• Business

  Π. Αποστολίδης στο Greek Economic Summit: Με συνεργασία των εμπλεκόμενων κλάδων μπαίνουμε με αξιώσεις στην κούρσα του «Silver Economy»

  • Έφη Τσιβίκα

  Πασχάλης Αποστολίδης, διευθύνων σύμβουλος AbbVie


  Στη μεγάλη ευκαιρία του «Silver Economy» και την αλλαγή νοοτροπίας που μπορεί να επιφέρει στον τρόπο που βλέπουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

  Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει τη θέση που της αξίζει σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά πολλοί κλάδοι της οικονομίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα αποκομίσει τη “μερίδα του λέοντος” από την “πίτα” της ανάπτυξης.

  «Η κομβική σημασία της «ασημένιας οικονομίας» οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να τονώσει δύο μεγάλους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό και την οικοδομή, θέτοντας παράλληλα τη βάση για την ανάπτυξη πολλών δυναμικών κλάδων, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, το real estate, οι νέες τεχνολογίες και η αγροδιατροφή. Και αυτό γιατί συνδυάζει επιλογές που ξεκινούν από τον ιατρικό τουρισμό και φτάνουν μέχρι την αγορά δευτερεύουσας κατοικίας στη χώρα μας, άρα τη σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση σε αυτή. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

  Σύμφωνα με μελέτη της διαΝΕΟσις, μέχρι το 2050 πάνω από το 1/3 της τουριστικής δαπάνης θα συνδέεται με την “ασημένια οικονομία”, ένα ποσοστό καθόλου αμελητέο, δεδομένου ότι ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας.

  Η παραπάνω πρόβλεψη καθιστά αναγκαία την προετοιμασία της Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθεί κατάλληλα στις ανάγκες της αγοράς, αναπτύσσοντας αφενός υψηλού επιπέδου και ποιότητας τουριστικό προϊόν, αφετέρου υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίας υγείας.

  Ειδικά όσον αφορά στη συνεισφορά του κλάδου της υγείας, ο κ. Αποστολίδης τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεδομένου ότι 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα. Όπως σημείωσε, στην κατεύθυνση αυτή, είναι κρίσιμη – μεταξύ άλλων – η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς, όπως είναι οι διαδικασίες Σάρωσης Ορίζοντα (Horizon Scanning) και τα Ταμεία Φαρμακευτικής Καινοτομίας (Innovation Funds), ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ομαλή ενσωμάτωση των νέων καινοτόμων θεραπειών στην κλινική πρακτική.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie, κατέθεσε την πρόταση να οργανώσει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μια διακλαδική ομάδα εργασίας για το “Silver Economy” όπου εκπρόσωποι από όλες τις επιτροπές θα συνεργαστούν για να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε κάθε κλάδο της οικονομίας, ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σύντομα στη λίστα με τις 10 καλύτερες χώρες παγκοσμίως για να ζήσει κανείς ως συνταξιούχος. Εν συνεχεία, πάνω σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα πρέπει να ξεκινήσει ένας οργανωμένος και θεσμικός διάλογος με την πολιτεία, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών.

  Η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα, όπως οι πολύ καλές κλιματικές συνθήκες και η πλούσια φυσική ομορφιά, είναι ασφαλής και οικονομικά προσιτός προορισμός σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες και η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

  «Αν καταφέρουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη που θα αποκομίσουμε θα είναι πολύ σημαντικά», υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης.

  Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί ο “ασημένιος τουρισμός” για την ανάπτυξη της οικοδομής, που επλήγη  περισσότερο από οποιονδήποτε κλάδο κατά την οικονομική κρίση αλλά και για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

  Σύμφωνα με στοιχεία της διαΝΕΟσις, το 7,3% των πολιτών της ΕΕ επιθυμούν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στη νότια Ευρώπη, διαμορφώνοντας μία αγορά 20.000 νέων κατοικιών ή ανακαινίσεων σε ετήσια βάση.

  Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει  πολύ σημαντικά φορολογικά οφέλη. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θεσπίζοντας σταθερό φορολογικό συντελεστή 7% για όσους συνταξιούχους τρίτων χωρών επιλέξουν φορολογική έδρα την Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

  Όπως τόνισε νωρίτερα η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής, Βίκυ Λοΐζου, ο «ασημένιος τουρισμός» προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, καθώς μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και να αναπτυχθούν και περιοχές πέραν των κλασικών τουριστικών προορισμών.

  Η αξιοποίηση των θεματικών μορφών του τουρισμού εντάσσεται στο σχέδιο διαμόρφωσης ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος που αναπτύσσει το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο όχι μόνο να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες αλλά και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

   

   

   

     ΣΧΟΛΙΑ