γονατίζουν την επιχειρηματικότητα. Πρέπει επιτέλους το Κράτος να βρει τον τρόπο να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να έχει μια –δύο υπηρεσίες που να κάνουν καλά τη δουλειά του. Έτσι θα στηρίξει στην πράξη τις επιχειρήσεις και θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν.

    Σήμερα έχουμε εμπόδια σε όλα τα επίπεδα. Για να επενδύσουμε, για να εξάγουμε, για να ανοίξουμε καταστήματα. Στην καθημερινότητά μας δυστυχώς ακόμη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι προσδοκίες μας έχουν αλλάξει…

    Κι αυτό γιατί πιστεύουμε σε αυτή την κυβέρνηση, δείχνει ότι αγαπάει την επιχειρηματικότητα και είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός έχει θετική διάθεση για τις επιχειρήσεις. Μπορεί όμως αυτό να γίνει πράξη, με συγκεκριμένες ενέργειες που θα αφήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν τη δουλειά τους;

    Έχουμε απαιτήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει όσα χρειάζονται για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα, να μπορέσουμε να επενδύσουμε και να αναπτυχθούμε.

    Η σημερινή κυβέρνηση, δείχνει καλές προθέσεις και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, μένει να δούμε και συγκεκριμένες ενέργειες για να δούμε επιτέλους αύξηση των επενδύσεων ή να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτυχθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ